Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elzaanna

różnica wieku ... dzieci ...

Polecane posty

Gość elzaanna

hej ! chodzi mi o popularne " mała różnica wieku między dziećmi jest najlepsza , jak jest więcej to jest już źle " jestem mamą od 3lat , zdecydowaliśmy się na drugie gdy mała nie miała skończonych dwóch lat .. pół roku bezowocnych starań , aż w końcu udało się ! niestety nie do końca .... puste jajo , łyżeczkowanie, zaśniad groniasty i mięśniak który jest wielkości głowki noworodka :( musieliśmy odstawić nasze starania na później ... teraz jestem ponownie w ciąży i różnica miedzy dziećmi będzie wynosiła 4lata .. i wszędzie słyszę , że to za duża różnica , ze dzieci nie będą się lubić , bawić itd ... i że to najgorsza różnica wieku ... wypowiecie się na ten temat ? bo ja myslę , że to nie zależy od różnicy wieku czy dzieci będą się dogadywać , tylko od charakterów i podejscia rodziców do ich relacji ...

Gość elzaanna
nikt się nie wypowie ?

Gość gość
Mam 7-miesięcznego Syna. Do połowy postaramy się o drugie dziecko. Chcemy odchować dwójkę, i "wyjść z pieluch" jak to się mówi :) Prowadzę blog: poczytaj - www.MartynaG.pl

Gość gość
Ja sie wypowiem. Mam brata młodszego o 2 lata. Wcale razem się nie bawiliśmy. Dopiero w dorosłym życiu się dogadujemy. Żadna różnica wieku nie jest gwarancją dobrego kontaktu. I co, że ktoś gada. Usuniesz ciąże bo za duża równica wieku? Mi zawsze dogadywala koleżanka, że za duża róznica bla bla bla. Zazwyczaj zaczynała gdakać jak jej córcie zaczynały się napierdzielać zabawkami. Ja w malej różnicy widzę więcej minusów niż plusów. Chcesz dla dziecka kompana zabaw? To zadbaj o koleżanki dla niej.

Gość gość
Przestan to zadna roznica, dzieci sie beda dogadywac bez problemu pod warunkiem, ze dorosli, a szczegolnie wy rodzice nie bedziecie zadnego z nich wyroznic i kochac bardziej jednego kosztem drugiego... U mnie jest roznica 18 lat i sie dogaduja, co prawda to inny poziom, ale starszy moze stac sie ponownie dzieckiem, a mlodszy duzo sie uczy od starszego i ma w nim oparcie. Czemu sie przejmujesz co inni mowia, ludzie to k***y przewaznie chca zaszkodzic... To twoje i twouch dzieci zycie, nikt za ciebie go nie przezyje, wiec p*****l co inni sadza i mowia...

Gość gość
Między mną a siostra było 4 lata i szczerze nienawidzilam siostry przez całe dzieciństwo. Po prostu nie szło się dogadać... Mój mąż ze swoją siostra tez taka różnica i dokładnie tak samo jak u mnie. Moja córka ma teraz 5 lat a za 23 dni mam termin rocznikowo wyjdzie 6 lat różnicy i jakoś się nie martwię

Gość gość
To kwestia charakterów i wychowania. U mnie brat jest starszy o 5 lat, do tej pory najchętniej bysmy się nie widywali. U męża brat młodszy o 4 lata- wskoczyliby za sobą w ogien. U znajomych 5 lat roznicy między bratem i siostra i tez nie mogą zyc bez siebie. Więc to chyba kwestia tego jak Ty przygotujesz młodsze dziecko na przybycie kolejnego:-)

ja się nie zgadzam z opinią że im mniejsza tym lepsza różnica. W mojej rodzinie średnio różnica między dziećmi jest 4-7 lat i wiadomo na początku ze sobą kontaktu zbytnio nie mają ale w późniejszym wieku jak najbardziej. I to zależy przede wszystkim od nauki rodziców i charakterów dzieci aby się mogły dogadać. My mamy trzy letniego syna, w połowie tego roku chcemy rozpocząć starania a drugie dziecko więc jak dobrze pójdzie i się uda to różnica będzie 4 - 4,5-5 lat czy to dużo ? Nie zastanawiam się na tym, ważne by dzieci były zdrowie! Nie przejmuj się innych gadaniem, wszystkim się fajnie mówi a jak przyjdzie co to czego to nie są już tacy mądrzy. Powodzenia !!!

