Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wczesny okres wczesna menopauza?

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny, 1 okres dostałam w wieku 10 lat. Ogólnie trochę za szybko dojrzewałam, ale potem to się bardzo ustabilizowało. Zastanawiam się, czy występuje taka zależność, że jak się wcześnie dostało okres to menopauza również przychodzi wcześniej? Moja mama przechodziła blisko po 40 przekwitanie i zastanawiam się na ile jest to temat dziedziczny i uwarunkowany wiekiem otrzymania okresu. Np. mama mojego męża ma 52 lata i ciągle miesiączkuje. Czy wczesny okres = menopauza we wczesnym wieku ?

Gość zaciekawil mnie twój temat
Zaciekawiłaś mnie tym pytaniem.

Gość gość
Kiedyś czytałam, że jest taka zależność. Wynika to z tego, że rodzisz się z pewną określoną ilością komórek jajowych. W każdym cyklu, wraz z jajeczkowaniem liczba tych komórek maleje. Więc logiczne, że im wcześniej będą owulacje, tym szybciej 'póla' jajeczek się wyczerpie ergo: menopauza szybciej nastąpi.

Gość gość
'pula' miało być, Jezu jaki byk :P

Gość autorka123456
wobec tego, jeśli dostałam okres w wieku 10 lat, mam obecnie lat 25, więc moja "dojrzałość płciowa" jest na tym samym poziomie co dojrzałość 30 latki, która miesiączkowała od 15 r.ż? Czy powinnam śpieszyć się z decyzją o macierzyństwie?? do tej pory myślałam, że mam jeszcze czas, a teraz coraz bardziej boję się zwlekać...

Gość gość
Nie do końca tak jest, moja koleżanka dostała pierwszy okres jak miała 15 lat a po 40 już przestała miesiączkować. Moja mama zaczęła miesiączkować jak miała 13 lat i do 56 lat miała w miarę regularny okres. Najczęściej to sprawa indywidualna, geny.

Gość gość
Też tak myślę,nie ma zasad.Mam znajomą,która przed trzydziestką weszła już w okres okołomnopauzalny.

Gość gość
szczepionki przeciw HPV powodują wczesną menopauzę, nawet zaraz po 20 urdzinach