Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Emmalka

wysoki zasiłek macierzyński

Polecane posty

Gość gość
do tych, którzy zarzucają złodziejstwo i nieuczciwość- idź jedna z druga, załóż działalność, poprowadź ją chociaż pół roku, a potem dyskutuj

Gość gość
sluchajcie mam firme kilka lat w kwietniu rodze-czy jak oplace wysoka skladke to mi wyplaca ten wysoki maciezynski??

Gość gość
to Twoja mama popełniła błąd olewając sprawę, bo powinna stawić się do zusu i wyjaśnić przyczynę nieobecności

Pracuję legalnie od lat i mimo ciąży muszę pracować, bo nikt inny za mnie nie zarobi na utrzymanie rodziny i oczywiście na ZUS , który opłacam zawsze terminowo :P. Dochód mam więc nie będą się mieli czego czepić, że niby skąd mam na taką składkę. Będę mamą trójki dzieci, dla których chcę sięgnąć po te pieniądze. Wolę dać im niż zostawić je tym obsrańcom na górze! P.s. Nie wyłudzam, to prawo gwarantuje mi taką wysokość zasiłku.

Gość gość
Jasne, nie wyludzasz :D sama wiesz ze to luka w prawie ktora zus moze obrocic przeciwko Tobie. Moja znajoma tez taka glupio-madra w gadce byla. Dzisiaj ma do zwrotu kilkanascie tysiecy + odsetki. Niby byly umowy (byla niby agentem ubezpieczeniowym) byly niby jakies wplywy. A kasa do zwrotu dzisiaj. Same niektore siebie chcecie przekonac. Kombinujcie, moze Was zlapia, a moze nie.

Gość gość
xxxxxxxxxxx ajcie mam firme kilka lat w kwietniu rodze-czy jak oplace wysoka skladke to mi wyplaca ten wysoki maciezynski?? chyba nie bo srednia z roku jest!!!!!!!!!!!!!!

Gość wifigdańsk
ale bzdura,przeciez zus nie moze zdelegalizowac dzialania firmy jak juz to US a ten pewnie się do niczego nie przyczepił. i przep0raszam jakie pieniadze ? my" musimy oddawac? przeciez to MY placimy skladki wiec jak juz w przypadku przegranej-to ZUS bedzie musiał kobiecie oddac za nienaleznie zaplacone skladki. w pryzpadku popisywanej mojej znajomej ktopra przegrala sprawe a wczesniej zapalcila za 2 msc przed porodem czyli załozyla firmę w 7 jakos tak msc ciazy i przegrala sprawe apelacyjną to wniosla do zusu o zwrot nienaleznie zaplaconych skladek a tego było ok 9 tys zł gdyz max to 250 % skladki i tyle wlasnie dostala czyli wyszła na zero w sumie nic nie stracila tylko koszta adwokata i stracony czas poltorej roku . a US nic do niej nie miał i nic jje ni kazał zwracac i anwet się zdziwił ze zus się cos tam, miotał. w sumie jak by walczyla dalej w SN to moze i by wygrala bo proes odbywałby się juz w Warszawie ale juz sobie dala spokoj. takze nie straszcie ludzi ze zus bedzie chcial zwrot kasy bo to my placimy zusowi a nie on nam i jak juz to my bedziemy chcieli zwrotu nienaleznie zaplaconych skladek. ocywiscie ze wearto po takie cos siegnac ale qw przypadku kiedy prowadzisz prawdziwa firmę i to najlepiej jzu pare lat i amsz faktury wszystko a nie jak zakladasz miesiac przed porodem tylko po to by dostac zasiłek.

Gość gość
Ale pieprzysz. Normalnie musisz oddac a skladki co zaplacilas przepadaja jesli zostanie udowodniona fikcyjna dzialalnosc. Malo tego wtedy zabieraja ci prawo do ubezpiezenia zdrowotnego nie tylko macierzynski. Naiwniaro myslisz ze urzedy ze soba nie wspolpracuja ? :D

Gość gość
mowa jest cały czas o REALNEJ, a nie fikcyjnej działalności, naucz się czytać

Dziękuję wszystkim za szczere odpowiedzi. Wiem już co mam zrobić, żeby uzyskać wyższy zasiłek.

Gość gość
Nawet te z realnej maja duze problemy, a dzieki komu? Dzieki pseudobiznesmenkom, ktore z braku kasy zakladaja firmy i chca pieniadze z zusu. Dlatego wszystko jest sprawdzane, sa kontrole i podwyzszanie skladki od razu jest dziwne. Co innego gdy faktycznie placisz wyzszy zus ciagle, zarabiasz, a co innego jak kradniesz, zreszta USnie jednego uczciwego juz wykonczyl :P

Gość gość
Pisałam tutaj w zeszłym tygodniu(pracownik zusu kazał dzwonić mi w tym tyg.po info kiedy wypłata świadczenia).A więc,kasa będzie w tym tygodniu. DG prowadzę rok czasu.wyrejedtrowalam się na 31dni i zglosilam większą skladke(jednak nie na maksymalną)rodze w maju.

