Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

UlepszSiebie

Gry wideo: szkodzą czy pomagają?

Polecane posty

Wokół tematyki gier wideo wciąż krąży wiele mitów dotyczących ich rzekomej szkodliwości. Według wielu ludzi gry wideo uzależniają, skłaniają do agresji oraz prowadzą do chorób oczu i kręgosłupa. Wszyscy wiemy, że gry wideo świetnie sprawdzają się jako sposób na odstresowanie, ale jakie dodatkowe korzyści wynikają z wirtualnej rozrywki? Jak sądzicie? Gry wideo szkodzą czy pomagają? Link do artykułu dotyczącego pozytywnych aspektów grania: http://www.ulepszsiebie.pl/2014/12/zacznij-grac-korzysci-wynikajace-z.html

Gość gość
z twoich wypocin wynika że próbujesz nam tu robić reklamę

Gość gość
Gry komputerowe są bardzo dobre dla dzieci cierpiących na ADHD, wzmocniają umiejętności motoryczne dzieci które mają z tym problem, oraz pomaga korygować astygmatyzm oczów. Gra nie musi być brutalna.

Ja kiedyś grałam dużo w GTA Vice City cel był jeden - zabić jak najwięcej ludzi, robić egzekucje przechodniów z różnych broni na kody aż się miało 6 gwiazdek, później uciekać przed wojskiem, po prostu zrobić totalną demolkę. Nie wiem czy mi to pomogło.

Gość gość
ja gram w DA inkwizycja

Gość gość
Ja gram tylko w forex. Teraz właśnie chce mi się spać a mam niezabezpieczoną pozycję i muszę czekać aż będę mogła ją zabezpieczyć na plusie, bo inaczej to jej nie utrzymam i zamknę a nie opłaca mi się bo rynek się wyprzedał już i byłoby głupotą teraz wychodzić....

Gość gość
Fajna taka gra gdzie widzisz okazję i musisz grac bez względu na to czy ci się chce czy nie no chyba że nie chcesz zarobić

Gość gość
więcej plusów :) tylko jak wszystko inne na tym świecie trzeba mieć jakiś umiar i myślę, że w dobie tak olbrzymiego wyboru gier, do niektórych serio nie powinny siadać ci najmłodsi, zwłaszcza tacy tzn. z bezstresowym wychowaniem, im odwala najbardziej :) A wiem co mówię, jestem z pokolenia, które siedziało na atari, amidze, C64, Pegasusie itd itd itd, chociaż ja, jak i moi rówieśnicy, mimo gier komputerowych i tak woleliśmy wyjść na dwór, dzisiaj widzę, jest odwrotnie, no ale dzisiaj, jest dzisiaj, inne czasy po prostu, a i sama nadal siedzę w branży komputerowej, nigdy z tego nie wyrosnę, nie mam zamiaru, tym bardziej, że od czasu do czasu mam z tego profit pieniężny, więc, to nie jest tak, że pasje z dzieciństwa umierają śmiercią naturalną ;)

Mi gry wideo zdecydowanie pomogły. Bez gier wideo nie nauczyłbym się języka obcego oraz nie poznałbym japońskiej kultury. Jestem fanem gier wideo od dzieciństwa. Pasja trwa do teraz i nigdy nie żałowałem godzin spędzonych przez ekranem telewizora. Uważam, że chwile spędzone z padem w ręku dały mi okazję do rywalizacji i pobudzenia wyobraźni. Zdaję sobie jednak sprawę, że gry wideo mają też swoje negatywne aspekty. Jednym z czynników jest tendencja do spędzania przed telewizorem zbyt dużej ilości czasu- co w skrajnych przypadkach może prowadzić do uzależnienia. W końcu wszystko w nadmiarze szkodzi. Dodatkowo warto zauważyć, że serie GTA czy Postal trafiając w NIEPOWOŁANE ręce mogą zachęcić do agresji. Nie należy ich jednak demonizować. Myślę, że Masakra w Columbine High School, gdzie morderca był zapalonym fanem serii Doom, nieodwołalnie rzuciła mroczny cień na gry wideo. Co ciekawe, naukowcy nie odnotowali żadnych zmian w mózgu wśród grających w brutalne gry wideo. Mam wrażenie, że powołując się na brutalność gier wideo można w łatwy sposób zatuszować problemy psychiczne, które są prawdziwym "spustem" niemoralnych czynów. Nie bez powodu niektóre gry przeznaczone są tylko dla osób pełnoletnich.

Gość gość
w*********j z takim ambitnym tematem

Gość aniemka
To zależy od tego ile się gra. Jak do czasu do czasu to pomagają w koncentracji itp. My z chłopakiem to robimy sobie od czasu do czasu takie wieczory i gramy w coś razem. Zazwyczaj to on pobiera jakieś gry z filefox.pl, a mi to nie przeszkadza. Musi być umiar i tyle.