Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Emmalka

wysoki zasiłek macierzyński

Polecane posty

Witam, mam pytanie odnośnie zasiłku macierzyńskiego... dzisiaj dowiedziałam się, że "luka w prawie" nadal obowiązuje i pewnie do połowy roku nie zdążą z jej "naprawą"... mam termin na kwiecień i myślę, żeby zawiesić działalność na miesiąc a od 1 marca odwiesić i w w nowym okresie składkowym zapłacić najwyższą składkę. Czy z tej jednej najwyższej składki otrzymam najwyższy zasiłek macierzyński?

Gość gość
Nie otrzymasz tumanie, bo wysokość macierz. jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy :o Prowadzisz działalność i nie znasz takich podstaw przepisów? :o

skąd gościu znasz takie przepisy prawne? ja wiem, że jak do tej pory jest tak: http://zus.pox.pl/zus/nowy-sposob-liczenia-zasilku-chorobowego-i-macierzynskiego.htm a projekt projekt ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa jest na tym etapie: http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2832

cytat: "Mechanizm wysokiego zasiłku Jak to działa? W przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą a także osób z nimi współpracujących (żona, mąż, dziecko), kwota zarówno zasiłku chorobowego, jak i zasiłku macierzyńskiego zależy od średniej podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe. Tę średnią wylicza się z ostatnich 12 miesięcy. Istnieją jednak sposoby, aby średnia ta została policzona tylko z jednego miesiąca. W takim przypadku wystarczy aby przedsiębiorca opłacił przez jeden miesiąc składkę od najwyższej możliwej podstawy. W rezultacie otrzyma miesięczny zasiłek w wysokości ponad 5300 zł"

Gość gość
kontrolę masz murowaną jak chce ci się szarpać w ciąży a potem z noworodkiem z zus-em to twoja sprawa, tylko potem nie miej pretensji jaki ten zus okropny.

Troche za pozno sie za to zabralas. Nie zawieszaj dzialalnosci, tylko np. od jutra wyrejestruj sie z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego na 31 dni. Musi byc koniecznie przerwa 31 dni, zeby liczyli zasilek z ostatniego pelneho miesiaca. Rodzisz w kwietniu, wiec teoretycznie zdazylabyc za marzec zaplacic max skladke. Ale i tak uwazam, ze to wszystko na styk. Co do kontroli, to sie nie martw. Skoro juz jakus czas masz dziakalnosc, to nie maja podstaw sie czepic. Chodzi o to, ze kobiety w ciazy zakladaja fikcyjna dzialalnosc w crlu wyłudzenia zasilku. Ty dxialalnosc prowadzisz.

Poza tym sądy juz dawno sie wypowiadaly, ze Zus nie ma prawa kwestionowac podstawy, od jakiej deklaruje sie skladki.

Gość gość
Moja koleżanka opłaciła najwyższe składki na dwa miesiące przed porodem i otrzymała wysoki macierzyński. Nie miała kontroli,a dziecko ma juz rok.

Dzięki za normalne odpowiedzi ;). Modliszka22 zabieram się tak późno bo byłam przekonana, że od dłuższego czasu to już nie działa. Nie myślę o tym zasiłku w kontekście "jakby tu zakombinować" ale skoro na młodsze dziecko dostawałam niespełna 280 zł prowadząc działalność bo tak mówiły przepisy to dlaczego teraz nie mogę otrzymać zasiłku do którego jednak mam prawo, nie zamierzam go w żaden sposób łamać.

czy są tu mamy które postarały się o taki zasiłek bądź osoby które znają takie mamy?

Gość wifigdańsk
no przeciez chyba ci opowiedzialam,nie widzisz co napisałam?

Gość gość
A co będzie jak nie zdążysz, jeśli coś się wcześniej zadzieje z dzieckiem i wcześniej wylądujesz w szpitalu lub wcześniej urodzisz - oczywiście Ci tego nie życzę, ale różnie to bywa. Ja bym tak na styk nie ryzykowała.

