Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

macierzyński po ustaniu zatrudnienia

Polecane posty

Gość gość

Hejka dziewczyny powiedzcie Mi jak to jest z tym Macierzyńskim po ustaniu zatrudnienia tzn.umowa przedłużona do dnia porodu... Miała któraś z was tak?? proszę o odpowiedź

Gość gość
Nie jesteś zatrudniona, dostajesz ZUS zasiłek macierzyński tak długo jak mogłabyś przebywać na urlopie macierzyńskim.

Gość gość
Tylko trzeba jakieś dokumenty złożyć w Zus. Ja mam termin na 3 marca i wtedy mi umowa wygasa dopiero

Gość gość
Powiedzcie Mi czy po ustaniu zatrudnienia tzn.umowa przedłużona do dnia porodu zalatwiaja sama zasiłek macierzyński musze tez byc zarejestrowana w Urzedzie pracy? ?

Gość gość
Pomocy!! Po ustaniu zatrudnienia tzn.umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu bd zalatwiac zasilek macierzyński sama i bd potrzebowaz zaświadczenie o odprowadzonych skladkach na druku zus -3. Pytanie brzmi czy kadrowa lub szefowa moga mi odmówić wystawienia takiego zaświadczenia?? Zasiłek macierzyński bedzie placil zus wiec co im zależy. .

Gość gość
zeby dostac macierzynski musisz w dniu urodzenia dziecka miec umowe wtedy sie zalapujesz jak w dniu urodzenia dziecka nie jestes na umowie to ci nie dadza, ja pracowalam na umowy zlecenie przedluzali co roku, i w chwili gdy bylam w ciazy umowa mi sie skonczyla i nie przedluzyli ale dostawalam do dnia porodu zasilek z ZUS jednak nie zalapalam sie na macierzynski bo w momecie ur dziecka juz nie mialam umowy

Gość gość
Mi szefowa wpisala na tym druku z3 umowa do dnia porodu. Jak urodze to ide do niej z kolejnym drukiem z3 i wpisuje mi tam date narodzin dziecka to zanosze do zusu i juz oni placa macierzynski

Gość gość
Co robic gdy pracodawca robi problem z wystawieniem druku zus3.. umowa przedłużona do dnia porodu

Gość gość
Ale jak Ci robi problem? Ociaga sie z wypisaniem dokumentow i oddaniem Ci ich czy nawet ich od Ciebie nie przyjal?

Gość gość
jeszcze nie przyjął bo twierdzi ze mi się zasiłek macierzyński nie należy po ustaniu zatrudnienia ze tylko mi się należy zasiłek z Urzedu pracy dla bezrobotnych..

Gość gość
naślij na nich PIP. To ich psi obowiązek aby przyjąć twoje dokumenty a potem przekazać do ZUS.

Gość gość
Ale oni twierdza że nie nalezy mi sie zasilek macierzyński chca mnie wyrolowac a jak na zlosc nie umiem sie dodzwonic do ksiegowej

Gość gość
A po co do księgowej? Rozmawiaj z ZUS i /lub z PIP. Rozumiem, że miałaś umowę na czas okreslony? Do kiedy konkretnie? Kiedy miałaby normalnie wygasnąć?

Gość gość
Umowa wygasa z dniem porodu czyli 3 marca i potem sama chce załatwić ten zasiłek macierzyński i tu jest mi potrzebny ten druk zus - 3

Gość gość
No to póki co jeszcze nic nie załatwisz. Umowa przedłuża się z automatu do dnia porodu i wcale to nie musi być 3 marca a do dnia faktycznego porodu. W dniu porodu będziesz ubezpieczona więc należy ci się zasiłek macierzyński.

Gość gość
Ze strony ZUS: "Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu. W takim bowiem przypadku urodzenie dziecka ma miejsce w okresie ubezpieczenia." http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431 Rzuć to w firmie.

Gość gość
Dokumenty o zasilek macierzyński mozna skladac 14 dni przed planowanym korzystaniem z zasilku ale tu mi chodzi o to ze nie umiem sie dogadac z zaklafem pracy bo caly czas mi wmawiaja ze zasilek macierzyński mi sie nie nalezy ze tylko zostaje mi zasilek dla bezrobotnych z Urzędu pracy. . Wiec tu problem z drukiem zus - 3 o odprowadzanych skladkach bo będzie to potrzebne do calej dokumentacji.. niewiem moze Oni nie sa doinformowani co do tej sprawy i niewiem jak inaczej to załatwić gdyby mi nie wypelnili tego druku zus3

Gość gość
A z ZUS rozmawiałaś?

Gość gość
Jeszcze nie

Gość gość
Z drugiej strony po co im zaświadczenie o odprowadzanych skladkach jak w Zusie wszystko maja na bierzaco

Gość gość
No to nie myśl za dużo tylko zadzwoń i powiedz w czym problem. Zaczęłam szukać i znalazłam info na temat tego że wypełnienie tego druku jest obowiązkiem pracodawcy i że ZUS sam wysyłał ten druk do wypełnienia do pracodawcy.

Gość gość
Dzwonic to caly czas probuje do Zusu ale czas oczekiwania na polaczenie wiąże sie z 7-8 minut. Jutro zajade do zusu i sie dowiem bo tak latwo im tego nie podaruje

Gość gość
Dodzwonilam sie do zusu

Gość gość
Jesli beda robic problemy to mam to zglosic do Zusu wtedy sami wysylaja druk zus - 3 do pracodawcy i zglosic do PIP

Gość gość
no widzisz, czyli dokładnie tak jak pisałam. No to problem z głowy. :)