Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

2latki, które mało mówią

Polecane posty

Gość gość

Znacie/macie lub miałyście takie niewiele mówiące 2-letnie dzieci? W tym miejscu proszę o wypowiedź te osoby, które znają takie przypadki, a nie mamy, które chcą się "pochwalić" jak pięknie i całymi zdaniami mówi ich dziecko, bo to mnie nie interesuje.

Gość gość
Ja mam 2 chłopców bliźniaków którzy niedawno skończyli 2 latka i nie mówią zdaniami, dopiero niedawno zaczęły mówić więcej wyrazów, powtarzają dużo i same z siebie też ale są to raczej pojedyncze wyrazy, ewentualnie mama tu z tych dwu wyrażowych wypowiedzi

Tak, mój synek jeszcze trzy miesiące temu (miał równe 2 lata) mówił tylko mama, tata, daj, pić. Teraz mówi całymi zdaniami i tyle, że nikt nie jest w stanie powiedzieć więcej słów na minutę niż On.

Gość gość
Ooooo, witaj- ja też mam 26 m-czne bliźniaki:) u mnie podobnie- pojedyncze słowa, w sumie może z 10 by się udało zliczyć:)

Gość gość
Moja corka w wieku dwoch lat niewiele mowila teraz ma piec i buzka jej sie nie zamyka

Gość gość
seckus- poważnie? W 3 m-ce taki postęp? Pytam, bo na kafe wyczytałam, że mało mówiący 2-latek kwalifikuje się już do logopedy i ogólnie rzadko się zdarza, tymczasem w swoim otoczeniu mam mnóstwo takich przypadków i tak się zastanawiam, co jest normą w takim wieku.

Gość gość
moja corka ma 2latka i miesiac i ma ciezka mowe, nadal mowi na zwierzeta wyrazami dzwiekonasladowczymi : mu- na krowe,au au na psa, be na owce, me me me na koze, ko ko itd. mowi chodz, juz,jeszcze,tu, tam,to, babcia aja (ala),auto,tata,mama, oja (ola), łałał (rafal), aaaaa - co oznacza spac, jesc na zmiane z am am, mima ( nie ma), jest ...i tylko kilka slow wiecej ktorych teraz nie moge sobie przypomniec z tych niewielu slow probuje jakies zdania proste budowac np. mamy auto, taty auto, tata aaa (czyli tata spi), tata juz nie aaa(tata juz nie spi ), mima jaja (nie ma lali) czy czegos tam dzieci moich znajomych w tym wieku mowily duzo wiecej i wyrazniej , moja corka nie chce powtarzac wyrazow

Gość gość
Mój synek 2,5 roku mało mówi - kilka wyrazów w sumie. Posługuje i się gestami i dźwiękami, które rozumiem. Mówi: mama, tam, tu, chcę wyjść (bardzo niedoskonale), ostatnio kuka (kupa).

Gość gośćPiotrek31lat
Ja jak miałem 2lata to pierwsze przemówienie wyglosilem w telewizji i znałem 3 jezyki

Gość gość
jak moja córka była w wieku trzech lat to jej równolatek nie mówił NIC a ona wszystko. nie minęło wiele czasu ,wyrównało się :)