Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pęcherzyki na jajnikach ??

Polecane posty

Gość gość

Witam wczoraj byłam na wizycie u mojej gin był to 21 dzień cyklu, biorę duphaston na wyregulowanie miesiączki i jest wszystko ok cykle mam teraz 28 dniowe jak w zegarku...robię też testy owulacyjne, w tym miesiącu owu była 18/19 dc do tego te dwa dni strasznie bolały mnie jajniki...jakie było moje zdziwienie kiedy wczoraj moja gin pokazala mi na usg jeden jajnik z dwoma dużymi pęcherzykami i drugi z wieloma małymi..stwierdziła że owu napewno nie było i dopiero będzie za dwa trzy dni, ale ja za szesc dni dostane juz @... czy może ktoś tak miał?? i co to oznacza??

Gość gość
w takim razie okres ci się przesunie. Okres jest zawsze 10-15 dni po owulacji. Faza folikularna może być zmienna- to znaczy- owulacja może być raz wcześniej raz póżniej. Faza lutealna jest stała. Nie wiem ile trwa u ciebie ale z reguły jest to od 10 do 15 dni. Okras jest zawsze po tych dniach. jeżeli fazę lutealną masz krótszą, to musisz to leczyć, a jeżeli dłuższą niż 15 dni to można podejrzewać ciążę. Żeby się dowiedzieć jak długą masz fazę lutealną proponuję mierzyć kilka cykli temperaturę.

Gość gość
dziękuję za odpowiedź.. moja średnia lutealna to 12 dni ...nigdy nie słyszałam o tym ze to źle :( zawsze jak odstawiam duphaston w 25dc to po trzech dniach dostaję @ więc raczej ona mi się nie opźni...dodam że jestem po dwóch poronieniach i staram się o dziecko, ale teraz to już się tym wszystkim przeraziłam że znowu coś się pomieszało ...:(

Gość gość
12 dni to dobra faza lutealna :) Więc okres ci się przesunie o kilka dni :) Ja też jestem po poronieniu. Mam synka na cmentarzu niestety :(

Gość gość
przykro mi... ale ja jestem pewna ze owu byla :( testy plus wszystkie objawy jak zawsze...wiec co to moze byc??? dodam ze ostatnio jak bylam u gin to powiedziala ze do owu jeszcze jakies 10 dni a na drugi dzien dostalam juz @ ...nie wiem chyba trzeba pomyslec o zmianie lekarza ...

Gość gość
Ale owulacja jest dopiero wtedy, gdy pęcherzyki graffa które są na jajnikach pękają (wtedy uwalniają komórkę jajową). Jeżeli wczoraj miałaś na usg pęcherzyki na jajnikach to znaczy, że owulacji do wczoraj nie było. Objawy mogą występować zarówno kilka dni przed owulacją jak i kilka dni po niej. Tym się nie sugeruj.A testy owulacyjne wg mnie są nie do końca dokładne. Najważniejszy jest obraz usg. A wiesz jakiej wielkości były te pęcherzyki? Bo zwykle pękają jak mają około 20-25mm (przynajmniej u mnie).

Gość gość
owulację na 100% może potwierdzic jedynie usg, jak widać u Ciebie do niej nie doszło

Gość gość
Jeśli masz owulację ok 18 dnia cyklu a zaczynasz duphaston 16 dnia cyklu to nie ma szans na owulację bo duphaston ją zahamuje. Dla mnie to bez sensu branie w ciemno duphastonu na regulację cyklu. To działa na zasadzie takiej, że przyjmujesz progesteron (jego pochodną odpowiednik itd itp) tak, że jest wysoki tak jak to bywa prawidłowo w drugiej fazie cyklu a po odstawieniu ( 25 dnia cyklu) poziom spada i po kilku dniach jest krwawienie miesiączkowe. Jak podnosi się poziom przed owulacją to się ją zablokuje. Stąd domyślam się nie pęknięte pęcherzyki na jajniku. I nie wiem jak ta lekarka chce żeby pękły na duphastonie