Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Humo

Dietetyka co dalej

Polecane posty

Gość Humo

Witam. Bardzo poważnie myślę o studiowaniu dietetyki na SGGW (Warszawa), jednak bardzo mnie ciekawi co dalej po takim kierunku. Wiadomo po 5 latach jestem dietetykiem - mogę pracować w szpitalach, ośrodkach itd, założyć własną firmę, pracować w klubach, siłowniach itd. Ale jak rozwijać się dalej? Zastanawiałem się i wymyśliłem 3 opcje: 1. Psychodietyk - kończymy studia psychologiczne i zostajemy psychodietykiem. Mamy większe pojęcia o pracy z człowiekiem, możemy zajmować się chorabami psychiczno-dietetycznymi (bulima, anoreksja?), zapewne więcej drzwi zostaje otwartych (praca) 2. Dietetyk-kucharz. Moim zdaniem bardzo ciekawe rozwiązanie, ponieważ jesteśmy obeznani w procesach zachodzących w żywności, mamy obszerną wiedzę na temat odżywiania osób w każdym wieku, osób o różnej aktywności fizycznej, znamy każdą dietę, a także posiadamy przeróżne informacje na temat różnych kuchni (np. chińska, włoska itd). Jeśli dojdzie do tego umiejętność przygotowania wszystkich tych potraw - jesteśmy prawdziwym specjalistą. Minusy? Zazwyczaj na kucharza szkolą się osoby po technikum gastronomicznym w wieku 19 lat... a my w wieku ~25 zostajemy pomocnikiem kucharza lub zaczynamy od zera i chodzimy na kursy (czy źle myślę?) 3. Trener osobisty - coraz bardziej popularny zawód. Dietetyka na pewno odgrywa tutaj ważną rolę, jednak podczas kursu na trenera, który i tak musimy skończyć jest dietetyka.. już nie mówiąc o tym, że jest do dietetyka sportowa czyli będziemy wykorzystywać 5% naszej wiedzy i tak czy siak musimy skończyć kurs, który równie dobrze można zrobić po technikum. Jak myślicie która z tych opcji jest najciekawsza/najbardziej przyszłościowa? Może są jeszcze jakieś możliwości połączenia dietetyki z czymś ciekawym?

Gość homo_homini lupus
a skad ja mam to wiedzic? chcesz ukladac diety dla bachorkow, pacjentow po operacji trzustki czy walczyc a anorektyczkami? lubisz gotowac? zastanow sie

Jeśli nie masz pomysłu co dalej robić może warto pójść na kurs gotowania, coś w stylu http://www.hmacademy.pl Jak zobaczysz na czym praktycznie polega gotowanie sama zdecydujesz co chcesz dalej robić