Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

gornik ledwo zyje za kilka tys miesiecznie a niepelnosprawny za 600 zl renty

Polecane posty

Gość gość

oj oj biedne gorniki

Gość gość
No i czemu manipulujesz na forum? Kazdy ma prawo do walki o pracę i wyzywienie rodziny. Widziałam w TV tzw.paski z wynagrodzeniem przeciętnego górnika- niewiele ponad 2tys.zł. Gdyby to podzielił na 4osobową rodzinę, to też by wyszło mniej niż 600zl. Ja mam 1070zł emerytury, ale widzę problemy w Polsce szerzej, niż tylko pasek swojej emerytury.

Gość gość
ja też - ale z tych pasków powycinane, wymazane były tzw bumele i pożyczki, sama goła wypłata - to jest dopiero manipulacja! niech wkleją roczny pit- to będzie miarodajne, nicponie i manipulanci, haharzy

Gość gość
taaa, kopalnie przynosza straty, panstwo chce im placic za 2 lata pracy odprawy a oni jeszcze maja jakies pretensje...przez 2 lata to ostatni debil by sie przekwalifikowal...

Gość gość
ta ponad 10 tyś emerytury, ha ha to nawet premier tyle nie ma

Gość gość
Mój wujek ma ok 6 tys emerytury górniczej, więc przestańcie kłamać, że zarabiają mało, bo z nędznej wypłaty taka emerytura nie wyjdzie. A na odprawę dostał dodatkowo akcje jastrzębskiej spółki węglowej. Och jacy biedni ci górnicy :-)

Gość gość
Ostatni debil to proszę ciebie oddal by te kopalnie w obce ręce! Przecież o to chodzi im żeby mogli tanio kupić Niemcy czy inne ssyny i sobie zarabiać a podatków nam nie zapłacą tak samo jak banki i markety!

Gość gość
PROPAGANDA jak ludzie wiecie co to, to nie odpisujcie tym szmat.m bo takich bym wyj***la z kraju na zbity ryj! to czemu matoly nie drzecie japy jak lekarze czy pielegniarki strajkuja? maja dobre wynagrodzenie a chca jeszcze wiecej i o to strajkuja albo policjanci, lub nauczyciele! w tym przypadku zamykaja zaklady pracy gdzie ci ludzie bezmyslny chu.u pojda pracowac?!!! takich debili trzeba tepic jak ci znajde to zatluke za anty polskosc sprzedajna kur.o!!!

Gość gość
Zazdroscisz? To bierz kilofa i szoruj na urobek

Gość gość
A co mnie to obchodzi gdzie pójdą? O mnie się nikt nie martwił jak przedsiębiorca ogłosił upadłość, no ale to są święte krowy i trzeba się nad nimi rozczulać :O

Gość gość
Dokładnie! Nie o kasę walczą a o prace!

Gość gość
Walczą o to by im bylo dobrze jak za prlu!! Sprywatyzować. Sprzedać i zapomnieć. Dostana 2 lata odprawy!! Chyba kazdy inteligentny człowiek jest przez ten czas w stanie wymyśleć co dalej.. Ale nowe wiekszosc pokupujre sobie samochody przepija a potem będą plakac jeszcze glosniej

Gość gość
ty szma.o to jedyne zaklady pracy w danych miastach bo mendy siedzace na wiejskiej wszystko kazaly pozamykac innyc zakladow pracy brak! tych ludzi jest tysiace i sa to mezczyzni utrzymujacy rodziny, bezrobocie ciagle wzrasta gdzie oni pojda?! no wlasnie dowiedzialam sie ze z ciebie jaba.y egoista a moze lizodup kopacz bioracy kase za denerwowaniew Polakow internecie!

Gość gość
kto kazał pozamykać? daj parę przykłądów

Gość gość
nawet jak ma 2000 zł na miesiac to co wy piszecie że jak podzielic na rodzinę to 600 zł na osobę a co baba łaskawie do roboty iść nie moze? a dzieciaki z kapusty wzieli czy sami płodzili? no sorry, nie pracujesz nie masz, firma jest nie rentowna to plajtuje i nikt odpraw 2 letnich nie daje, co to za przywileje jak za komuny

Gość gość
oni dostaną kasę przez 2 lata odprawy a potem za 20-30 lat nie będzie na nasze emerytury bo właśnie z tej kasy oni dostają. to nie państwo im daje tylko wy kretyni. wspomnicie moje słowa. na emerytury nie będzie kasy za 30 lat.

Gość gość
ja zatrudniałem 15 osób i jak przyszedł kryzys to nikt się nade mną nie litował, ogłosiłem upadłość i tyle. ludzie tez stracili prace. wszyscy byli na umowie o prace, żadnego naciągania. teraz mieszkam w Anglii mam podobna firmę, zatrudniam 12 osób dużo więcej zarabiam, podatki niższe, nigdy nie wrócę do Polski.

Gość gość
Szma|ta to może jesteś ty, a z pewnością pazerni górnicy :-D powtarzam, gówno mnie obchodzą te ścierwa, bo i tak są w lepszej sytuacji od reszty grup zawodowych. Jakoś nikt nie ubolewa nad tym, że w Polsce jest koszmarne bezrobocie, że młodzi nie mają szans na założenie rodziny chyba, że wyemigrują, że większość Polaków żyje na skraju, albo poniżej progu ubóstwa. NIKOGO TO NIE OBCHODZI, ale że górnicy mogą stracić pracę to już wielka ogólnopolska afera :O dlatego stul pysk głupia kur|wo i mniej pretensje do tej drugiej ku|rwy narodowej kłamczuchy rudego złodzieja i ich bandyckiej szajki.