Gość wifigdańsk
no wlasnie,moze nie minąć cały miesiac a musi byc pełny miesiac ubezpieczenia. zreszta jak pisze zus teraz coraz wiecej odmawia jelsi jakis przypadek uznają za podejrzany i nawet znajoma majaca adwokata i udowodnila ze nie byla to dzialalnosc fikcyjna,przegrala w sadzie apelacyjnym,wiec raz ze koszta ogromne poniosla dwa ze nerwy i bardzo długo jakby nie wiedziala jaki ma status,tzn np w urzedzie pytali czym się apni zajmuje to ona co miala powiedziec? jestem na zasilku macierzynskim ktorego nie dostaję?

Gość gość
Kochana, nie jest za pozno. Wszystko jeszcze zdązysz zalatwic. Moja kuzynka urodzila corke 7 listopada i oplacila tylko jedną składkę z najwyzszym chorobowym. Nie ma zadnej sprawy w sądzie, jednie co ZUS prosil o jakies pismo wyjasniajace i to wszystko. Slyszalam, ze ZUS lubi kierowac sprawe do sadu, ale podobno nie ma co sie tego bac. Fakt, ze dlugo czekala na swiadczenie, bo najpierw przyszlo pismo z ZUSU, a swiadczenie jakos tak w polowie stycznia, za listopad od 7 i za caly grudzien. Świadczenie wynosi brutto 270 PLN za dobę, opodatkowane 18%.

Gość gość
Jest trochę późno. Najlepiej zrób tak jak powiedziała modliszka. Ja miałam od 2 lat działalność, zaszłam w ciążę, podniosłam składki, dostawałam wysokie chorobowe (od 7 msc bo wcześniej pracowałam) a później wysoki macierzyński. Teraz leci mi kolejne pół roku i dostaje 60%. Żadnej kontroli nie miałam. Próbuj.

Gość gość
a jak ja mam firme kilka lat place najnizszy zus, rodze w kwietniu czy teraz moge skladke podniesc czy mi co to da??

Gość gość
Nie przejmuj się opiniami na tym forum, tutaj wiekszość stanowią bezrobotne, zazdrosne mamuśki

Gość gość
Tez należę do tych osób którym, się udało dostać wysoki macierzyński. Z tą różnicą że miałam kontrolę z zusu - a ponieważ działalność była faktycznie prowadzona to nie mieli się do czego przyczepić. Musisz mieć wszystkie papierkowe sprawy załatwione na tip top.

Gość gość
Ja zalozylam dzialalnosc na poczatku stycznia, rodze niedlugo za tydzien dwa, a skladke musze oplacic do 10.02 ale zamierzam okolo 1600zl skladki by na miesiac dostac ok 1700. Zadnego wysokiego. CO o tyym myslicie? Bedzie kontrola?

Gość gość
Możesz napisac jak dokladnie wyglądała ta kontrola i co sprawdzali? Z gory dziękuję

Gość gość
Autorko, ja dwa miesiące temu urodziłam swoje drugie dziecko i zarówno przy pierwszym jak i drugim otrzymałam wysoki zasilek bez większego problemu. Ważne jest to aby firma była legalna, musisz miec dowody na jej prowadzenie tj faktury, opłacone podatki, umowy itd. Przy pierwszym dziecku w ogóle nie miałam problemu, a przy drugim prosili o pokazanie dokumentów wyżej wymienionych. I wszystko ok. Tak jak dziewczyny mówią, nie zawieszam firmy tylko wyrejestruj się z ubezpieczenia chorobowego na 31 dni , po czym zadeklaruj wysoka podstawę. Radzę udać się z tym do księgowej, zeby dopilnowala szczegółow bo szkodaby było coś zawalic i zostać na lodzie. Powodzenia :)

