Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 nataliamalutka83

mami synek, mamusi muminek. Pomocy!

Polecane posty

Go艣膰 nataliamalutka83

Mam nast臋puj膮cy problem. Jestem 3 lata po 艣lubie, 5ty miesi膮c ci膮zy , m膮偶 pracuje w swoim rodzinnym miescie i mieszka u swoich rodzic贸w. Jego rodzice maj膮 gospodarstwo, choduja warzywa,-maja swoj maly dom i na tej samej dzialce wybudowali szwagrowi drugi dom(wszystko w ca艂o艣ci dosta艂 moj szwagier -tesciowie przeszli na emerytur臋). Jaki艣 czas po 艣lubie mieszkali艣my u te艣ci贸w (maz bardzo nalegal) ale zawsze czu艂am si臋 jak intruz, nie mog艂am sama gotowa膰, robi膰 zakup贸w, te艣ciowa mia艂a pretensje ze pr贸buje si臋 oddziela膰 itp. Mia艂am je艣膰 to co szwagierka ugotuje i si臋 u艣miecha膰, pranie tez miala mi robic bo pralka by艂a w domu szwagra (wyszlo tak ze brudne ubrania wozilam do domu moich rodzicow i tam je pralam). Ciep艂a woda by艂a tylko wieczorami, w lecie wcale(mylam sie zimna), w kuchni nie bylo wcale. Zreszta trzeba bylo wode oszczedzac i kopa膰 si臋 szybko. W domu szwagra wszystko bylo jak trzeba. Gdy zaszlam w ci膮偶臋 uciek艂am do domu rodzic贸w tj 50 km od domu te艣ci贸w. Mia艂am do艣膰. Nie bylo klotni z rodzina meza mam dobre stosunki, wszyscy u niego mysla ze tak jak jest jest dobrze. Mamy oszcz臋dno艣ci stac nas na kupno mieszkania- takie by艂o za艂o偶enie przed 艣lubem. Ale teraz Maz nie chce tego zrobi膰, (偶adne mu sie nie podoba) ko艅czy prac臋 i idzie do warsztatu szwagra, dni wolne od pracy te偶 tam sp臋dza zamiast ze mna. Ciagle pomaga tez szwagrowi przy warzywach. Do mnie przyje偶d偶a w sobot臋 w nocy i ucieka w poniedzia艂ek rano. Ju偶 nie wiem co mam zrobi膰 偶eby m膮偶 wybra艂 mnie, dziecko i z nami 偶y艂. Mam wra偶enie, ze te艣ciowie maj膮 sw贸j udzia艂 w calej tej sytuacji. M膮偶 ci膮gle dostaje jakie艣 zadania mimo, ze wszystko jest szwagra a on nie dosta艂 nic. Jest tylko Kamilku, skarbie zr贸b to, we藕 urlop bo trzeba tamto zrobi膰.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Powiem tak ja jestem bardzo cz艂owiekiem stanowczym i nie da艂abym sobie tak w kaszk臋 dmucha膰. Spraw臋 postaw jasno. Nie pytaj m臋偶a czy w ko艅cu si臋 zdecyduje i inne paplaniny i 艂ajanie si臋. Jeste艣 cz艂owiekiem wolnym i mimo obr膮czki na palcu masz prawo do szcz臋艣cia i ludzkiego traktowania. Nie musisz robi膰 tego czego robi膰 nie chcesz, te艣ciowie nie s膮 warci osobistych wyrzecze艅. Masz 偶y膰 tak by艣 to Ty by艂a szcz臋艣liwa. Postaw wreszcie siebie na pierwszym miejscu i m贸w o tym czego pragniesz, czego potrzebujesz. Tw贸j m膮偶 niech si臋 wreszcie ogarnie, bo m贸j ch艂opak mimo 偶e m艂odziak oduczy艂 si臋 maminsynkowania i teraz wierz lub nie nawet jego mama si臋 z tego cieszy (na pocz膮tku by艂a wojna). Oznajmiaj a nie pro艣. Taka jest moja rada. I gratuluj臋 dzidzi! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a ty gdzie mieszkasz ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰: nie wiem czy to by艂o pytanie do mnie, ale nie mieszkam obecnie z ch艂opakiem ze wzgl臋du na to, 偶e planujemy przeprowadzk臋 do innego miasta i sk艂adamy pieni膮偶ki wi臋c na ten moment szkoda nam troszk臋 kasy na wynajem. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nataliamalutka83
Miejsce to okolice Poznania, dok艂adniej dom rodzic贸w. Powiedzia艂am m臋偶owi, ze bede tak d艂ugo mieszkac tutaj a偶 si臋 opami臋tania. Boj臋 si臋 tylko, ze bedzie to na 艣wi臋tego nigdy. Te艣ciowa ma jeszcze zwyczaj nie zamykania drzwi, zawsze po wyj艣ciu z naszego pokoju zostawia szpare, z korytarza mo偶na zobaczy膰 co robi臋 na 艂贸偶ku.

