Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama112

chomiczek dla dziecka

Polecane posty

Gość mama112

Moje dziecko marzy o chomiku. Niedługo zbliżają się urodziny syna i zastanawiam się nad zakupieniem chomika i wszystkich niezbędnych rzeczy. Chcę kupić takiego malutkiego chomiczka - typu miniaturka. Jaka klatka będzie najlepsza dla takiego gryzonia? Czy taka mała podstawowa hurtowniazoologiczna.net.pl/1658,klatka-grim-i.htm Czy taka duża i konkretna hurtowniazoologiczna.net.pl/378,klatka-teddy-i-rocky-labirynt.html ? Oczywiście nie chodzi mi o to żeby zaoszczędzić kasę. Nie wiem po prostu czy takie duże klatki są odpowiednie dla malutkich chomików, czy właśnie te małe są dla nich lepsze?

Gość gość
moje dziecko miało takiego malusiego chomika to trzymalismy go wlasnie w takiej mniejszej klatce i wydawał się zadowolony ;)

Miałam w domu małego chomika, miał taka mniejsza klatke, tam kołowrotek i drabinke i był szczęsliwy. Mój ciotka kupiła córce 5 letniej tez podobną i było tez ok :) nie ma sensu takiej duzej

Gość gość
chomik za krótko żyje

Gość marzena_x
a może coś po środku? hurtowniazoologiczna.net.pl/366,klatka-pigi-ii-wyposazenie.html <- ta jest większa niż ta pierwsza i mniejsza niż ta druga - ta wieksza to chyba za duża dla tego małego zwierzaka

Gość mama112
Chyba macie rację, mała lub średnia, dzięki :)

Gość gość
A ile lat ma Twoje dziecko? Zwierzę to nie zabawka niezależnie czy to malutki chomik, mysz czy wielki labrador. Hodowanie takich zwierzątek to niekiedy większy problem niż posiadanie psa, kota. I piszę też to ze względu na to, że nie lubię kiedy zwierzę cierpi. Po 1. Taki gryzoń jest delikatny. To nie przytulanka i o ile wiem osiąga max długość życia między innymi wtedy, kiedy nie ma kontaktu z człowiekiem, a dziecko pewnie będzie chciało nieustannie się nim bawić. Poza tym są bardzo szybkie i mogą gdzieś uciec. Jest to zwierzę, które potrzebuje dużo snu i uaktywnia się wieczorami, przerywanie snu również skraca życie. Po 2. Wymiana ściółki. Trzeba, musisz mieć pewność, że będzie Ci się chciało. Po 3. wyjazdy. Czy jest ktoś, kto może się zaopiekować podczas nieobecności, albo czy możecie go wziąć. Co do klatki. Ogólnie im większa tym... Lepsza. Przecież nie chciała byś sama mieszkać w malutkiej celi? Chomik jest aktywny. Potrzebuje miejsca do biegania i zabawy. Nie patrz na bajery typu zapchana tunelami klatka. Najlepiej kupić prostą klatkę, a później np. dobrać fajne dodatki z dzieckiem np. kołowrotki, pieńki itd. Coś typu http://www.hurtowniazoologiczna.net.pl/1696,klatka-dixie-chomik-myszka.html , albo firmy InterZOO itd. Nie musi być to klatka wysoka (typu 4 piętra czy coś), bo chom i tak nie będzie z tego korzystał. Wysokie klatki są db dla szczurów.