Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

cv licealistki maturzystki bez doświadczenia

Polecane posty

Gość gość

jestem osobą, która nigdy wcześniej nie pracowała, w maju piszę maturę i przygotowuję powoli cv, w ferie mam zamiar wyrobić książeczkę sanepidowską, żeby mieć wszystko gotowe na maj, kiedy to chcę udać się do pracy. najdłuższe wakacje w życiu chcę przeznaczyć własnie na pracę, by odlożyć kilka groszy na późniejsze życie. problem w tym, że nie mam doświadczenia i nie wiem jak zapełnić lukę dotyczącą doświadczenia. w gimnazjum uczęszczałam do wolontariatu i mam udokumentowaną działalność charytatywną oraz wolontariat. czy mogę to umieścić?

Gość gość
wolontariaty przydają się do wzbogacenia cv studentów kierunków humanistycznych, którzy szukają praktyk w swoim zawodzie. jeśli starasz się o pracę fizyczną, to cv jest często zupełnie niepotrzebne. nawet kiedy każą je przynieść, to ten świstek jest potrzebny tylko do udokumentowania, że po przyjęciu istniejesz w papierach firmowych, które zresztą często giną. nikt tego nie czyta, natomiast często pyta, co umiesz robić. umiesz kasować? jak nie, to wbijaj do agencji pracy, które oferują bezpłatne szkolenia kasjerskie

Gość gość
myślę, że spokojnie możesz to wpisac, zapunktujesz no i na pewno lepiej wygląda aniżeli puste, bądź brak okienka doświadczenie.

Gość gość
ja chcę pracować w kinie, bądź sklepie, generalnie tak widzę swoją wakacyjną pracę, mam 4 miesiące, więc nie chcę żadnych kursów ani praktyk. chcę zarobić parę grosza, no i mieć co wpisać w końcu do swojego cv. mam prawo jazdy kat.B i książeczkę sanepidowską wkrótce także będę miala

Gość gość
jeżeli faktycznie masz udokumentowana dzialalnosc charytatywna i wolontariat to mozesz wpisac

I tak twoja działalność charytatywna nikogo nie obchodzi. Bez doświadczenia i tak możesz co najwyżej na kasie w TESCO pracować a tam nawet CV nie potrzebujesz.

Gość gość
jak dla mnie może być i i tesco, chcę podłapać jakieś doświadczenie, a praca nawet i w biedronce nie jest dla mnie wstydem.

Gość gość
możesz wpisać sobie cokolwiek, ale będziesz brana na równi z tymi którzy nie wpisali nic prócz wieku i ukończonej szkoły. dlaczego? ano tylko dlatego, że starasz się o taką pracę a nie inną

Nie chodziło mi o to że to jest wstyd. Chodziło mi że o to że teraz tylko tam zatrudniają osoby bez doświadczenia. I nie musisz nic wpisywać w CV.

Gość gość
okej, ale jeśli to wpisze, to będzie to jakimś dodatkowym plusem?

Gość gość
przynajmniej na czas kiedy nie mam żadnego dotychczas doświadczenia

Gość gość
okej, a jeśli jesteśmy w temacie tesco,to wiesz może jak odbywa się tam rekrutacja? zanieść tam osobiście papierowe wydrukowane cv, żeby to jakoś przyspieszyć?

Gość gość
W tesco cały czas szukają kasjerek, bo jest ogromna rotacja, bo zbyt długi nikt tam nie pracuje, jak tylko coś lepszego znajdzie to odchodzi. Tylko oczywiście nie samo tesco, tylko agencja pracy. Sprawdź u siebie w okolicy czy nie szukają. Płaca co prawda marnie bo pewnie z 6zł na godzinę, ale masz śmieciówkę i jak CI się znudzi to mówisz, że rezygnujesz i koniec.

Gość gość
nie, nie będzie. do pracy w sklepie plusem może być w kolejności od najważniejszego do najmniej ważnego: -praca w innym sklepie, ale pod tym samym szyldem lub z tej samej branży -praca w zupełnie innym sklepie -ukończony kurs obsługi kasy fiskalnej -praca na stanowisku związanym z obsługą klienta

Ja tam nie pracowałam ale wiem że w moim mieście to szukają przez agencje. I przyjmują wszystkich nawet bez doświadczenia bo nie mają wielu chętnych.

