Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nalesniki ze szpinakiem

Polecane posty

Gość gość

Proszę o sprawdzony przepis na naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. Ostatnio cos kiepsko wyszły :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nikt nie robi????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Up up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
naleśniki ze szpinakiem ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklana wody, najlepiej gazowanej 4 jajka szczypta soli farsz 300 gram świeżego szpinaku (może być mrożony) 200 gram pieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz posypując go startym żółtym serem, podsmażamy, zawijamy w rurkę i naleśniki ze szpinakiem są gotowe do podania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
naleśniki ze szpinakiem Nadzienie: • 150 g świeżego szpinaku • 1 łyżka masła • 250 g sera śmietankowego (użyłam gładko zmielonego) • 2 pełne łyżki sera mascarpone • 3 - 4 łyżki drobno startego parmezanu • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta drobno startej skórki z limonki • 1 łyżka listków kolendry • sól i pieprz Do podania: • 200 g kwaśnej gęstej śmietany 12% • kawałki limonki • kolendra Przygotowanie: Usmażyć cienkie naleśniki (np. z tego przepisu). Szpinak opłukać, odcisnąć w dłoniach z wody, osuszyć na ręczniku kuchennym, grubo posiekać. Włożyć na patelnię z roztopionym masłem i podgrzewać przez kilkanaście sekund, do momentu aż zacznie więdnąć (szpinak młody sałatkowy bardzo szybko będzie już gotowy). Przełożyć do miski, dodać ser uprzednio rozdrobniony widelcem i połączony z mascarpone. Do miski dodać jeszcze parmezan, jajko, żółtko, skórkę z limonki, kolendrę, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem (około 2 łyżki na 1 naleśnika) i składać lub zwijać w rulony. Podgrzać na bardzo małym ogniu, na niewielkiej ilości masła, tak aby naleśniki się zrumieniły, ale nadzienie tylko lekko się podgrzało i ścięło. Podgrzewanie naleśników na zbyt dużym ogniu może spowodować, że szpinak zmieni kolor na brunatny i całe nadzienie będzie kwaskowate. Naleśniki podawać ze śmietaną, posypując kolendrą, skrapiając sokiem z limonki. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×