Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoświadczonaa

ksiądz po kolędzie, jak to się robi

Polecane posty

Gość niedoświadczonaa

Od dawna nie mieszkam w swoim domu rodzinnym, a mój facet mieszka od lat sam (i nie przyjmował księdza po kolędzie). Jesteśmy wierzący, czasem można nas spotkać w kościele. Ale do rzeczy. Mamy małe dziecko, które chcemy ochrzcić. Wstępem do tego ma być wizyta duszpasterska :) Jak to wygląda: - co muszę mieć - siedzimy czy stoimy - pieniądze w kopercie czy do ręki? zachęcamy słowem do wzięcia "co łaska" czy wskazujemy ręką? Coś jeszcze powinnam wiedzieć? Proszę nie pisać, że mamy zryw, bo mamy interes. Pytam o techniczne sprawy takiej wizyty. Dziękuję.

Gość gość
Najpierw to musicie iść do kościoła, żeby wiedzieć kiedy u Was przypada termin wizyty... Na stole powinny się znaleźć: mała miseczka z wodą święconą (zazwyczaj bierze się ją w Wielką Sobotę na święceniu pokarmów, jeśli macie inną wodę święcona to też może być,ale musi być ŚWIĘCONA) i kropidłem, krzyż, jedna lub dwie świeczki, Pismo Święte. To wszystko na stole. My z mężem dajemy do koperty i jak ksiądz się zbiera to się mu wręcza. Aha no i jeszcze przed księdzem przychodzą ministranci im też się daje jakąś drobną kwotę, ale to już do ręki.

gość ci wszystko ładnie opisał :) dodam jeszcze, że u mnie nie ma tak, że przychodza ministranci, jest tylko ksiadz ;d

Gość gość
A jak już się pomodlicie, ksiądz poświęci i pobłogosławi Was i mieszkanie to należy mu wskazać miejsce do siedzenia i dalej już się siedzi.

Gość gość
,,Jestesmy wierzacy, czasem mozna nas spotkac w kosciele,, HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAAHAHA

Gość gość
A to może w większych miastach nie ma ministrantów :p U nas zawsze byli więc napisałam :)

Gość gość
Woda nie koniecznie musi być święcona. Jak nie mieliśmy to nalaliśmy zwykłej, tylko wtedy księdzu na samym początku mówimy o tym i ksiądz sobie tą wodę pobłogosławi.

Gość gość
- pieniądze w kopercie czy do ręki? zachęcamy słowem do wzięcia "co łaska" czy wskazujemy ręką? xxx Pieniądze w kopercie, wręczamy po wizycie. U nas ksiądz od lat nie chce brać, bo widzi, że jesteśmy "na dorobku", ale zawsze mówimy że sa bardziej potrzebujący od nas.

Gość gość
A u nas- duże miasto- zawsze są ministranci, i u moich rodziców którzy mieszkają na drugim końcu miasta, i u nas. Trochę mnie dziwi że gdzieś nie ma, bo po prostu nigdy o czymś takim nie słyszałam. Właśnie ministranci chodzą wcześniej, pukają do drzwi i pytają czy ktoś sobie życzy kolędy- a jeśli tak, to wchodzą i czekają w środku na księdza. Ministranci mają też wodę święconą i dają ją jeśli ktoś nie ma własnej. Nie wiem jak to u nas wygląda, bo sama księdza nie przyjmuję, u rodziców był zawsze ładny biały obrus, krzyżyk, świece i oczywiście miseczka na wodę święconą i kropidło. Księdza przyjmowaliśmy na stojąco- jak każdego gościa, potem klękaliśmy razem z nim do modlitwy, a potem siadaliśmy do rozmowy. Kopertę rodzice dawali na koniec, drobne dla ministrantów od razu jak przyszli bo oni wychodzili wcześniej. U rodziców są zapowiedzi w ogłoszeniach parafialnych i kartka wisi na tablicy pod kościołem, u nas wieszają kartki z rozpiską kolejności kolędy na drzwiach bloku.

Gość gość
ja ministrantom nic nie daję

Ja mieszkam na wsi, tutaj jest tak, że jedna osoba zgłasza się i wozi księdza... A że jest to wieś to każdy każdego (niestety) zna i wiadomo kto księdza przyjmuje a kto nie i nie ma ministrantów :D

Ja Ci napisze jak ja robię ;) Stół - obrus biały , 2 białe świece,krzyżyk,woda święcona i kropidło. Kiedy zaczyna się kolęda to pukają ministranci i pytają się czy przyjmę księdza. Odpowiadam że tak . Więc ministranci wchodzą - śpiewają kolędę . Po chwili wychodzą i przychodzą z księdzem. Najpierw modlitwa , a potem ministranci wychodzą i krótka rozmowa z księdzem.Ksiądz czasami sprawdza dziecku zeszyt od religii , daje obrazek.Wychodzi . Dla księdza daję kopertę , mówię że to dar na kościół.Ministrantom wrzucam do puszek po 2 zł na głowę.

Gość gość
Mieszkam na wsi i u nas też ministrantów nie ma, tyko ksiądz

Gość gość
A ja księdza nie wpuszczam, bo mi ścianę pochlapał kropidłem i zacieki brzydkie się zrobiły :D Musiałam od nowa malować i to cały pokój, bo tej farby co była na ścianach już nie miałam i w sklepie też nie było takiej samej

Gość niedoświadczonaa
Dzięki kobiety :) Mniej więcej tak to sobie wyobrażałam. Pamiętam z domu. Moja mama czasem też nie przyjmuje księdza, a kiedyś (gdy z rodzeństwem byliśmy dziećmi) zawsze. Gościu, tak wierzymy. Do kościoła czasem nam nie po drodze, dużo pracujemy, nawet w niedzielę nadrabiam zaległości w domu. Ale zaglądamy do świątyni np. przy okazji wieczornego spaceru (choćby w środku tygodnia) po starówce. Nie oceniaj mnie, nie znając mnie.

Gość gość
Dajcie księdzu wszystko i chooy,doopy też( zwłaszcza ty ,MoniaR83,debilko)

Gość gość
Zacofani debile. Kiedy w końcu zaginie ten zy****y zwyczaj przyjmowania czarnego z przydupasami :O Cyrk i komedia. I jeszcze mu kasę dają, frajerzy :D

Gość gość
Otwierasz drzwi i mówisz:nie wpuszczam facetow w sukienkach

Gość gość
MoniaR 83,jesteś psychiczna:O skąd się biorą takie ciemne debilki...

Gość gość
Napisalas ze jestes wierzaca a za chwile, że przyjmiesz ksiedza bo masz w tym interes:D troche to do siebie nie pasuje.

Gość gość
daje mu się, a później walczy o majątek tak jak u księdza irka