Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cozadzieci

U was też jest tak wieczorem?

Polecane posty

Gość cozadzieci

Jedno dziecko a terroryzuje wszystkich. Na hasło ,,idziemy spać" mówi Nie! Znów trzeba tłumaczyć że nie można pyskować bo się straci to i tamto.... Na chwile przestaje żeby po wyjściu z wanny wymyślić że jest głodne i chce jeść. Zjada i znowu na hasło ,,do łóżka" Nie! Masakra. Przypomina sobie że tatuś miał poczytać bajki! Tatuś czyta bajki kończy Jeszcze jedną! Czyta, czyta, czyta i końca nie ma w końcu postanawia że to już naprawdę ostatnia Ale ja nie chcę spać! Zamknij oczy i śpij... Ale ja nie dam rady! Potem jeszcze kursowanie do pokoju rodziców i z powrotem i nagle z godziny 20tej robi się 24 Zawsze kończy się płaczem wszystko. Czy u Was też tak to wygląda?

Gość gość
ile ma dziecko?

Gość gość
5lat

Gość gość
Wcześniej tak nie było! Do czwartych urodzin była bajka!

Gość gość
Nie. Stały rytuał. Kąpiel, czytanie książeczki (jednej), buziak na dobranoc, włączone kołysanki i zgaszone światło. Zasypianie.

Gość zona1988
Moje maja 3 lata i 7miesiecy i juz spia bez takich cyrków

Gość gość
niestety podobnie. Syn ma 2,5 roku. Na hasło, że spać jest płacz, wymusza wymioty, histeria. A ze zmęczenia się zatacza. Wejść do wanny NIE, wyjść z wanny NIE, piżama NIE,kolacja NIE. Jedna wielka walka. A jak już leży, to: jestem głodny, chcę pić, siku, kupę, bawić, zimno, gorąco, czytać, za jasno (nie zasnę), za ciemno (nie zasnę), powtarza koszmar, koszmar, albo skanda, pluje w górę, śpiea kolędy i mówi wierszyki. Z boku to nawet komicznie wygląda, ale dla mnie śmieszne nie jest. Raz pozwolilismy mu chodzić, aż padnie. Zasnął przed 2 w nocy :/ śpi do 7 bez względu na godzinę zaśnięcia.

Gość magnolia213456
jeżeli mogę ci dać radę to przede wszystkim nie wypowiadaj przy dziecku słowa nie : np nie mogę ci przeczytać jescze jednej bajki, dzieci zawsze wszystko chcą zrobić na opak. Nie możesz krzyczeć bo wtedy dziecko widzi że się denerwujesz, przez co ona też się denerwuje i jak najbardziej chce postawić na swoim. :) musisz być stanowcza ale on musi mieć z tego również jakieś korzyści np dzisiaj czytamy jedną bajkę i idziesz spać a jutro rano przeczytamy jescze jedną, oczywiście jezeli dla dziecka to bd nagroda, bo zalezy co dziecko lubi :) staraj sie nie nagradzać go za posłuszeństwo słodyczami bo to zły kierunek :)

Gość gość
U mnie tak nie ma, ale też nie potrafię spać na zawołanie, więc od swojej córki nie oczekuję, że na hasło "Spać" zamknie oczy i zaśnie ;-) Ja przed 19 szykuję kolację, później około 19:30 córkę myję/kąpię i przebieram w piżamę. Wtedy już się nią nie zajmuję praktycznie. Sama się bawi - paradoksalnie ma milion pomysłów kiedy zbliża się noc. Czasami poprosi żeby ktoś z nią zagrał czy przeczytał, ale przeważnie sama się bawi wieczorem. Po 21-21:30 przychodzi, mówi dobranoc i idzie spać. Nie gonię jej, sama się kładzie i śpi. Ma 4 lata.