Gość gość
Na początku ciąży zawiesilam działalność, bo miałam problemy z utrzymaniem tej ciąży i musiałam cały czas leżeć. 3 albo 2 (dokładnie nie pamiętam) miesiące przed porodem odwiesiłam i zmieniłam działalność oraz weszłam na wysoki zus. Dostałam najwyższy zasiłek-ponad 5 tyś. Miałam kontrolę, ale mogli mi skoczyć, bo mam normalną firmę. Znajoma założyła fikcyjną, udowodnili i musi teraz zwracać te pieniądze.

Gość gość
dzięki :) a powiedz mi jeszcze proszę - czy musi być dokładnie 31 dni czy może być kilka dni więcej?

Gość gość
Może być więcej.ważne aby minimum było 31dni przerwy.

Gość gość
chodzi mi o wyrejestrowanie z chorobowego

Gość gość
no to ok.

Gość gość
Ja prowadzę działalność od ponad 3 lat, legalnie płace podatki, dochodowy, VAT, zatrudniam 2 pracownikow, jestem w ciazy i czemu mam nie skorzystać z podwyższenia składek? Kogoś okradam ? Przecież to zgodne z prawem.

Gość gość
Po drugie czemu mam ZUS mi wytoczyć sprawę? Czy ja cos robie niezgodnie z prawem?

Gość gość
a ty myslisz ze zus bedzie obchodzilo to czy ty cos robisz zgodnie z prawem:D zejdz na ziemie, bo to nie zus sie bedzie przed toba tlumaczyl a ty przed zusem:D

Gość gość
Pisałam w temacie w styczniu.podnioslam składkę,z zusu kazali dzwonić pod koniec stycznia z zapytaniem o termin wypłaty.tak więc,kasę dostalam.taka na jaką liczyłam.dodam,że nie podnosilam składki do Max.świadczenie L4 o trzyalam już 2razy.w marcu otrzymam 3swiadczenie.

Gość a gość
A ja starałam się o dziecko przez ponad 8 lat. Byłam w tym czasie wspólnikiem w spółce z o.o. ale zatrudnioną na umowę o pracę przez okres jedynie 1,5 miesiąca przed pójściem na zwolnienie. Podpisując umowę o pracę byłam we wczesnej ciąży ale nie miałam pewności, że ja utrzymam. Decyzja o moim zatrudnieniu zapadła ponad pół roku wcześniej ( uchwała zgromadzenia wspólników). Lekarz mnie wysłał na zwolnienie z powodu zagrożenia utraty ciąży. Do pracy wróciłam w ósmym miesiącu na pół etatu. Zus wszczął kontrolę,która potwierdziła moją pracę ale w uzasadnieniu stwierdzili, że niejednoznacznie. Przegrałam w sądzie I instancji pomimo potwierdzenia wykonywania mojej pracy przez pięciu świadków, a teraz czekam na apelację. Nie otrzymałam ani chorobowego,ani macierzyńskiego. Przykro mi, że często wygrywają kobiety, które prowadziły fikcyjną działalność. Czy ktoś wierzy w to że wygram, bo ja już nie?

Gość gość
Moja testowa odpowiedz

Gość MICHALINA2016
Mam pytanie odnośnie zasiłku macierzyńskiego. Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie: 6 miesięcy płacę najniższe ubezpieczenie( chyba tj, 60% od kwoty 2433zł), 6 mies.najwyższe ( OD KWOTY 10137,50). Ile dostanę macierzyńskiego?

Gość gość
wyliczą średnią z 12 miesięcy.

Gość Michalina 2016
To wiem, ale jak się ja oblicza, tzn, od jakich sum? Konkretnie, ktos zna odpowiedź?

Gość Wygrałam w sadzie z Zus
Ja wygrałam w sadzie z zus. Po batalii na pisma skierowałam sprawę do sądu. Nie ma się czego bać. Nie korzystałam z usług żadnego prawnika. Wniosłam odrazu o zasiłek chorobowy, macierzyński i odsetki które okazały się być lepsze niż najlepsza lokata na rynku :) było zaledwie dwie rozprawy i wszystko zamknęli się w przeciągu roku. W razie pytań, służę pomocą lenka2707@wp.pl

Gość gość
Hej ja mam pytanie. Mam umowę przedłużoną do czasu porodu. Termin na 6 stycznia. Później pewnie nie przedłużą mi umowy. Jestem na zwolnieniu lekarskim od 4 miesiąca ciąży . Teraz ciąża zagrożona i leżę. Jak to jest z zasiłkiem macierzyńskim? Gdzie, kiedy ,jakie dokumenty powinnam złożyć żeby dostać zasiłek macierzyński??