Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawa mamaaaa

Do mam KP, kiedy i jak wprowadzalyscie pokarmy stale?

Polecane posty

Gość Ciekawa mamaaaa

Jestem mama 5miesiecznej corki. Mala do tej pory tylko na KP, jestem ciekawa kiedy i jak zaczacjej wprowadzac posilki,nie wiem od czego zaczac, czy robic zupki-papki np.marchewkowo-zimniaczkowa czy tez dawac kawalki roznych warzych(meotda BLW) czy to i to. jak to wyglada u was i ile maly wasze dzieci kiedy zaczynale jesc rozne rzeczy?

Gość gość
ja ok 5 miesiąca zaczęłam podawać papki marchewkę, pózniej stopniowo dodawałam ziemniaczka i inne warzywa.po ok miesiącu przeszłam na metodę BLW.teraz malutka ma roczek i je wszystkie warzywa i owoce.

Gość gość
a ile razy dziennie dawalas dziecku te papki? a jakies kaszki?kiedy? a mam pytanie o BLW, z kad bralas przepisy, czy sama wymyslals? to moje pierwsze dziecko i nigdy wczesniej nie mialam do czynieinia z dziecmi:) dlugo karmilas piersia?

Gość gość
raz dziennie dawałam zaczynając od 3-4 łyżeczek papki na początek tylko z marchewki.sama robiłam z własnego ogródka.po 2 - 3 dniach znowu podawałam ale juz z ziemniaczkiem.i tak stopniowo zwiększałam ilość warzyw.co do kaszek to moja mała nie lubiłai nie lubi żadnych typu nestle czy bobovita.od 5 miesiąca pół lyżeczki kaszy manny do obiadku.pożniej manna lub kukurydzina na wodzie z dodatkiem mleka z piersi.BLW-gotujesz kawałek ziemniaczka brokuła marchewkę i układasz przed dzieckiem.musi byc bardzo miekkie zeby małe dziąsełka mogły to zgnieść.mała ma 13 miesięcy nadal karmię piersią.

Gość ciekawa mamaaaaa
dzieki za odpowiedz. jak juz bede wprowadzac kaszki to tez tak jak ty kasze mana, nie chce dawac jej tych slodkich kaszek. podoba mi sie twoj styl zywienia dziecka,tez tak chce. mieszkasz w Polsce?

Gość gość
tak mieszkam w Polsce. cieszę się, że mogłam pomóc.

Gość gość
zaczęłam po 5 miesiacu, bo bałam się że dziecko nic nie będzie jadło jak wróciłam do pracy, butelki z moim mlekiem nie ruszył i zaczęłam podawać papki warzywa, owoce, kaszę jaglaną na wodzie wszystko z z przerwą żeby zobaczyć czy nie ma reakcji uczuleniowej. Jak wróciłam do pracy dziecko miało 7 miesięcy i zaczęłam dawać wszystko do rączki. Od początku je chętnie to na co jego rówieśnicy nie chcą spojrzeć, wszelkie zielone warzywa do dziś ręką lub widelcem. Cały czas karmię go piersią ma 3 lata i inni rodzice mogą pozazdrościć mi wszystkojedzącego dziecka.

Ja od samego początku (skończone 4 miesiące) dawałam i papki i kawałki żeby dziecko mogło sobie wybrać co mu bardziej odpowiada. Czasami po prostu kończyło się to tym, że dziecko ciamkało kawałek, a jak zbliżała się łyżeczka, to otwierało buzię na papkę ;)

Gość gość
Byłam na spotkaniu z dietetyczka, która radziła żeby karmić od 6 mc. Na sloiczkach jest, że od 4, ale ona twierdzi, że to chwyt aby więcej się sprzedawalo

Gość gość
A ty masz dziecko czy słuchasz tzw dietetyczki hahah :-P

Gość gość
Spodziewam się i zawsze slucham osób, które maja kwalifikacje. wybacz Ty dla mnie nie jesteś żadnym autorytetem bo masz jedno dziecko i wielka specjalistka

Gość gość
I dlatego o opinię siegam do lekarzy, położnych a nie kakafe gdzie jedną z drugą mądrzejszy i wszystko wie lepiej. Owszem poradzić się, posłuchać opinii jak najbardziej, ale szlag mnie trafia, że co niektóre z Was zachowują się jakby posiadały monopol na prawde