Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćqqqqqqqq

proszę o radę

Polecane posty

Gość gośćqqqqqqqq

Witajcie mamy. Co sądzicie o systemie kar i nagród dla 3 latka? Chcemy wprowadzić nagrody w postaci gwiazdek na tablicy i za np.10 gwiazdek będzie nagroda ( powiedzmy samochodzik lub coś takgo) a za złe zachowanie będziemy zabierać po jednej gwiazdce. Myślicie że taki system się sprawdzi? Nasz syn jest bardzo rozumnym dzieckiem ale nie wiem czy nie jest jeszcze za mały na to.

Gość gość
Jasiu pyta mamy: - Kim jestem, Cyganem czy Żydem? - Żydem, tak jak ja. Później Jasiu idzie do taty i pyta się: - Kim ja jestem, Cyganem czy Żydem? - Cyganem, tak jak ja. A dlaczego pytasz? - Bo kolega chce mi sprzedać rower i nie wiem czy mu przywalić czy się targować.

nie jestem mama ale moja siostra jak coreczka miala 3 lata to rok temu stosowala taki system za 10 gwiazdek (1 gwiazdka za posprzatanie pokoju z klockow lego i lalek, nawet za grzeczne zachowanie podczas dnia bo straszny z niej szatan hihi) za cokolwiek zeby ja nagrodzic dostawala nagrode- szla na plac zabaw taki z kulkami itp. w galerii :) skutkowalo :) niunia byla grzeczniejsza bo wiedziala ze dostanie gwiazdke a jak zaczynala bys niegrzeczna wystarczylo zagrozic jej ze zabierze sie gwiazdke :) i byl juz spokoj :) nie wiedziec czemu siostra zaprzestala tego robic...

Sądzę, że jest to świetny pomysł! Dziecko poprzez swoje uczynki i zachowanie będzie mogło zasłużyć na zabawkę dzięki czemu doceni prawdziwą wartość tej rzeczy i nauczy się ją szanować. To dobry sposób na nauczenie dziecka jakie zachowania pochwalamy, a jakie nam się nie podoba. Warto też zadbać o to by dziecko starało się zdobyć tą naklejkę, żeby były one przyznawane i odbierane za jakiś konkretny uczynek, przy czym najlepiej dokładnie wytłumaczyć dziecku za co dostaje naklejkę, a za co mu ją zabieramy. Polecam Państwu lekturę A.Faber "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały - jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły", żeby poszerzyć swoja wiedzę na ten temat. Pozdrawiam i życzę sukcesów wychowawczych.