Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to za dziwna tradycja zeby do nauczycieli mowic

Polecane posty

Gość gość

Pani/Panie profesor? Przeciez zaden z nauczycieli w szkole nie ma tytulu profesorskiego (duza czesc nawet nie ma studiow skonczonych)! Na miejscu prawdziwych profesorow wkurzylabym sie.

W mojej szkole tylko nauczyciele między sobą mówili do Siebie Pani Profesor. Żaden uczeń tak do nich nie mówił :D

Gość gość
cwefu się dowiedz bardziej nim wypierdzasz się na forum. bez studiow to dzisiaj nie ma możliwości być nauczycielem.

Gość gość
ogladasz Na Wspolnej i cie natchnelo?

Gość gość
Jestem nauczycielką i wydaje mi się to dziwne. Rzeczywiście nie mam potrzeby dopisywania sobie tytułów, których nie posiadam. Faktycznie w szkole nie ma już nauczycieli bez wyższego wykształcenia. Wszyscy posiadają tytuł magistra.

Gość gość
kiedyś ten "tytuł" nadawano nauczycielom z przyjemnością i szacunkiem, teraz "mundre" i wszystkowiedzące pokolenie ten zwykły tytuł grzecznościowy niezmiernie razi, ciekawe dlaczego. https://www.youtube.com/watch?v=cLIDg6-gbPo

Gość gość
Jak ktos zaczal pracowac 20-30 (albo i wiecej) lat temu to nie musial miec studiow skonczonych (wystarczylo liceum pedagogiczne lub studium nauczycielskie). To wlasnie w tej grupie najbardziej utarlo sie "profesorowanie".

Gość gość
Duzo grup zawodowych (gornicy, hutnicy, nauczyciele, pielegniarki, urzednicy),byla w PRLu karmiona propaganda na temat swojej wyjatkowosci. Jak widac niektorym zostalo tak do dzis.

Gość gość
co to za dziwna tradycja, żeby do pielęgniarki mówic "siostro"??? Weźcie się puknijcie w te durne łby, nie podoba się, nie mówić. Chyba najbardziej by wam pasowało, żeby do nauczyciela mówić "ty". :o

Gość gośćula
gość dziś Jak ktos zaczal pracowac 20-30 (albo i wiecej) lat temu to nie musial miec studiow skonczonych (wystarczylo liceum pedagogiczne lub studium nauczycielskie). To wlasnie w tej grupie najbardziej utarlo sie "profesorowanie". x i w tymże LO czy też studium nauczono ich o niebo wiecej aniżeli dzisiejszych mgr . Tacy nauczyciele są najlepsi . Wśród młodych ze świecą szukać pasjonaty.

Gość gośćula
w aptece nagminnie słyszę "pani magister a ..." "panie magistrze a to ..." a przecież w aptekach mgr ma zazwyczaj tylko kierownik zmiany !

Gość gość
do tej wyzej; i dlatego popelniłas błąd w pierwszym zdaniu. Moze gdybyś okazała jej wiecej szacunki i uważniej słuchała, wiedziałabyś jak skonstruowac to zdanie.

Gość gośćula
a najbardziej mnie wnerwia jak ktoś mówi do strażników wiejskich czy krawężników "panie władzo" normalnie dostaję białej gorączki.

Gość gość
to było do wrednego małpiszona i zdania: Chodząc do poprzedniego gimnazjum, uczyła mnie pewna polonistka.

Gość gość
o "zarządała" nie wspomnę.......

Gość gość
u mnie w lo byla taka tradycja ale nikt jej nie przestrzegal i łatwiej bylo wolac" prosze pani". wiec nasza wych. chciala nas ładnie nauczyc i podczas lekcji jak ktos ja wołał "prosze pani" to nie reagowala, nie odwracala sie nic zupelnie jakby nie slyszala. Dopiero za 3 razem jak ktos zawolal" pani profesor" to z usmiechem sie odwrocila i powiedziala " tak prosze" :D :D

Gość gość
żenada. Jakie trzeba mieć niskie mniemanie o sobie i kompleksy, żeby wymagać od kogoś nazywania się profesorem, bez posiadania tego tytułu :O nigdy tak nie mówiłam do nikogo w liceum

Gość gość
Ale mam ochotę na sex

Gość gość
jeśli do pielegniarki się zwraca 'siostro ' to do lekarza jak ? bracie haha

Gość gość
nawet pojęcia nie macie ilu jest nauczycieli bez studiów np. mój ex jest nauczycielem w-fu od jakiś 9 lat i zapewniam was że studiów to on nie ma, zaczął robić licencjat ale zrezygnował po niecałym roku, a jakoś nauczycielem jest, wiocha to co prawda, no ale nauczycielem jest

Gość gość
oj debile , debile. Nic nie wiecie, nic nie czytacie i tak was k... wszystko dziwi. To tłumacze wam kmiotki: Dawniej jak najczęściej szkoły były z gimnazjami, albo uczniowie mieszkali na pensjach to opiekunami roku byli pod opieką Psor`a(Czasami zwanego Profosem ) Potem Psor zmieniło się na profesora. Profesor jako tytuł naukowy pojawił się bardzo późno. Według słownika, "tytuł honorowy zasłużonych nauczycieli szkolnictwa podstawowego, gimnazjalnego oraz ponadgimnazjalnego" Czyli był to wyraz szacunku i/lub określenie stanowiska pracy. Tytuł naukowy to współczesny wymysł.

Gość gość
Najpierw odpowiem na tytułowe pytanie: tradycja pochodzi z czasów jeszcze przedwojennych, kiedy nauczyciele w gimnazjach byli przeważnie właśnie profesorami. Do nauczycieli np. szkół powszechych, którzy nie byli profesorami nikt tak nie mówił. Potem licea miały być odpowiednikiem dawnych gimnazjów i dla podkreślenia prestiżu używa się tej formy. Obecnie to bez sensu bo i system nomenklatury akademickiej i wykształcenie nauczyciela szkoły średniej jest zupełnie inne. Uważam, że to bardziej śmieszne niż prestiżowe. Prawdziwych profesorów to raczej nie wkurza, bo oni pracują w swoim środowisku i posługują się swoimi tytułami.

Gość gość
Co to za dziwna tradycja, żeby do lekarzy mówić "panie doktorze", nie wszyscy mają tytuł doktora nauk medycznych, to zwykli lekarze są :o