Gość gość jjnb
Wszystko zależy od wychowania dzieci, znam rodzine z różnica wieku 8 lat i dogadują sie super - dzieci maja 6 i 14 lat i potrafią razem spędzać czas nawet mimo to ze sa rożnych płci. Znam i takie gdzie różnica jest rok a dzieci nie usiedzieć razem, potrafią sobie tylko wygrywać zabawki nawzajem. Bywa rożnie, duża różnica wieku nie przekreśla dobrych relacji w rodzeństwie - wiem z autopsji, moje rodzeństwo jest duzo starsze ode mnie. U mnie tez będzie duża różnica wieku, w pierwsza ciaze zaszłam młodo, pozniej dziecko chorowało przewlekłe przez pierwszy rok, nie wyobrażam sobie mieć od razu drugie, potrzebowałam oddechu. Teraz młody ma 6 lat a ja dopiero dojrzewam do decyzji o drugim. Nic na sile. A ze będzie duża różnica? Trudno, będzie dobrze!

Gość gość
bez sensu takie pytanie masz różnice jaką masz i jakie to ma znaczenie czy jest do odpowiednia różnica czy nie? jak napiszemy ci za duża to co oddasz do adopcji i pozosatniesz przy jedynaku?

Gość gość
ja myślę że to chodzi bardziej o to ze im mniejsza różnica wieky tym szybciej dzieci złapią wspólny kontakt. Co niby ma robić 7 latek, który chodzi już do szkoły, ma swój swiat, kolegów, gry, komputer z dwuletnim bratem? pewnie złapią ten kontakt ale za 10 lat.

Gość gość
Jestem 6 lat starsza od mojej siostry i uwielbiamy się. Jak byłyśmy młodsze zdarzały się nam kłótnie i bicie się , ale to takie "siostrzane". Zaraz się godziłyśmy i było ok. Bawiłyśmy się razem, bo mój najlepszy kolega miał siostrę w wieku mojej sisterki i razem ganialiśmy po drzewach. Sama mam dziecko prawie dwuletnie i kolejną ciążę planuję za minimum rok.

Gość gość
Dodam, żeby mój mąż ma piątkę rodzeństwa. Brata starszego 4 lata, siostrę starszą rok, siostrę młodszą rok, siostrę młodszą trzy lata i brata młodszego 10 lat. I to z tym najmłodszym bratem ma najlepszy kontakt. Z pozostałymi ma słaby kontakt i żadnych wspólnych tematów.

Gość gość
ale ty juz mówisz o życiu dorosłym... a to już zalezy od wychowania, rodziców i in czynników. A autorce bardziej chodzi o takie najbliższe lata, gdzie sprawdza się zasada im mniejsze róznica wieku tym lepiej. Wiadomo że 4 latek i 6 latek mają wspólny swiat od początku, swoje towarzystwo do zabawy, wspólne zainteresowania.

Gość elzaanna
""bez sensu takie pytanie masz różnice jaką masz i jakie to ma znaczenie czy jest do odpowiednia różnica czy nie? jak napiszemy ci za duża to co oddasz do adopcji i pozosatniesz przy jedynaku? "" chyba mnie gościu źle zrozumiałeś :) nie oddam do żadnej adopcji dzeicka , ani się rzuce z mostu z tego powodu chodzi mi o to , że ludzie mi mówią że 4lata to za duża różnica i po prostu zastanawiam się dlaczego tak myślą , skoro nikt nie wie jakie będą dzieci ? a z góry wszyscy już wszystko wiedzą kuzyn ma dwójkę - różnica dwa lata , dzieciaki jakby siebie nie znały ... z kolei u koleżanki dzieci dużo przebywają ze sobą i też różnica dwa lata ( tu i tu dzieci w podobnym wieku ) ja mam siostrę 9 lat starszą i od zawsze mam z nią świetny kontakt dziękuję za odzew :)

Gość gość
Ale czy to nie relacje w dorosłym życiu są ważniejsze ?

Gość gość
Ja co prawda mam "świeżą" sytuację, ale u nas właśnie są 4 lata różnicy. Starszy syn ma 4 lata, młodszy 4 miesiące i prawdę mówiąc jak na ten moment - jest super! Starszy pomaga mi przy braciszku, cały czas chce do niego mówić, zabawiac go. Prawdę mówiąc muszę pilnować, żeby starszy nie zagłaskał młodszego bo.czasem zbyt intensywnie okazuje mu swoją miłość (np. za mocno przytula). Jak dla mnie mała różnica wieku wcale nie jest gwarantem tego, że.dzieci będą się lubiły, razem bawiły itd.

Gość gość
Między mną a siostrą jest właśnie 4 lata różnicy. Praktycznie zawsze się dogadywalysmy, razem na imprezy chodziłysmy:-)