Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość druga zona

dziedziczenie po męzu. Jestem druga zona.

Polecane posty

Gość gość druga zona

Witajcie, mysle ze ten dział jest właściwym by zapytać. Mój mąż był już kiedyś żonaty I ma syna z tego małżeństwa. Rozwiódł się I my wzieliśmy ślub. Mamy 3 dzieci. Czy ktoś znający się na prawie mógłby przyblizyć mi kwestie dziedziczenia po mężu w razie jego śmierci? Mąż sporządził testament w którym ustanowił mnie swoim jedynym spadkobiercą. Proszę napisać czy nasze wspolne dzieci jak I jego syn róznież coś dziedziczą poza możliwością starania się o zachowek?

Gość gość
kotku masz 3 dzieci; trojaczki czy po prostu 3 razy mu dałaś?

Gość gość druga zonana
z prawnego punktu widzenia nie ma to absolutnie zadnego znaczenia :)

Gość gość
a lubisz seks kotku?:)

Gość gość druga zonana
czy ktos pomoże?

Gość gość
ja Ci kotku pomogę, tymi samymi paluszkami piszesz na klawiaturze komputera i się masturbujesz kotku?

Gość gość
Jeśli w testamencie tylko ty figurujesz to ty jestes glownym spadkobiercą,dzieciom przysługuje zachowek a w jakich częściach to wykarze sąd.

Gość gość druga zonana
czy ktos jeszcze sie wypowie czy sie zgadza?

Gość gość
czy ja mogę się wypowiedzieć kotku?

Jeżeli testament będzie ważny i będzie dotyczył całego majątku wówczas dziedziczysz jako spadkobierca. Dzieci mogą domagać się tylko zachowku.

Gość gość
nieuku akty prawne sobie poczytaj

Gość gość
Jesteś spatkobiercą więc tobie się majątek należy poza zachowkiem a ten przysługuje dzieciom ale tylko jeśli nie zostały wydziedziczone i jeśli upomną się o niego w terminie 5 lat od otwarcia testamentu.

Gość gość
chciałaś napisać ładną prowokację ale ci nie wyszło

Gość gośćdruga
chyba jesli sie nie upomna w przeciagu 3 lat od otwarcia testemntu a nie 5? :O pozatym jak to czy calosc majatku maz mi zapisuje? napisal w testamencie ze ustanawia mnie jednyną spadkobierczynia spadku po sobie I nie wyliczal po przecinku co bede dziedziczyc, wiec wszystko bedzie moje. chyba sie nie myle?

Gość gość
Nie po to sie z nim ******** przez pare ostatnich lat zeby teraz cos skaplo dla jego bekarta z pierwszego malzenstwa:)

dzieci, wszystkie po równo dziedziczyłyby pół majątku (żona drugie pół) jeśli nie są wydziedziczone, to przy takim testamencie mogą upomnieć sie o zachowek, czyli połowę należnego im spadku, czyli ogólnie licząc 1/4 całości spadku

Gość gośćweww
hmm jak 1/4 calosci spadku bedzie dla nich zachowkiem? 1/8 chyba. gdyby byl testemnt, ja pół, cala czwórka drugie pół na 4 równe czesci. a ze jest testament to nalezy im sie pol co by dostali bez tesemntu czyli jesli sie upomna o zachowek dostaną 1/8 bo polowe tego by dostali a nie 1/4!

normalnie dostaliby 1/2 spadku (druga połowa dla żony) zachowek to połowa tego, czyli 1/4 spadku

ale drążycie podział spadku wyglądał by tak: żona 1/4 4 dzieci po 3/16 dopiero od tych udziałów można ewentualnie obliczać zachowek wysokość zachowku to 1/2 lub 2/3 udziału spadkowego

żona nie dziedziczy 1/2 majątku w tej sytuacji, bo jest tutaj 4 dzieci ma zagwarantowane ustawowo minimum w wys. 1/4 majątku spadkobiercy

żona w kazdym przypadku dziedziczy pól spadku drugie pół dzieli się pomiędzy wszystkie dzieci równo, niezależnie od ich ilości

Gość gość
Zona nic nie powinna dziedzicxyc chyba ze udowodni fakturami swoj wklad w innym wypadku do dzieci majatek WSZYSTKICH! Dzieci

Żona dziedziczy 1/2 majątku tylko w sytuacji kiedy do dziedziczenia dochodzi w zbiegu z jednym zstępnym.

Gość gośćdruga
czyli u nas jest testament, ja jako jedyna jestem wskazana, wiec dzieci bede musiala calą czwórke splacic dla kazdego po 1/16 dla kazdego?

Gość gość druga zonana
blondyna, ewa, dziekuje blondyna ilosc dzieci nie ma znaczenia zadnego, zona ma zagwarantowane 1/2 spadku, a druga 1/2 na reszte spadkobierców. ale to nas nie dotyczy bo u nas jest testament. ten opisany tu podzial jest w przypadku jak testament nie ma. I tez pierwsze slysze ze jak 4 dzieci to ma jakies znaczenie. no ma 4 a 8 dzieci bo mniej dodtana po podziale ale zona ma zawsze czy tak czy siak 1/2

Gość gość
powiem ci teraz ja :D wystarczy, że wydziedziczy syna z 1 małżeństwa (i ewentualnie dzieci tego syna), wtedy wszystko przechodzi na was (ciebie i wasze wspólne dzieci)

ułamkowo trochę to wyjdzie inaczej normalnie 1/2 x 3/16 lub 2/3 x 3/16 gdy spadkobierca był małoletni lub trwale niezdolny do pracy

Gość gość
Ewa - piszesz bzdury (jak zwykle) - przepisy się zmieniają, poczytaj zanim kogoś znowu w błąd wprowadzisz.