Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asssica

nie dostalam immuglobuliny po poronieniu

Polecane posty

Gość asssica

Dziewczyny dopiero teraz czytajac nasze forum natknelam sie na temat podania immoglobuliny po poronieniu.Ja posiadam grupe ABRH-, moj maz ARH+. Poronilam chyba w 5tc, samoistnie-dostalam okres, ciaza biochemiczna, na usg nic nie bylo widac,wiec z moich obliczen ten 5 tc. Czy rzeczywiscie powinnam miec podana immugloguline?Niestety lekarz nawet sie nie zajaknal, ze cos takiego powinnam dostac, a ja nieswiadoma niczego, nawet sie nie upominalam. Odczekamy z mezem ten cykl, ale od kolejnego chcielibysmy wznowic starania.Jak to rzutuje na przyszlosc?Czy powinnam teraz poprosic lekarza o jakies skierowania na badania?Na co powinnam uwazac? Z góry dziekuje za pomoc i wszelkie porady

Gość gość
W następnej ciąży będziesz miała badania krwi. Będziesz pod stałą kontrolą. Zastrzyk można dostać również będąc w ciąży. Mamy XXI wiek-teraz konflikt serologiczny praktycznie nie istnieje.

Gość asssica
Szczerze mowiac przerazona jestem,dalo mi to tez sporo do myslenia,chyba musze zmienic lekarza.Wiecej inf uzyskuje tu niz od niego samego.Boje sie ze przy kolejnej ciazy,o ile do niej dojdzie,znowu pojawia sie problemy...

Gość gość
No owszem kobiety z grupa ujemna dostaja. Po poronieniach dostawalam zawsze. Na to jest chyba 72 godziny. Po porodzie dostalam tez. Powinnas sie upomniec no ale jesli nie wiedzialas...to nie moglas. W nastepnej ciazy bedziesz sie badac.

Gość asssica
Troche mnie uspokoilyscie,ale jestem przerazona ze lekarz o tym nie wiedzial i nie wyszedl z inicjatywa.Ale przez to teraz bede znowu w stresie...

Gość gość
Przecież tam nie było żadnego płodu, skoro to ciąża biochemiczna... po co immunoglobulina?

Gość gość
kobiety z grupą ujemną dostają,ale tylko wtedy gdy dziecko ma czynnik rh dodatki, córka miała ujemny,więc nie było potrzeby podania mnie immunoglobuliny.... ciekawe jak to jest z poronieniami,bo przeciez nie bada się grupy krwi płodu

Gość gość
Teoretycznie powinnas dostac immunglobuline az juz nic nie poradzisz.mAle skoro to ciaza biochemiczna to nic nie powinno zlego sie stac - przeciez zarodka nie bylo, nie wytworzyl wlasnej krw.i. W kolejnej ciąży bedziesz miala badane przeciwciala co dwa miesiace. i Prawdopopodobnie w 28tygdniu lekarz przepisze Ci immunoglobuline profilaktycznie,kosztuje ona ok 400zl,ale bedziesz spokojniejsza. Sama mam rh- i tez ja bralam w 28tygodniu. Nie martw sie na zapas.

Gość gość
u mnie identyczna sytuacja byla. Biochemiczna 5tc, brak na usg niska bhcg, samoistne. Po 2 mies kolejna ciaza i juz inny lekarz uswiadomil mnie, ze niedobrze, ze nie dostalam immunoglobuliny i tez sie przerazilam bo to 4ta ciaza juz. Zaczelam czytac o tym i okazuje sie, ze w wielu krajach nie podaja immuno przed 10-12 tyg bo przy tak malym plodzie nie ma saensu, ryzyko kontaku zbyt male. W Polsce podaje sie nawet we wczesnych ciazach ale jak dla mnie na zdrowy rozum jesli bhcg ledwo przekracza 100 i brak obrazu na usg to szansa na kontakt "krwi" plodu z matka jest praktycznie minimalna. Teraz jestem w 3 trymestrze po 2 badaniach odczynu coombsa i odpukac na razie ok, ale zdaje sobie sprawe, ze sutuacja moze sie zmienic chociaz moja ginekolog mowi ze jesli do tej pory nie ma przeciwcial to juz powinno byc ok. Po 2 porodach dostalam immunoglobuline bo dzieci maja rh+. takze glowa do gory moim zdaniem ryzyko pojawienia sie przeciwcial u ciebie jest male.

Gość gość
Ja dostawalam po kazdym poronieniu nawet jesli byly to ciaze biochem. Po urodzeniy takze choc urodzilam syna Rh +

Gość gość
Sorry Rh-

Gość gość
Czyli jak zaszlabym w ciaze,to musze koniecznie przypomniec lekarzowi jaka mam grupe krwi,ze jestem po poronieniu (moja pierwsza ciaza) i ze trzeba miec na wzgledzie immoglobuline.Nie wiedzac ze jestem w ciazy bralam Heviran na opryszczke na ustach,dzis przeczytalam ulotke.Czy ten lek mogl dokonac poronienia,pytan jest tak wiele... czy dlugo bede czekala na kolejna ciaze?Czy po samoistnym poronieniu powinnam zrobic jakies badania?

Gość asssica
Up

Gość gość
Nie musisz lekarzowi przypominać jaka masz grupę krwi bo i tak szybko wyślę cie na badanie grupy. W karcie ciąży wpisują, która to jest twoja ciąża, także lekarz dowie się i tak, że jesteś po poronieniu. W ciąży robi się ciągle badania, napewno nikt nie dopuści do konfliktu.

Gość asssica
Dziewczyny, dobrze ze jestescie, potraficie podniesc czlowieka na duchu.Ja dzis ide do innego lekarza, moze on okaze sie bardziej kompetentny i fachowo powie mi co dalej.O dziecko staralam sie 5 lat, boje sie ze teraz znowu bedzie mi ciezko zaciążyc....

Gość gość
ja po biochemicznej zaszlam w 2 cyklu, a wczesniej ponad rok staran, jakos czulam, ze tak bedzie bo czytalam ze po poronienie czesto udaje sie szybko zajsc w ciaze