Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość k00ra

problem ze słuchem

Polecane posty

Gość k00ra

Od zawsze mam problem ze słuchem. Bardzo często ktoś coś do mnie mówi, a ja albo nie rozumiem albo nie dosłyszę. Często ktoś mnie woła, a ja w ogole tego nie słyszę. Poszłam niedawno na badanie słuchu i o dziwo wyszło z niego, że mam dobry słuch, a ja jak nie dosłyszałam, tak dalej nie dosłyszę, a lekarz dalej mówi że z moim słuchem jest wszystko ok. Czy ktoś z was miał taką sytuację? Jeśli tak to co robiliście z tym dalej?

Gość gość
Miałem podobną sytuację. Niby z słuchem wszystko cacy wg badań, a wszyscy się ze mnie śmieją, że jestem głuchy. Kupiłem sobie w internecie taki aparat wspomagający słuch i noszę go często do pracy - bo pracuję z klientami :) no i teraz już nie mam ciągłej potrzeby mówienia do nich 'tak?' / 'słucham?' / 'przepraszam?' ;)

Gość k00ra
Ehhh, no nie wiem skad się to bierze. Czy jest to kwestia jakiegoś innego problemu? Myślałam może, że nieodpowiednio się skupiam - jestem w swoim świecie i przez to nie słyszę. Ale skoro tobie aparat pomógł to coś musi być na rzeczy. Może jest jakaś skala do której słuch zalicza się jako dobry, ale dla nas to jest za mało? Możesz powiedzieć mi co to za aparat kupiłeś i gdzie? Chyba też się tym zainteresuję....

Gość gość
No właśnie ja też byłem w szoku, jak lekarz powiedział, że wynik jest dobry. Całe życie wszyscy mówią na mnie 'głuchy' a tu taki zonk. Ale ten aparat na prawdę mi pomógł bo na prawdę krępował mnie fakt, że w trakcie rozmowy z klientami non stop niedosłyszę. Taki mam aparacik: http://sluch.net/p/11/77/jora-3-crt-modele-zauszne.html

Gość k00ra
No niestety znam ten problem. Dzięki serdeczne za link. W sumie może to niegłupi pomysł. Wiesz głupia sprawa chodzić np na rozmowy rekrutacyjne i niedosłyszeć, czułabym się faktycznie pewniej gdybym miała coś takiego

Gość O słuchu
Witam, jeżeli wyniki podstawowego badania słuchu czyli audiometrii tonalnej wyszły prawidłowo, a jednak obserwuje Pani trudności z rozumieniem mowy, to może to być problem związany raczej z rozróżnianiem dźwięków niż ich niedosłyszniem. Ucho ludzkie powinno posiadać dobrą zdolność rozróżniania tonów o różnych częstotliwosciach. Ten mechanizm nosi nazwę selektywności częstotliwościowej. Zaburzenie tego procesu (przyczyny mogą być różne) prowadzi do poszerzenia tzw. krzywych strojenia dla pewnych częstotliwości i w konsekwencji do trudności w różnicowaniu dźwięków. Przekłada się to na trudności w rozumieniu mowy szczególnie widoczne w środkach komunikacji, gwarnej restauracji itp. Badanie audiometrii słownej rozumienia mowy w szumie powinno coś pokazać. W zależności od przyczyn dobrze zaprogramowany aparat być może mógłby pomóc.

Gość gość
Dzieki za rekomendacje sklepu internetowego - moj problem byl podobny (nie chce wchodzic w szczegoly, bo niestety dalej mnie to troche krepuje), ale sprawe wlasnie rozwiazal maly aparacik z sluch. net. Dzieki ludzie! :)

Gość gość
Myślę, że dla pewności powinnaś udać się jeszcze na jedno badanie słuchu do innego miejsca, aby mieć porównanie. Ja chodzę do www.sono.com.pl gdzie wiem, że mają specjalistyczny sprzęt do badania słuchu. Jeśli tam stwierdzą, że wszystko jest ok, to może faktycznie problem leży gdzie indziej.

Gość gość
Podejrzewam że w trakcie badania słuchu puszczano wam ze słuchawek dźwięki wysokie - jak głos sopranistki albo muzyka elektroniczna - które są wysoce przenikliwe i można je usłyszeć nawet przy niewielkim natężeniu. Najtrudniej jest usłyszeć dźwięki niskie, a w życiu codziennym pewnie głównie z takimi macie do czynienia.

Gość gość
może trzeba zrobić dokładniejsze badania słuchu albo wybrać się do innego lekarza, ja na Śląsku znam dobrego specjalistę, uznaną placówką jest http://www.larmed.pl/ w Żywcu

Gość gość
być może aparat słuchowy będzie rozwiazaniem teraz to wszystko tak do przodu poszlo ze i fajne niewidoczne i niedrogie w sluch net na przyklad a komfort o wiele wiekszy

Gość gość
No ja od jakiegoś czasu używam aparatu słuchowego i mój komfort życia się podniósł. Na początku się przed tym broniłem ale finalnie jestem teraz zadowolony. Używam aparatu Hear Clear chociaż zaznaczę że to mój pierwszy aparat.

