Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wysportowana07

deser

Polecane posty

Ciasto kakaowe z burakami i kokosową kruszonką Składniki 30 dag mąki + do podsypania 30 dag czerwonych buraków: ugotowanych, obranych i drobno startych 160 ml oleju 5 jajek 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag naturalnego kakao + trochę do posypania 30 dag cukru muscovado + 5 łyżek płynnego ciemnego miodu lub golden syrupu opakowanie cukru waniliowego + kilka kropli ekstraktu z wanilii sól 10 dag wiórków kokosowych łyżeczka masła Etapy przygotowania Dużą keksówkę natłuszczamy, oprószamy mąką, piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Buraki miksujemy z olejem na puszystą masę, dodajemy jajka, chwilę miksujemy, a następnie dokładamy mąkę, proszek, kakao, cukier z miodem lub golden syrupem, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i połowę wiórków kokosowych, ucieramy na gładkie, lśniące ciasto. Przekładamy do formy (ciasto nie powinno sięgać wyżej niż do połowy, inaczej istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że zrobi się zakalec), pieczemy ok. 1 godz., do suchego patyczka. Drugą połowę wiórków ucieramy z miękkim masłem i odrobiną mąki, rozkruszamy w palcach jak kruszonkę na ciasto ok. 20 min przed końcem pieczenia. Studzimy w formie, wyjmujemy już zimne. Oprószamy kakao.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Deser z musem z malinek Składniki Porcja na dwa deserki malinowe: 250g serka półtłustego 300g serka homogenizowanego waniliowego 2 szklanki czerwonych malin 1 łyżka miodu 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Etapy przygotowania 1. Maliny myjemy wrzucamy do blendera, dodajemy miód. Długo i porządnie miksujemy, dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dzielimy na 3 równe części. 2. Do serków dodajemy 3 łyżki cukru pudru dokładnie mieszamy. Dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/4 szklance wrzącej wody.Masę serową dzielimy na 3 równe części, dwie z nich przelewamy do 2 pucharków i chłodzimy w lodówce. 3. 3 część masy serowej mieszamy z jedną częścią musu malinowego i przelewamy do dwóch pucharków, chłodzimy w lodówce. Na wierzch deseru wylewamy pozostałe 2 części mus malinowego. 4. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tarta ze słodkich ziemniaków z pekanami Składniki SPÓD: 20 dag pełnoziarnistej mąki 5 dag brązowego cukru szczypta soli jajko 10 dag zimnego masła mąka do podsypania tłuszcz do formy MASA: 5 łyżek miękkiego masła 15 dag cukru duża szczypta soli 4 jajka 45 dag ugotowanych słodkich ziemniaków 150 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleka do kawy (z kartonika) łyżka skórki otartej z cytryny 3 łyżki soku z cytryny duża szczypta startej gałki muszkatołowej BEZA: 3 białka szczypta soli 5 łyżek drobnego cukru kropla ekstraktu z wanilii 5 łyżek syropu klonowego garść pekanów Etapy przygotowania Składniki na ciasto siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Schładzamy także natłuszczoną formę na tartę o śr. 22 cm. Formę – łącznie z brzegami – wylepiamy ciastem, nakłuwamy je gęsto widelcem; na wierzch wysypujemy suchy groch albo specjalne ceramiczne kulki, które zapobiegają wybrzuszeniu się ciasta. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i zapiekamy na jasnozłoty kolor. Robimy masę: ucieramy masło, cukier, sól i jajka, dodajemy rozgniecione ziemniaki, mleko, skórkę i sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową. Masę kładziemy na ostudzony spód, wygładzamy, pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C. Beza: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem oraz ekstraktem, nakładamy na środek tarty. Wstawiamy pod grill w piekarniku rozgrzanym do 150°C i trzymamy bezę kilka minut, aż zacznie się rumienić, wyjmujemy. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy, wrzucamy do niego pekany, trzymamy chwilę na dużym ogniu. Orzechy w syropie układamy ciasno wokół brzegu tarty, resztą syropu polewamy bezę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×