Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to ospa??

Polecane posty

Gość gość

Witam, wczoraj byliśmy z córką u pediatry gdyż od kilku dni gorączkowała i lekarka powiedziała że to ząbkowanie lub trzydniówka jeśli wystąpi wysypka. Dziś mała nie ma już temp i ma lekką wyspkę na brzuszku i plecach. Myślę ze to ta trzydniówka ale w przychodni była epidemia dzieci z ospą, więc czy mogłaby się zarazić i już dziś ta wysypka to ospa?

Gość gość
Nie ospa nie wyskakuje tak szybko od zarażenia. To pewnie 3-dniówka. Ospa to nie wysypka to duże swędzące bąble z wydzieliną w środku.

Gość gość
Jesli dziecko ma kontakt z innymi chorymi na ospę to może się nią zarazić,ale wysypka wystąpi dopiero po 2 tygodniach.

Gość gość
ospa pojawia się po 2tyg. od zarażenia tak średnio.

Gość gość
Przt ospie najpierw pojawiają się czerwone pojedyncze punkty jak wysypka, które w ciągu kilku godzin jię powiększają i wypełniają płynem j.w.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
A czy wysypkę po trzydniówce smaruje się maścią czy kremem?

Raczej się nie smaruje przy trzydniowce. Zejdzie sama. Chyba, że dziecko ma sucha skórę to można natłuscic.

Gość gość
Ja niczym nie smarowalam, zeszły same w ciągu 1 dnia.

Gość gość
My nie poszliśmy do pediatry bo byłam przekonana że przyczyną gorączki były ząbki. Obniżałam tylko temperaturę milifenem - ibuprofenem w syropku a tu ku mojemu zdziwieniu pojawiła się wysypka. Zadzwoniłam do pediatry i okazało się że to trzydniówka. Wysypka była blado różowa, na brzuszku, pleckach i trochę na czole. Po dwóch dniach znikła całkowicie.