Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z siusiakiem!

Polecane posty

Gość gość

Mój niespelna 4 letni syn non stop "grzebie"sobie w siusiaku.naciąga go i w ogóle dotyka jajek!nawet nie wiem jak mam napisać o tym w miarę normalnie.jak zwracam mu uwagę twierdzi ze mu się pisiorek przykleil i musi go odkleic bo mu to przeszkadza.juz nie wiem jak wytlumaczyc by przestali tak robić!

Gość gość
To chyba taki wiek

Może idź z nim do lekarza i sprawdź czy nie ma stulejki zamiast ciągle zwracać uwagę dziecku?

Gość gość
a po co masz mu kazać przestać? to normalne, dzieci w tym wieku poznają swoje ciało, i nie ma w tym nic złego. Może mu przeszkadza, może stulejka? Zainteresuj się, a nie bawisz się w schizowaną, pruderyjną mamuśkę, która wychowa znerwicowanego dzieciaka. Pewnie jak dobije do 16 to spowodujesz takim podejściem, że będzie się bał że oślepnie od masturbacji.

Gość gość
3 miesiące temu mial odklejany napletek,bylam z nim u pediatry na kontroli i wszystko ok bylo. Nic go nie boli ani nic twierdzi ze mu po prostu przeszkadza ze się zakleja i przylega a nie stoi caly czas.

Gość gość
Nie jestem zeschizowana i nie drecze go w żaden sposób ale trzymanie reki non stop w majtkach jest przegieciem.wiem ze poznaje cialo nie jestem glupia,wiec darujcie sobie te zlosliwosci wszystko wiedzące idealne matki.oby tylko dopiec komuś....co za ludzie:/

Gość gość
to mu wytłumacz po ludzku. powiedz mu DLACZEGO nie powinien cały czas trzymać ręki w majtkach.

Gość gość
Fakt, nie ma nic złego w dotykaniu siebie, ale trzeba patrzeć rozsądnie, wiadomo że chodzenie non stop z ręką w majtkach utrwali nawyk a nie wszędzie jest dobrze widziane, mały pewnie robi to nie tylko w domu ale też w sklepie, przedszkolu i u cioci na imieninach. Nie chodzi o to żeby mu wpoić jakieś kompleksy i wstręt do własnego ciała, tylko delikatnie wytłumaczyć że nie wszędzie tak się powinno robić, podobnie jak tłumaczy się dziecku że nie wszędzie chodzi się nago albo że ktoś kto korzysta z toalety potrzebuje prywatności. W tym wieku trzeba już powolutku wpajać jakieś normy obyczajowe, jakbyśmy na to nie patrzyli żyjemy w społeczeństwie. No i fajnie nawiązać do higieny, mojego synka do chodzenia latem w majtkach przekonał w końcu argument że na pupie jest dużo bakterii a on je roznosi więc majtki są konieczne, żadnych negatywnych skutków nie było, nie nabrał wstrętu do własnych pośladków... I nie ma co wałkować nadmiernie tematu, po prostu zajmować dziecku ręce jak najwięcej, nawyk minie zanim się już na mur-beton utrwali, a na początek może spróbuj mu jakoś pomóc- jeśli faktycznie ten przyklejający się siusiak to problem, to spróbuj talku czy czegokolwiek podobnego... Przyzwyczaił się i teraz to drażni.