Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adoption

Czy są tu rodzice adopcyjni?

Polecane posty

Gość Adoption

Opiszcie proszę jak wyglądały procedury adopcyjne,ile to trwało,czy mogliście "wybrać" dziecko(płeć,wiek) jak Wam się teraz żyje

Gość gość
Najpierw wybrałam mojego synka a potem rozpoczęłam procedury adopcyjne. Wypelniaam wniosek podpisała domuknrbty. Miałam dwie wizyty przedadopcyjne a potem wzięłam mój maleństwo z domu zastępczego. I zarejestroqamlam teraz jest mój i tylko mój

Gość gość
jesteś samotną matką adopcyjną?

Gość gość
Tak. Miałam partnerkę ale mnie opuściła. Radzę sobie sama jakoś

Gość gość
dlaczego kłamiesz kobieto nie ma czegoś takeigo jak wybranie sobei dziecka, a już to co opisałaś, że dostałas dziecko bez partnera i 'normalnej' rodziny i to po 2 wizytach jest żenadą nie rozumiem po co kłamiesz kobieto w tak waznej sprawie DZIECKA nie można sobie wybrać. jesli nie weźmiesz dziecka, które będą chcieli ci dać, to spadasz na dół w kolejce, albo zostajesz skreślona z listy. procedury są bardzo żmudne i ściśle przestrzegane, to jest około 2lat testów, rozmów z psychologami, psychiatrami, zjazdów, wizyt itp. po tym 'sprawdzeniu was i szkoleniu' jesteście wpisani na listę i czekacie... po czym dostajecie dziecko, my czekaliśmy prawie 2 lata, jeśli odmówicie, bo coś tam, wypadacie z listy

Gość gość
teraz doczytałam... dziecka jako takiego wybrac nie mozecie, ale mozecie wybrać wiek z przedziału np. 0-2 latka, 2-4 lata, starsze. im dziecko starsze chcesz tym szybciej je dostaniesz

Gość gość
i w ogóle pierwszym punktem o jaki pytają w ośrodku to czy juz na pewno jesteście 5 lat po ślubie, bo tylko wtedy mozna się starać.. więc wierutną bzdurą jest pisanie że samotna lesbijka dostała dziecko jasne

Gość gość
Jestem mamą adopcyjną. Zgłosiłam się do Ośrodka Adopcyjnego. Zaniosłam zaświadczenia o zarobkach, o braku chorób psychicznych, o braku uzależnień, zaświadczenie o stanie zdrowia, przeszłam kurs, badania psychologiczne, pedagogiczne, dostałam kwalifikacje na rodzica adopcyjnego. Potem poznałam moje dziecko. Złożyłam dokumenty do sądu, dostałam powierzenie pieczy i z dzieckiem w domu czekałam na termin rozprawy. Na rozprawie orzeczono przysposobienie, wydanie nowego aktu urodzenia dziecka. Po 21 dniach orzeczenie się uprawomocniło i jesteśmy rodziną :)

Gość gość
więc wierutną bzdurą jest pisanie że samotna lesbijka dostała dziecko jasne xxx A Ty wiesz to z doświadczenia? Ja jestem w nieformalnym związku i adoptowałam jako osoba samotna. Tyle, że mój partner formalnie nie jest ojcem, bo wspólnie adoptować mogą tylko małżonkowie. Jego osoba nie była przeszkodą, wręcz panie z Ośrodka stwierdziły, że to dobrze, że dziecko będzie miało męski wzorzec. Adoptowałam niemowlę 7 miesięczne. Jest ze mną ponad 2 lata i jest cudownie.

Gość gość
w Polsce samotna osoba może adoptować dziecko! Nie znacie się i tyle. Nie wiedziałam tylko, że tak łatwo taka osoba może dostac niemowlę- wydawało mi się, że małych dzieci do adopcji brakuje i w pierwszej kolejności dostają sie małżeństwom.

Gość gość
Nie jestem lesbijka, ona była moja partnerka nie w sensie seksualnym a życiowym, poza tym nie wiem jakie są wymogi jak się starasz o dziecko ze schroniska mój syn był z fundacji. Tyle w tobie agresji i frustracji że nie przejdziesz żadnego testu psychologicznego co najwyżej Możesz kupić dziecko z hodowli ale nie polecam.

Gość gość
no skoro ty szukałas dziecka w schronisku to gratuluję tępaczki wyżej lesba jedna

Gość gość
Nie wiedziałam tylko, że tak łatwo taka osoba może dostac niemowlę- wydawało mi się, że małych dzieci do adopcji brakuje i w pierwszej kolejności dostają sie małżeństwom. xxxxxxxxxx Wcale nie jest łatwo i jest tak, jak mówisz - niemowlęta trafiają praktycznie wyłącznie do małżeństw. Ja miałam szczęście, ale też zaryzykowałam . Dziecko miało bardzo obciążony wywiad i żadna para nie chciała się zdecydować. Musiało mieć operację. Ja się podjęłam. Operację zrobiliśmy niemal natychmiast (moja serdeczna przyjaciółka jest w zarządzie szpitala), dziecko błyskawicznie nadrobiło zaniedbanie środowiskowe i aktualnie jest w idealnym stanie, w dodatku rozwojowo przewyższa rówieśników :) To bardzo częste w przypadku dzieci adoptowanych. Rzadko który rodzic biologiczny tak zajmuje się dzieckiem jak rodzice adopcyjni, bo ci adopcyjni nie dość, że wyczekali się na dziecko, to jeszcze są wręcz przewrażliwieni na tle różnych zaburzeń i schorzeń, więc bardzo szybko wszystko wyłapują, nie odkładają na później na zasadzie "wyrówna się" albo "dojrzeje", nie wstydzą się prosić o pomoc specjalistów, są świadomi, że dziecko wymaga nakładu czasu, pracy i pieniędzy. No i w przeciwieństwie do całej masy rodziców biologicznych mogą sobie pozwolić na zapłacenie za prywatne wizyty, rehabilitację, korepetycje, itp.

Gość gość
Moje dzieciątko ma lęk seoaraycjnny afoptowalam go gdy miał 9tygodni