Gość gość
szma.o jak cie tak bardz wkur.ia ze az ci slina po pysku cieknie to ze gornicy wychodza na ulice strajkujac zeby nie zamykac im zakladow pracy. to powinnas za to tepa dziwo dziekowac, bo jak je w koncu pozamykaja to twoj stary, stara, brat, siostra, czy ktokolwiek z rodziny straci robote bo moze taki gornik wskoczy na jego miejsce bo okaze sie 1000 razy lepszy! a ty drzesz morde to drzyj do czasu! a co do rudego to tez mam zal nawet nie masz pojecia jak wielki, ale to swoja droga!

Gość gość
Ty głupia kur|wo nie wadzi mi to że strajkują, bo mnie to g****o obchodzi tylko to że robi się z tego narodowy problem, choć 80% społeczeństwa jest w gorszej sytuacji, ale o tym się oczywiście milczy. A oni są sami sobie winni w końcu w tamtym regionie w wyborach wygrali ci złodzieje. Po co na nich głosowali? Bo są sprzedajnymi kur|wami jak ty. Teraz ci źle, a na kogo su|ko głosowałaś? O mnie się nie martw, bo ja należę właśnie do tych młodych, których zmuszono do wyjazdu i serce mi się kraje jak widzę w jaki sposób zniszczyliscie moja Ojczyznę głosujac na tych skur|wieli i przyklaskując ich zbrodniczej działalności.

Gość gość
Nad moim mężemi jego kolegami nikt się nie litowałł jak zakład padł, nikt mu nie dał 24 wypłat w ramach odprawy i nikogo nie obchodziło, że ma rodzinę i dzieci. Ponad rok żyliśmy z jednej wypłaty, bo bezrobocie, a ja niby teraz mam finansować czyjąś rodzinę? Sprawiedliwość...

Gość gość
Tez mnie ci gornicy wkurzaja, dawnej znajomej maz pracowal jako gornik, chyba nadal pracuje, i ona narzekala ze 5000 zl jego pensji jej nie starcza na 4osobową rodzine.

Gość gość
akurat te odcinki to jakas ściema, bo mieli brutto więcej niż pokazane netto, pewnie pożyczkę im "odcinali". Do tego dolicz 13 i 14 deputaty, piórnikowe i inne dodatki

Gość gość
Ciekawa rozmowa się tu toczy.

Gość gość
Przestańcie. Ktos tu troluje, a wy się dajecie wpuszczać, i kłócicie się między sobą. Przeciez o to chodzi, by Polacy byli skłóceni, to są stare sprawdzone jeszcze w PRLu sposoby, by jedne grupy społeczne napuszczać na drugie. Czy to takie trudne do zrozumienia? Patrzcie na puste obietnice, wodolejstwo, i traktowanie nas, Polaków jak sprawnych inaczej intelektualnie. Górnicy niech zarabiają i po 10tys, ja im nie żaluję. Tak jak i tym, co mają w firmach, korporacjach i 20, 30tys. Nikt nie chce kasy za darmo. Pisalam juz w podobnym temacie, ze urzędnicy tez mają 13tki i rózne premie. Chodzi o to, ze trzeba utrzymac górnictwo za wszelką cenę. To jest nasze bezpieczeństwo energetyczne na dlugie lata, i uniezaleznienie się od Rusków, Niemców, Chińczyków, itp. Górnictwo JEST dochodowe, ale wokół górnictwa jest przyczepionych za duzo pijawek i pasozytów, pozywiajacych się przy górnictwie. Te różne szemrane firmy i firemki, już nie mówiąc o niekompetentnych szefach zarzadzających kopalniami, którzy pogrążają polskie górnictwo. Polski węgiel to nasze dobro narodowe, to sprawa nas wszystkich, nie tylko górników. Dziś rząd mówi o restrukturyzacji, a w tej chwili mądra glowa , były platformowy minister skarbu w TVP info mówi o likwidacji. Ciekawe, ze Niemcy robią wszystko i jeszcze więcej, by utrzymac swoje górnictwo. Wiedzą, ze strategicznie trzeba o to dbac.

ludzie chyba nie bede wam pokazywal mego druczka z wyplaty.... ostatnio byly wyplaty 1700-2200 a tak to wtedy gdy kompania weglowa byla w normalnym stanie to 2200-3500 przy czym ci z wysokimi wyplatami od 3 tysiecy wzwyz zaleznie od kwalifikacji i stazu to jak robisz przynajmniej dodatkowo po 3-4 swieta w najgorszych warunkach...i mowie tylko o tych co pracuja na dole

Gość gość
Sos ale na węgiel dostajesz bony co nie?

Gość gość
Jeśli chodzi o zarobki to sam górnik to mały pikus. Najebało się tych urzędasów , spółek , oni powsadzali swoje rodzinki i ciągną darmową kasę , prezesi i prezesiki czują się panami. No bo jak państwowe to i tak czy na plus czy na minus to kasę będą mieć bo państwo dołoży. Sobie odprawy to 5 letnie dadzą. Górnik może nie ma źle ale jak każdy człowiek jeśli czuje się jebany w dupe to musi się odezwać . I w sumie dobrze.

Gość gamenter
Górnik zarabia orientacyjnie minimum 6000 brutto czyli 10 razy tyle, tak napisali na gowork.pl/opinie_czytaj,56162 i taka jest prawda.