Gość gość
gość 21:09 może dziecko jest zbyt zmęczone, wtedy robi się koszmarnie marudne i nie sposób go położyć. Moja tak się zachowywała po imprezach/świętach/wyjściach kiedy rytm dnia był zmieniony i nie spała w dzień.

Gość gość
A może poprostu nie chce im się spać? Nigdy tak u nas nie było. Rytuał i konsekwencja. Dziecko Cię terroryzuje bo wie że mu ustępujesz. Po drugie dziecko 5 letnie za takie zachowanie - przynajmniej u mnie w domu - poniosło by kare.

Gość gość
Moje (7- lat I 3 ) chodza punkt 20 spac starszy sam. Mlodsza cora ostatnio miala fazy ze chce spac z mezem ( dodam ze nie jest ojcem dzieci) ale teraz zasypia w 3 min. Zmeczona po calym dniu .

Gość gość
Nie, tzn. nie zawsze mały chce zasnąć od razu, ale po kąpieli ma jeszcze chwilę na rozmowę, zabawę czy bajkę, ale o określonej porze- a koniecznie po 21:00- idzie do łóżka. A wtedy jak chce leżeć i śpiewać albo robić namiot z kołdry, proszę bardzo. Tyle że ile się można bawić samemu, w ciszy i po ciemku? Wołania że "nie chce" szybko się oduczył, bo mu wytłumaczyłam że ja nie pytam o zdanie tylko informuję że teraz idzie do łóżka. Wieczorem jest mój czas na odpoczynek. Zwłaszcza kiedy poszedł do przedszkola poszło już bez trudu, raz i drugi nie mógł rano wstać i szedł zapłakany, już po drodze pytając czy na pewno dzisiaj też będzie leżakowanie, i potem wieczorami przypominałam mu jak się czuł i że spanie jest fajne. Wychodzić mu wolno tylko jak chce jeść, pić, ale wtedy nalewa sobie wodę i ew. robię mu kanapkę, w ciągu dnia je różnie więc rozumiem że bywa głodny, sama z pustym żołądkiem nie zasnę, żadnych pogaduszek przy jedzeniu więc nie traktuje tego jako jakiejś atrakcji.

Gość referfe
Mojej pięciolatce wystarczy przypomnieć że może zasypiać spłakana, po domowej awanturze i od razu zbiera się normalnie do spania. Potem jest bajka, przytulenie, życzenia spokojnej nocy i z głowy. Ale parę op******i, z groźbą klapsa było potrzebne.

Gość gość
Moja też ma 5 lat i jak próbuje negocjować kończę to szybko i idzie spać! Nie wyobrażam sobie jakiegoś terroru

Gość gość
Moje (7- lat I 3 ) chodza punkt 20 spac starszy sam. Mlodsza cora ostatnio miala fazy ze chce spac z mezem ( dodam ze nie jest ojcem dzieci) ale teraz zasypia w 3 min. Zmeczona po calym dniu . Dobrze, że to dodałaś, teraz wszyscy będziemy wiedzieć, że twoja 3 letnie córka to k***a i pcha się twojemu facetowi do łóżka. O to ci chodziło, jak pisałaś te info w nawiasie? :O

Gość gość
Ale masz poronione w tym pustym lbie ty wyzej az zal

Gość exdebill_rzuca okiem
co Twoje dziecko robi po poludniu autorko? Wychodzi gdzieś sie poruszać? Gra w coś, ogląda jakies bajki, filmy? Jesli tak to jakie?

Gość exdebill_rzuca okiem
Chociaż to bardziej wyglada, że się z wami bawi szczerze mówiąc - w grę pt: co jeszcze zrobią rodzice, żebym poszedł spać. na to tylko jedno lekarstwo: RUTYNA, kolacja, picie, kąpiel o ustalonej porze, czytanie - w tej samej ilości i spać i nie ma dyskusji, nie chce spać niech sobie przegląda książki, słucha bajek, muzyki, cokolwiek...