właśnie... ta moja księgowa... pomaga mi tylko ale ja za wszystko jestem odpowiedzialna :( Pani w swojej karierze nie miała jeszcze biznes mamy i nie bardzo się orientuje, wszystko muszę jej podpowiadać i sama się później upewniać... to ona mówiła mi o zawieszeniu działaności na miesiąc a nie na wyrejestrowaniu z chorobowego a teraz chciała mnie wyrejestrować z chorobowego na 28 dni bo tyle ma luty... jak jej powiedziałam o tych 31 dniach to odpowiedziała, że się zorientuje :P więc musi być te 31 dni kalendarzowych i można wyrejestrować się z chorobowego w trakcie miesiąca?

Gość gość
Ja czekam na pierwszy zasiłek chorobowy.podwyzszylam skladki,ale nie na maksymalną stawkę(a taka aby na macierzyńskim dostawać 3800netto).minęło już 30dni,ZUS kasy nie wypłacił...pisma nie wysłał,kontroli nie było.kazali dzwonić mi w przyszłym tyg,bo.teraz sprawa jest w trakcie opracowywania....niby w przyszłym.tyg.mają dac mi termin wypłaty.napiszę w tym temacie,co wymyślili.

Gość gość
Do goscia wyzej. Dostaniesz zasilek, nic sie nie boj. Po prostu tyle to w Zusie trwa. Kuzynka urodzila 7 listopada, a kasa jej wplynela w polowie stycznia za listopad od 7 i caly grudzien, ona poszla na calosc i wziela najwyzszą stawkę chorobową

Gość gość
Dla mnie jesteście zwykłe złodziejki,okradacie nas wszystkich,i darujcie sobie argumenty typu ze tyle lat płacicie składki bo każdy płaci a nie każdy okrada państwo oraz ze Ci przy korycie więcej kradną bo to nie oznacza ze wszyscy mają kraść,polacy to jednak złodzieje i nigdy się to nie zmieni

Gość gość
A slyszalyscie, ze mozecie miec sprawe w sadzie ktora mozecie przegrac i cala kase bedziecie oddawac? I to nawet po wielu latach, zus sie z tym nie spieszy. W taki cudowny sposib moja kolezanka dorobila sie zajecia komorniczego, bo nie ma kasy, zeby oddac wyludzone swiadczenia.

Gość gość
jeżeli zakładasz działalność tylko żeby otrzymać wys. zasiłek to odradzam, ale jeżeli miałaś działalność, nieważne że nie dochodową to nie widzę w tym nic złego. Wysokość ubezpieczenia jest dobrowolna. Pamiętaj że musisz zapłacić maks. ubezpieczenie przez 1 miesiąc i musisz umiec udowodnic skąd cię było stać zapłacic tak wysokie ubezpieczenie bo jeżeli nie masz dochodów z działalności to skąd masz ok 4 tys zł? Wtedy masz problem z US a nie z ZUS....

Gość gość
każdy przypadek jest inny, nie straszcie. Jeżeli ktoś ma legalna działalność to może kiedy chce podnieść składkę ubezpieczenia. Takie są przepisy. Nie słyszałam żeby ZUS po latach czegoś się domagał, co za straszenie i brednie :o wy się wszystkiego boicie, nawet mąż musi za was dzwonić żeby coś załatwić :o Pomyślcie że ja mając działalność to nawet będąc na macierzyńskim muszę opłacić czynsz, pracowników, a nie mogę pracować bo opiekuje sie dzieckiem, więc biznes gorzej idzie i ta kasa jest niezbędna np żeby mieć na wypłaty dla pracowników .....

Gość gość
Jeśli firma jest legalna i przedsiębiorca przez kilka lat płacił wysokie podatki i obledny ZUS to te pieniądze należą mu się jak psu micha. Nic się nie przejmuj tylko działaj, jeśli ty jestes czysta to nikt nie będzie miał prawa Zakwestionować wysokości zasiłku.