Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wioleta 347

Becikowe a zmiana ginekologa w polowie ciazy, kto ma wypisac zaswiadczenie?

Polecane posty

Gość wioleta 347

Witam, chce zmienic ginekologa z prywatnego na nfz (kwestia finansowa) w polowie ciazy w 18 tyg, i teraz nie wiem czy ten ginekolog prywatny wypisze mi zaswiadczenie do becikowego mimo ze juz nie chce do niego chodzic, czy ten moj aktualny z nfz mimo ze mnie przejal dopiero od 18 tyg ciazy? Po prostu moj prywatny ginekolog okazal za drogi i teraz nie wiem czy nie strzeli focha jak bede chciec po porodzie od niego zaswiadczenie ze bylam pod jego opieka ginekologa ze bedzie robic problemy z wystawieniem bo z niego w polowie ciazy zrezygnowalam. I nie wiem czy aktualny ginekolog mi takie wystawi skoro jestem jego pacjentka od 18 tyg. Doradzcie prosze. Obawiam sie ze zrezygnuje z prywatnego a potem ten mi bedzie robic problemy zeby mi zaswiadczenie wystawic. I niby mialam zaoszczedzic na refundowanych wizytach a sie okaze ze 1000 zl mi przepadnie :( Na razie ten prywatny jeszcze nie wie ze chce przestac do niego chodzic, ale jest pewne ze do dwoch jednoczesnie nie da sie chodzic bo nie beda sie wpisywac w karte ciazy co 2 tygodnie:) Prosze doradzcie jak to jest w praktyce.

Gość gość
bez przesady o co ma szczelić focha.. Powiesz mu że zmieniasz lekarza po Cie na niego nie stać i tyle. Ja słyszałam dwie wersje, jedna położna powiedziała mi że lekarz może na podstawie karty ciąży wystawić zaśwaidczenie że pierwsza wizyta była przed 10 tyg, druga (od tego lekarza) że mi nie wystawi i muszę mieć od obu.

Gość Wioletta 367
Jesli nie bedzie chciec dac zaswiadczenia tzn ze poswiadczy nieprawde bo bylam po jego opieka od 8 tygodnia itd. Tylko wszyscy wiedza jak to z lekarzami, moze mi oznajmic ze przestalam byc pacjetka, ze mam isc do swojego aktualnego, a ten z kolei mi nic nie wystawi bo chodze dopiero od 18tyg. Wiem sa ginekolodzy co nie robia z tym problemow. Ale ten moj prywatny niby ma dobre opinie ale moze focha strzelic. Sama nie wiem. Ja bym do niego chodzila dalej tylko zagadalam go o L4 i mi powiedzial ze jak chce miec ciaglosc to musze stawic sie na wizyte co 2 tygodnie. I dal mi do zrozumienia ze za to wizyte mam zaplacic bez bonifikaty a bierze nie malo (150zl).

Gość gość
Mi takie zaświadczenie wystawiała położna na podstawie karty ciąży, wpisała kiedy były wizyty w każdym trymestrze. Nie było problemu z otrzymaniem becikowego. Wtedy było, że albo lekarz albo jak się okazało na pierwszej wizycie położnej, że ona też może takie zaświadczenie wystawić. Było to ponad dwa lata temu- nie wiem czy jeszcze przepisy od tego czasu jakoś się pozmieniały .

Gość gość
Do wpisu wyżej- ja też w trakcie ciąży zmieniałam lekarza.

Gość Wioletta 367
I co? musze przyznac ze troche mnie to martwi. Bo potem urodze i nie bede latac po ginekologach i sie prosic o zaswiadczenie.

Gość gość
No już napisałam że mi wystawiła położna! Przy składaniu papierów nawet nie prosili o przedłożenie karty do wglądu, wystarczyło zaświadczenie z pieczątką położnej

Gość gość
No ja też jestem tego ciekawa, kto może wystawić. Ja zmieniłam lekarza w 11 tygodniu. Bo poprzednia p***a zwlekała z założeniem karty ciąży i zleceniem badań, nawet mi usg nie robiła wmawiając mi ze to nie ciąża.

Gość Wioleta 367
Ale od 11 tygodnia to jeszcze ok, a ja tak zrobilam od 18 tyg. Mi kazal przychodzic co 2 tyg na wizyte jesli bym chciala L4 wiec koszt ginekologa wzrosl by mi do 300zl/ miesiac ( za sprawdzenie szyjki macicy tetna plodu i krotkie usg). A niekiedy by mi wypadlo i 3 razy przyjsc wiec koszt 450zl. A moja ciaza jest normalna, nie mam zadnych zagrozen, krwawien itp.

Gość Wioletta 367
Jeszcze kto cos doradzi?

Gość gość
Ja zmieniłam lekarza od 20 tygodnia, na podstawie karty ciąży on mi wystawił zaświadczenie i nie musiałam już nigdzie chodzić.

Gość gość
Mi w zeszlym roku tez wystawila polozna,na pierwszej wizycie patronazowej.

Gość gość
A mi wystawił drugi lekarz. Tylko że ja zmieniłam z nfz na prywatnego w 26tc i mi hurtem wypełnil

Gość gość
Ja byłam w dwóch przychodniach. W jednej mi wpisali termin pierwszej wizyty a w drugiej przychodni terminy wizyt w 2i 3trymestrze ciąży.

Gość gość
Zaświadczenie wystawia położna Będziesz musiała iść do dwóch i wypiszą bez problemu

Gość wifigdańsk
ja tez zmienialam ginekologa w trakcie ciaży. po porodzie trzeba wziac zaswiadczenie z mopsu,taki papierek do wypełnienia przez lekarza lub połozną o wizytach w 1,2 i 3 trymestrze. ten prywatny nie moze ci odmowic takiego zaswiadczenia. ja to się nie certoliłam,poszlam do rejestracji i oswiadczylam ze nie jestem zadowolona z obecnej pani i chcę zmienic lekarza i to w innej przychjodni. nic nie musialam nawet gadac z tą doktorką. wszystko zalatwione w rejestracji. powiedzieli ze przeslą moją dokumentację kurierem do nowej przychodni. potem po porodzie chodziłam do 2 lekarzy z jednym papierkiem bo musi to byc wszystko na jednym. a do tematej mojej niechcianej to nawet nie poszlam osobiscie tylko zalatwilam poprzez połozną,zostawilam jej papierek i pwoeidzialam ze przyjde na drugi dzien po wypełniony. nie było zadnego problemu.