Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zygfryt

Jak sprawdzić czy mam twardą wodę?

Polecane posty

Gość Zygfryt

Jaki tester mam kupić, żeby wiedzieć czy mam twardą wodę? Dom dopiero co wybudowany i martwię się, żeby nie uśmiercić bojlera po roku użytkowania.

Gość gość
Sama domowym sposobem możesz to sprawdzić .Miska wody i mydłem umyj ręce .W twardej wodzie błyskawicznie zmyjesz namydlone ręce, a mydło z nich będzie zcięte pływało po powierzchni.W miękkiej będziesz miała problem nim całkowicie z rąk zmyjesz mydło a woda będzie biała od mydła i taka śliska.

Gość gość
tylko jeszcze trzeba umieć to zinterpretować :). Najlepiej dowiedzieć się z jakiego ujęcia masz wodę i sprawdzić choćby w internecie jaka jest twardość co do oceny zycia bojlera i tak niewiele się przyda :)

Gość gość
Nalej pełną michę i przywal jej z całej siły z liścia jeśli ci odda to znaczy że twarda jeśli nie odbije to z całą pewnością miękka?

Gość gość
A drugi sposób jest łatwiejszy kup 3 kilo calgonu i zacznij rozpuszczać jak uda ci się rozpuścić ten calgon w 2 litrach wody to znaczy że una jest bardzo twarda!

Gość gość
Co do interpretacji tego testera to przecież masz na dole skalę twardości. W zależności od tego ile kropelek wpuścisz i woda zmieni kolor to masz wodę miękką lub twardą. Ten tester kropelkowy to najlepsza rzecz dla akwarystów i nie tylko.

Gość Martyna Pokora
Ale jaja, właśnie szukałam informacji na ten temat. Nawet założyłam wątek i zaraz po założeniu wątku znalazłam odpowiedź tutaj. Wielkie dzięki za link do tego testera. Kupię, sprawdzę i podzielę się tu wynikiem.

Gość gość
Unikaj tych testerów paskowych jak ognia. Najlepiej kupić ten tester twardości kropelkowy z allegro. Są też dostępne w sklepach akwarystycznych. Na allegro mimo wszystko taniej. Tak jak widziałaś 23zł i przesyłka to będzie 30zł za testerek prosto do domu.

Gość Wiktor Zamojski
Czytałem, że jedyny do wykonania w domowych warunkach i wiarygodny test to tzw TITRANT.

Gość gość
Tak jak wyżej najlepiej będzie użyć tego testera twardości http://bitly.pl/testerwody - będzie sprawa jasna. Żadnych pasków i innych d**ereli. Ewentualnie możesz znaleźć w mieście firmę specjalizującą się w badaniach wody.

Gość gość
Kropelkowy tester twardości wody umożliwia w prosty sposób ocenę stopnia twardości wody. Ten model, który jest na allegro w 100% wystarczy. Po każdej dodanej kropli należy lekko zakołysać probówką do wymieszania i uzyskania jednolitej barwy - po dodaniu pierwszych kropli występuje lekkie różowe zabarwienie, po następnych intensywniejsze i przechodzi w delikatnie fioletowe - po dodaniu kolejnych kropli barwa zmieni się na niebieską. Wynik masz w stopniach francuskich.

Gość Karbamol
Dzięki za linka, zamówiłem już sobie ten tester twardości wody. Dam znać co mi wyszło jak już zbadam wodę u siebie.

Gość gość
Ja tak samo zamówiłem tester twardości wody. Na początku miałem kupić ten paskowy, ale widzę, że to badziewie więc ten kropelkowy powinien być lepszy. Tylko muszę precyzyjnie miareczkować te kropelki do probówki. Cała procedura nie wydaje się skomplikowana.

Gość gość
Wchodzisz na stronę przedsiębiorstwa wodociągowego w Twoim mieście i sprawdzasz - masz tam podane główne parametry wody uzdatnianej.

