Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to znaczy, że gazeta jest opiniotwórcza?

Polecane posty

Gość gość

Myślałam, że wiem, ale teraz mam wątpliwości... Czy ktoś mógłby mi to jasno wytłumaczyć, najlepiej na przykładzie? :) Gazeta Wyborcza to prasa typowo lewicowa, czy można więc ją nazwać opiniotwórczą?

Gość gość
Jak sama nazwa wskazuje: tworzy opinie które są powielane przez inne media, dziennikarzy, polityków, osoby publiczne GW jest lewicowa, nawet bardzo, ale jest też masa ludzi, która jest chłonna by taką papkę przyjmować

Gość gość
Wyborcza dogorywa .Dziś częściej jest wysmiewana niż cytowana.Tylko dzięki ogloszeniom panstwowych spółek i ministerst jako tako trwa .Boją się utraty władzy przez PO bo to dla nich koniec

Gość gość
czyli rozumiem, że gazeta opiniotwórcza to taka, która narzuca jakiś konkretny pogląd? Nie podaje "suchych" wiadomości, tylko okraszone odpowiednim komentarzem, otoczką, tak? Np. tv republika jest opiniotwórcza, bo jest skrajnie prawicowa- zgadza, a telewizja publiczna nie, bo nie jest zbyt sprecyzowana poglądowo

Gość gość
TV Republika nie jest skrajnie prawicowa .Kto ci takich glupot nagadal .Na pewno nie jest to telewizja luzusowska bo jej nikt nie narzuca prezesa i nie selekcjonuje informacji niewygodnych dla władzy .Na pewno jest opiniotworcza bo prowokuje do dyskusji i jej wiele audycji jest omawianych .

Gość gość
Wg ciebie "publiczna" nie jest sprecyzowana poglądowo? :-D a tomasz lis to w jakiej stacji ma swój program? :O

Gość gość
podałam przykłady po prostu... Gdybym napisał, że Urban jest prawicowcem też byście mnie pouczali? :D Chciałabym żeby ktoś to jasno wytłumaczył, bo w ostatnim czasie od dwóch różnych osób usłyszałam dwa skrajne wyjaśnienia.

Gość gość
Telewizja publiczna przestała być publiczna ok siedmiu lat temu .Teraz to jest telewizja partyjno rządowa .

Gość gość
telewizja publiczna, nigdy nie była publiczną no chyba, że w rozumieniu zupełnie innym :D telewizja republika nie jest skrajnie prawicowa oczywiście, tu pada pytanie jaki jest punkt odniesienia ale tak się składa, że ten punkt odniesienia, co jest skrajną prawicą, co jest centrum, co jest katolicyzmem otwartym :D co fundamentalizmem DEFINIUJE LEWICA, na przykład zawodowo i z wielkim poczuciem misji, takim opisywaniem, definiowaniem, co jest dobrą prawicą, co jest złą :D zajmuje się od wielu dziesięcioleci Adam Michnik ma licznych naśladowców, którzy z głęboką troską pochylają się nad prawicą, kościołem, by z uśmiechem fałszywej przyjaźni, zdewastować to, czego się tak boją

Gość gość
Super. A czy ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie zamiast głosić różne tezy? :O

Gość gość
zamiast tez gazeta opiniotwórcza czyli taka, która wywiera tak silny wpływ na swoich dość licznych czytelników, że przyjmują oni poglądy, opinie piszących w gazecie, za swoje, lub w znacznej mierze się z nimi identyfikują często sami cytują, powołują się na tę gazetę, zawarte w niej twierdzenia siła takiej gazety, jest tak znacząca, że opinie przez nią głoszone, są powszechnie dyskutowane, uznawane za ważne, poważne, istotne, mające wręcz wpływ na rzeczywistość, także przez ludzi obojętnych, a nawet o przeciwnych poglądach do opinii publikowanych w takiej gazecie, odnoszą się ważni i poważni ludzie polityki, świata kultury, biznesu takie gazety opierają się na sile autorytetu, sprawności polemicznej swoich autorów