Udost臋pnij ten post

I Ty sie kobieto na to godzi艂a艣. Gdybym by艂a na Twoim miejscu za ka偶dym razem gdyby zostawi艂a szpare wysz艂abym, podesz艂a do niej i powiedzia艂a, 偶e ma tego wi臋cej nie robi膰, bo to jest m贸j pok贸j i nale偶y mi si臋 jaka艣 prywatno艣膰. I tak do skutku.... :/ Postaw si臋. A nawet je艣li b臋dzi臋 konieczne urwij kontakt z m臋偶em na jaki艣 czas ale na Boga nie daj sob膮 pomiata膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nataliamalutka83
Nie potrafi艂a bym jej tak powiedzie膰,nie jestem asertywna. Masz racj臋 co do odci臋cia od m臋偶a. Przestan臋 odbiera膰 telefon, odetne go od sexu. Mo偶e zateskni. Najbardziej mnie postawa te艣cia dziwi, jest bardzo wierz膮cy ale m臋偶a od 偶ony zabiera. Dzi臋kuj臋 za zrozumienie, my艣la艂am ze moze przesadzam i zle robi臋.

Udost臋pnij ten post

Nie przesadzasz. Masz prawo do prywatno艣ci. Ja nie wytrzyma艂abym nawet minuty w takim 'kwasie'. Przez to rozsta艂am si臋 z moim chlopakiem na pocz膮tku zwi膮zku i powiedzia艂am mu, 偶e nie mog臋 tworzy膰 zwi膮zku z osoba kt贸ra nadal nie mo偶e pogodzi膰 sie z faktem i偶 jest doros艂ym m臋偶czyzn膮. Bardzo cierpia艂am, bo go kocha艂am, ale nie 偶a艂uje bo zrozumia艂. Wyt艂umaczy艂 mamie, 偶e nadal j膮 kocha ale teraz czas na to by poszed艂 w swoja stron臋, w moj膮 stron臋. ;) Warto walczy膰 i to rozstanie pomo偶e wam obojgu. Mi i mojemu przysz艂emu m臋偶owi pomog艂o. :) Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
echhhh.a co za szwagierka(to te偶 przecie偶 synowa twojej tesciowej) ktora godzi sie by u niej wszystkie brudy by艂y prane? czy tesciowa w swoim domu nigdy nie mia艂a pralki? Cos mi to pachnie prowokacj膮:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to dobra synowa:):):)placi rachunki za prad i bierze w swojej pralce cudze brudy.Dziwna ta twoja historia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nataliamalutka83
Wszystkie rachunki p艂aci膰 te艣膰. Te艣ciowa pralki nigdy nie mia艂a. Ja szwagier nie rozgryzlam jeszcze, czy jest taka s艂u偶膮c膮 wszystkich czy udaje tylko mi艂a i posluszna. Wygl膮da to a偶 tak nie realnie? Sytuacja jest trudna, nie chce konfliktu ani te偶 nie chce urazi膰 te艣ci贸w m贸wi膮c, ze ich warunki bytowe s膮 nie odpowiednie. M膮偶 mowi ze przesadzam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tesc jest mezem tesciowej wiec nic w tym dziwnego ze p艂aci rachunki,nie rozdzielaj tego bo to tez jej pieniadze,sa ma艂偶e艅stwem. Czy u ciebie w zwiazku tez ma ka偶dy swoj膮 kas臋,bo u mnie NIE.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Malzenstwo obojetnie czy sformalizowane,czy nie,powinno mieszkac ze soba.Nie znaczy to,ze ma on zerwac kontakty z rodzina,tylko zajac sie najpierw waszym zyciem i komfortem a potem dopiero pomagac rodzinie.Skoro sa srodki na to,by mieszkanie kupic,a jemu sie zadne nie podoba to swiadczy tylko o jego niedojrzalosci;zreszta,jesli nawet kupilby,to i tak bedziesz w tym domu sama,bo bedzie robil wszystko,zeby tylko nie byc w nim.Ten typ tak ma..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nataliamalutka83