Gość gość
wystarczy iść do agencji pracy i wypełnić jakieś dokumenty? jak to się odbywa? przepraszam, że to może infantylne pytania, ale chciałabym przygotować wszystkie dokumenty, w ferie wyrobię książeczkę sanepidowską, żeby móc spokojnie uczyć się do matury i potem tylko iść i załatwić.

Gość gość
do podpisania umowy w większości agencji pracy potrzeba: -dowód osobisty -nr konta bankowego -ew. legitymacja szkolna -ew. książeczka zdrowia przychodzisz, kserują co trzeba i podpisujesz umowę. ja zostawiam cv tylko wtedy, gdy przychodzę tam, a nie jestem na nic konkretnego umówiona albo akurat rekruterki nie ma w pracy, bo trochę głupio dawać samą karteczkę z nazwiskiem i nr tel

Gość gość
do biedronki również praca przez agencję pracy? nic nie da to że pójdę tam złożyć do kierowniczki cv?

W Biedronce nie tak łatwo znaleźć pracę on tam dużo więcej chętnych. Bo lepiej płacą i dają umowę o pracę. Więc mają tam jakieś wymagania.

Gość gość
dzięki sliczne, musze się rozejrzeć, rozeznać jakie sklepy należą do jakich agencji i coś mam nadzieję się znajdzie. a jest opcja 'załatwienia' sobie pracy na zaś, tzn np. teraz ustalić, że od np. 20 maja chce pracować? tzn z wyprzedzeniem mieć w zanadrzu robotę?

Gość gość
W Biedronce całkiem odwrotnie. Sami rekrutują i wszyscy mają umowę o pracę. Ale Ty raczej masz szans, bo szukasz pracy tylko na wakacje, a oni chcą pewnego pracownika na dłuższy okres. Poza tym w Biedronce bez doświadczenia na podobnym stanowisku raczej nie zatrudniają. Przez agencje pracy szukają do największych marketów: Tesco, Carefour, Auchan, Real.

Gość gość
w zasadzie wszystkie te sklepy mam pod nosem, więc byłoby fajnie gdyby w którymś z nich udało mi się znaleźć pracę. mieszkam w centrum dużego miasta, stolicy województwa, więc mam niemałe możliwości, rozważam jeszcze pracę jako pracownik obsługi multikina, ewentualnie jakiś teatr, ale nie wiem czy mają tam w ogóle jakąkolwiek rekrutację, ponieważ chyba nic nie grają w okresie wakacyjnym, ewentualnie na miesiąc/dwa do czasu wakacji. macie jeszcze jakieś pomysły?

Gość gość
mój znajomy pracował w biedronce, wykładał towar, ale na kasę nie siadał normalnie w wakacje jako praca sezonowa, bo pracował jako student, przez jeden miesiąc cały sierpień i spokojnie go przyjęli, ale nie przez agencję.

Gość gość
praca przez agencję pracy wiąże się z tym, że zarobisz mniej, o 2/3 zł mniej na godzinę, niż np w biedronce. możesz rozejrzeć się w lidlu, netto, biedronce, nie wiem czy tam mają przez agencję. przez agencję na pewno mają w auchanie tesco carrefourze realu

Ale praca przez agencję to za zwyczaj jedyna możliwość znalezienia pracy dla osób bez doświadczenia.

Gość gość
dziękuję serdecznie za rady, jesli ktos ma jeszcze jakieś informacje odnośnie pracy poprzez agencje, propozycje pracy dla mnie bez doświadczenia i jak wygląda praca i zarobki w powyżej powymienianych sklepach?

Gość gość
według mnie jeśli nam brakuje doświadczenia, to warto wpisach cokolwiek - nawet pracę typowo dorywczą albo koła zainteresowań.

Gość gość
oczywiście, że tak, bo potencjalny pracodawca powinien widzieć , że coś robimy, mamy zainteresowania i nastawiamy się na rozwój, tak jak tu ktoś opisuje http://dolnoslaskie-praca.pl/jak-napisac-cv-po-liceum/ . Jeśli znacie dobrze języki obce albo jakieś przydatne programy czy aplikacje, to też warto to podkreślić. Ja w pierwszym CV opisałam tez moją działalność w lokalnym stowarzyszeniu .