Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od którego tygodnia ciąży można powiedzieć, że dziecko urodzi się zdrowe

Polecane posty

Gość gość

Od którego tygodnia dziecko ma dużą szansę urodzić się zdrowe? Wiem, że to zależy od wielu czynników i czasami samo donoszenie ciąży nie gwarantuje, że wszystko będzie w porządku. Chodzi mi o sam aspekt od którego tygodnia ciąży kobieta może być spokojniejsza, nawet jeżeli poród zaskoczy wcześniej? Pytam ponieważ w moim otoczeniu ostatnio kobieta urodziła w 30 tygodniu ciąży i nie udało się uratować dziecka.

Gość gość
uratowac sie da dzieci nawet od 22tc.. ale co to za zycie skoro dziecko chore. Mysle, ze kolo 36tc juz jest bez zadnych powikłań

Gość gość
Jeśli chodzi o wiek ciąży, to zdaje się, że od ok 24 tygodnia jest szansa utrzymania życia dziecka. To też zależy od ciąży, zdrowia kobiety i siły dziecka, bo każdy przypadek jest inny. Jeśli chodzi o zdrowie dziecka, myślę, że po dwóch badaniach genetycznych można być dobrej myśli

Od ok 30 tyg.wiadomo każdy tydzień się liczy. można utrzymać przy życiu maluchy urodzone już w 24tyg (wiadomo nie wszystkie) ale zwykle jest to okupione jakimiś problemami no porażeniem dziecięcym, problemami ze wzrokiem słuchem itp/

Gość gość
Niestety ale do samego porodu nie masz gwarancji ze dziecko bedzie zdrowe. Sa rozne powiklania w okresie okoloporodowym chociazby niedotlenienie. Mozesz byc pewna jak juz bedziesz miala dziecko w ramionach. A ciaze ratuja od bodajze 24 tygodia. Tylko ze wiadomo ze te dzieciaczki maja czesto rozne wady wynikajace z tak wczesnego porodu.

Gość gość
Statystyki mówią, że po 30 tygodniu ponad 90% dzieci już spokojnie można uratować i są zdrowe, a każdy przypadek jest inny. Mój maluch z połowy 34 tygodnia nawet w inkubatorze nie był i zaskoczył wszystkich swoją dojrzałością, choć poród też był zaskoczeniem i żadnych wspomagaczy nie brałam na niego. A starsze dzieci od niego leżały w inkubatorach i cieżej się im było wykaraskać.

Gość gość
ha ha ha ja nie mialam pewnosci dopuki nie wzielam na rece

Gość gość
Ja swoje straciłam w 38 tc książkowej wzorowej. Nigdy nie ma 100% pewności

Gość gość
Co oznacza zdrowe bo widzę kolejny głupi temat, w krwi ani na usg nie dowiesz się czy ma porażenie mózgowe i wiele innych chorób, dowiesz się jedynie czy ma zespół downa ,czy ma kończyny itp sprawy

Gość gość
Moja ciocia straciła dziecko w 38tc łożysko się odkleilo, w każdym tyg można stracić dziecko nawet w 39 tc

Gość gość
Takiej pewności nie ma nigdy, dziecko może urodzić się "zdrowe" a wychodzi po kilku tygodniach / miesiącach ciężka choroba...Ale nie ma co wyszukiwać na siłę...

Gość gość
Zawsze mnie dziwi to twierdzenie, że dziecko urodziło się "zdrowe", bo co ma 2 ręce i 2 nogi i nie ma ZD...? Wiele rzeczy wychodzi później.

Gość gość
Ale wiadomo, że część chorób można wykluczyć po usg genetycznym, a później połówkowym, aczkolwiek podwyższone ryzyko jest około porodu, zwłaszcza po terminie