Te艣膰 p艂aci rachunki za dom szwagra te偶,nie tylko za sw贸j. Ma dwie rodziny te艣膰 na utrzymaniu, dwa odr臋bne domy. Moim zdaniem to dziwne, szwagier ma pieni膮dze. Ja czasem my艣l臋 ze m膮偶 poprostu mnie nie kocha. O偶eni艂 si臋, zrobi艂 dziecko bo tak w katolickiej rodzinie trzeba. Przykre jest to, ze ka偶da woln膮 chwil臋 sp臋dza z nimi. Jak tam mieszkalam to tylko spalismy i jedli艣my obiad razem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja tutaj czego艣 nie rozumiem,tesc p艂aci rachunki za dwie rodziny,czyli ma na to kas臋 a ju偶 na pralk臋 zbrak艂o. Ty 偶alisz si臋 na sytuacj臋 twierdz膮c 偶e m膮偶 cie nie kocha wi臋c jak to si臋 sta艂o 偶e da艂a艣 sobie zrobi膰 dziecko.Dziecko jest chyba w normalnym zwi膮zku owocem mi艂o艣ci.Jak ty wychodzi艂a艣 za m膮z to nie zauwa偶y艂a艣 jak te rodziny funkcjonuj膮,przecie偶 艣lepy by co艣 poczu艂 偶e jest nie tak.Na pewno tam bywa艂a艣,rozmawia艂a艣 z 偶on膮 brata m臋za,i nic ci si臋 rzuci艂o w oczy? Czy uzgadniali艣cie przed zawarciem zwi膮zku gdzie b臋dziecie mieszka膰? czy wyrazi艂a艣 zgod臋 na obecn膮 sytuacj臋? Prawie 2,5 roku widz臋 wytrzyma艂a艣 a teraz zaci膮偶ona uciekasz,to wygl膮da na taki malusi szanta偶yk.Nie trzeba by艂o mowi膰 ze beda dzieci jak kupimy mieszkanie ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nataliamalutka83
Nie bywa艂am tam poniewa偶 te艣ciowa mnie nie lubi艂a, w dniu 艣lubu mi wyzna艂a ze ju偶 mnie lubi ale kiedy艣 bylo inaczej. Przed 艣lubem byl uzgodniony zakup mieszkania. M膮偶 przed 艣lubem wybiera艂 mnie. Rok byliwmy za granica. Nie mieszkali艣my tam ci膮gle

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nataliamalutka83
W tym momencie to ju偶 jest ultimatum. Mam ponad 30 lat , dziecko w drodze i nie chce tak 偶y膰. Kto艣 mi wylicza ijak d艂ugo i kiedy moge si臋 kopa膰, co mam je艣膰, ciagle mnie kontroluje gdzie wychodze z mezem. Na co mam czeka膰, a偶 mi kolejne dziecko zrobi. Pol roku czekalam cierpliwie, rok rozmawialm, prosi艂am m臋偶a, nalegalami nic to nie da艂o. Jak by kocha艂 to by zrobi艂 wszystko by by膰 z rodzin膮, st膮d moje stwierdzenie ze mnie nie kocha. Jedyn膮 wymowka m臋偶a jest, nie mam czasu albo wszystkie mieszkania s膮 brZydkie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nataliamalutka83
Co do pralki to nie chodzi , ze ich nie sta膰 tylko jedna jest wiec po co kupowa膰 kolejn膮. I w domu te艣cia nie ma miejsca, 艂azienka jest ma艂a (wc , wanna, umywalka nic wiecj sie nie zmiesci.)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Bardzo dobry artyku艂 o macierzy艅stwie i maminsynkach. O tym jak 艂atwo skrzywdzi膰 swoje dziecko i zrobi膰 z niego spo艂eczn膮 kalek臋: https://mlodzinadorobku.pl/mamusiu-pomoz/

Udost臋pnij ten post