Gość Robert Potoczny
Dobre sobie. Na stronie przedsiębiorstwa nie znalazłem takich danych. Poza tym jaka jest pewność, że woda, która do mnie do domu dociera ma parametry, które podają wodociągi? Ja chcę sprawdzić wodę u siebie w domu. Dzięki za linka do tego testera, zaraz kupuję.

Gość gość
a jak tę wiedzę przełozysz na obliczenie zywotności bojlera, bo mnie to niezmiernie ciekawi?

Gość Artur Zielonka
Mój sąsiad ma tak zakamienioną instalację przez swoją twardą wodę, że musi teraz ją całą odkamieniać. Instalacja cieplna straciła swoją wydajność. Dlatego zakupiłem właśnie taki tester i sprawdzę sobie, czy i u mnie potrzebny będzie zmiękczacz wody na cały dom. Dzięki.

Gość Korpiszon
No i pięknie. Wyszło mi tym testerem twardości, że mam 30 stopni francuskich, czyli że woda jest u mnie twarda, choć nie bardzo twarda, tyle dobrego. Co zrobić, w grę wchodzi tylko albo odwrócona osmoza, albo centralny zmiękczacz - http://wiecej.info/zmiekczacz/ - tutaj takie coś znalazłem. Czy lepiej może dorzucić trochę kasy i wziąć zmiękczacz WaterMark?

Gość KociGroszek
Po prostu super, kupiłem ten kropelkowy tester twardości wody i badałem 3 razy u siebie wodę z niedowierzaniem. Otóż mam 33 stopnie we francuskiej skali twardości wody, jakaś masakra. Muszę pomyśleć nad jakimś porządnym filtrem do wody, ale na pewno nie dzbankiem tylko czymś w stylu Puricom Stella.

Gość gość
bleee jakie obrzydliwe reklamy :o

Gość gość
tak, od razu widać, że ktoś tu chce reklamować dzbanki filtrujące wodę

Gość gość
raczej zmiękczaczy :P a co do dzbanków to sama używam ich uzywam, teraz mam filtr Aquamag , czyli z magnezem bo mięście po zimie jakieś slabione mam, a przydałaby się jakaś gimnastyka na wystajacy brzuszek.

Gość gość
Kupiłem tester twardości wody na Allegro (ten, o którym wcześniej była mowa). Wyszedł mi wynik 24 stopnie francuskie. Zgodnie z kalkulatorem twardości wody http://www.filtry-do-wody.info/kalkulator-twardosci-wody/ wychodzi na to, że mam wodę twardą. Wiem przynajmniej skąd bierze się problem powstawania uciążliwego kamienia.

Gość gość
moim zdaniem to bardzo donbrze ze ktos założył taki wątek, bo sami mielismy tego rodzaju problem, już praktycznie byliśmy wprowadzeni do nowowybduwoanego domu, kiedy okazało się ze woda jest naprawdę obrzydliwa. I oczywiście sprawdzic da się wszystko , u nas testy robiła ta firma http://gc2000.pl/.. Określili stan wody i kuopilismy od nich zmiękczacze wody i filtry.

Gość gość
Zasugerowałem się informacjami z forum i też zamówiłem kropelkowy tester twardości wody na Allegro, a następnie skorzystałem z kalkulatora twardości wody. W moim przypadku na całe szczęście woda jest na tyle miękka, że nie muszę inwestować w zmiękczacz wody.

Gość tola1a
Ja tam nie musiałam sprawdzać. Po kilku dniach od wprowadzenie się do domu, w czajniku zrobił się taki osad z kamienia, jakiego nie miałam nawet po pół roku, w poprzednim mieszkaniu. Żeby nie zniszczyć sobie pralki, czajnika, żelazka itd. kupiliśmy w sklepie - http://sklep.zdrowawoda.net/ zmiękczacz centralny IQ Soft, no i teraz już nie mamy żadnych problemów z twardą wodą.

Gość wers-all

Woda miękka oddzielnie do mycia, bojlera, pralki czy zmywarki ale do konsumpcji tylko woda twarda. No może jeszcze poza ekspresem do kawy do którego woda powinna być raczej miękka.