Gość gość
Bzdura j****e reklamy i reklamowcy

Gość gość
nie rozumiem tego, po to jest forum żeby też innym powiedzieć co się u nas sprawdziło, ja mam na przykład aparat ze sluchnet i bardzo sobie chwalę a wiele tańszy niż znaczna większość modeli na rynku

Gość gość
Przyznaję racje rozmówcy. Po to jest forum aby rozmawiać o takich rzeczach.

Gość gość
ja uważam, że jeśli ktoś ma problemy ze słuchem - stwierdzone w badaniach to powinien nosić aparat sluchowy - tak samo jak osoby z wadą wzroku noszą okulary! U nas utarło sie jakoś tak, że apart słuchowy to wstyd... Wstydem jest nie słyszeć co mówi do ciebie druga osoba i prosić po raz n-ty o powtórzenie... :/ Tym bardziej, że współczesna technologia poszła tak do przodu, że aparatów słuchowych prawie nie widać, zwłaszcza u kobiet z długimi włosami. Ja sama mam 49 lat i noszę taki aparat. :) Mój komfort życia, a przede wszytskim rozmów zmienił sie diametralnie.

Gość gość
u mnie niedawno stwierdzono lekkie ubytki słuchu, zalecono aparat, miałam wielkie opory przed rozpoczęciem noszenia - po prostu się wstydzuiłam!!! Ale nie ma czego! Mozna sie jedynie wsydzić tego, ze sie nie słyszy, a aparat ma za zadanie to zmienić. :) Ja używam Hear Clear Pro - to mójpierwszy aparat i spisuje sie naprawdę dobrze.

Gość gość
Podobno te Hear Clear Pro to bardzo dobre aparaty są . Mój znajomy sobie bardzo chwali.

Gość medicusDCL
Zapraszamy na konsultacje ze specjalistami z Medicus DCL. Lekarz laryngolog zdiagnozuję przyczynę problemów z słuchem i zaproponuje odpowiednia metodę leczenia. Więcej informacji znajdą Państwo na naszej stronie www.medicusdcl.pl.

Gość gość
Ja kiedyś byłam z synem na badaniach słuchu w tej placówce w żywcu http://www.larmed.pl/. na szczęście okazało się, że to nic poważnego. Jeśli macie wątpliwości to warto się wybrać, bo traktują poważnie pacjentów i mają nowoczesne wyposażenie.

Gość gość
Może warto spróbować w innej poradni, poszukać takiej z lepszym sprzętem specjalistycznym i lekarzami, którzy potrafią go obsłużyć. Jeżeli to nic nie da, to można zdecydować się na aparat wspomagający, na pewno słuch się polepszy http://www.towarzystwoegida.pl/

Gość Mariola1234
Hej! Ja mogę Wam polecić http://akustyksluchu.pl/ i uważam, że sklep ma naprawdę dobrą ofertę i co ważne - mają produkty renomowanych marek. Jest to bardzo ważne przy wyborze aparatu słuchowego. Z tego co wiem, to zajmują się też od razu zaprogramowaniem aparatu, także myślę, że warto zerknąć :)

Gość gość
ja tez przez dlugo borykalem sie z problemami ze sluchem, ale w koncu postanowilem odwiedzic proretyka z www.sonido.pl i dzieki temu teraz czuje sie duzo lepiej dzieki tym wszystkim wzmocnieniom sluchu

Gość gość
Tutaj macie namiary - http://sklep.poradnia.pl Aparat słuchowy musi być dopasowany z głową, pod budżet i pod realne problemy. Plus taki, że te aparaty są teraz na tyle solidne, że po prostu pozwalają normalnie słyszeć.

Gość gość
U mnie niestety stwierdzono, że jest problem i trzeba go rozwiązań. Często niedosłyszałam mimo młodego wieku. Protetyk mi pomógł dobrać najlepszy aparat, również korzystałam z usług i sprzętu tej firmy www.sonido.pl. Najlepsza, z jaką do tej pory się spotkałam. Swojego czasu byłam gdzie indziej to żadnej z oferowanych marek nie potrafiłam znaleźć choćby małej recenzji. Tutaj dobrałam bez problemu.

Gość gość
Nie ma z tym żartów, warto zdiagnozować od razu wszelkie problemy ze słuchem. W Warszawie mogę polecić Klinikę, gdzie wykonują badanie słuchu http://optimum.pl/glowa-i-szyja/diagnostyka/badanie-sluchu - można też od razu w razie czego skorzystać z pomocy specjalistów m.in. z zakresu laryngologii.

Gość gość
NIE WYKLUCZAM ŻE JESTEŚ Z KWIETNIA TO MA ZNACZENIE ,TU MACIE GŁĄBY PRZYKŁAD NA TO ŻE NAUKA SOBIE A NATURA SOBIE ,wiele razy próbowałem wyjaśniać takie sprawy na innych narządach a wasza kuźwa głupota goniła mnie stąd i tłumaczę dalej z uporem maniaka że ucho wg. nauki jest w porządku a wg.natury powstały bloki których nauka nie jest w stanie dostrzec ale są skoro jest problem ze słuchem zapamiętajcie głąby ten tekst bo on może kiedyś odmienić wasze życie i nie gniewać się za głąbów ale zasługujecie na to absolutnie i bezwzględnie a mimo wszystko was przepraszam ale bujajcie się sami wesołej zabawy napsuliście mi nieraz krwi!!!