Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sprawa w sądzie za brak biletu help

Polecane posty

Gość gość

Witam. Sytuacja wygląda tak ze we wrześniu 2014 roku dostałam mandat za jazdę z biletem ulgowym ale bez dokumentu uprawniającego do niej. Po miesiącu znowu dostałam upomnienie, ale je zgubiłam i o mandacie zapomniałam. Dzisiaj dostałam papierek, że sprawa kierowana jest do sądu. Stąd moje pytanie co mi grozi ? jak to teraz wygląda ? Jakie koszty będę musiała ponieść ? oczywiście jutro rano mam zamiar pojechać do Kzk Gopu ale już dzisiaj chciałabym się dowiedzieć cokolwiek na ten temat.

Gość gość
nalezy ci sie 100 lat WIEZIENIA.

Gość gość
Bez żartów proszę.

Gość gość
zapłacisz karę plus koszty sądowe

Gość gość
kara za bilet plus odsetki, plus koszty sądowe pewnie cos koło 300 zł

Gość gość
Boże az tyle ? Nie spodziewałam się ze dostanę nakaz z sądu.. gdybym wiedziała to stanełabym na głowie i zapłaciła za niego. Pisma z sądu nie dostałam, czy jest możliwosc ze jeszcze coś takiego przyjdzie ? Czy moze jak zapłacę sam mandat i odsetki to bedzie dobrze? bo czytałam ze rozprawy sądowe zaczynają sie od 200zł. A ja dostałam mandat 80 zl

Gość gość
Jak masz legitymację to ją weź do sądu, jak nie masz, to na cholerę jechałaś na połówce? Nie odpuszczą ci za to że olewałaś i na gadanie "zapomniałam" nie pójdą. Będziesz musiała zapłacić bilet, odsetki karne, plus koszta sądowe. Potrzebne ci to było?

Gość gość
mogłas zapłacic w terminie... jesli pismo faktycznie poszło do sadu to juz nic nie zrobisz, próbuj sie dowiedziec czy faktycznie poszło czy Ci strasza

Gość gość
Jechalas na ulgowym ale mozesz korzystac z ulgowych?

Gość gość
Bo to był jedyny bilet jaki przy sobie miałam, a się spieszyłam. Wiem głupia byłam, no nie ważne nic to już nie zmieni. Ale wlasnie chodzi o to ze nie dostałam wezwania z sądu tylko z KZK Gopu ze tam kierują sprawę. Czy to jest to samo ?

Gość gość
To było w wakacje jeszcze i nie miałam już praw do ulgi ale to przecież niczego nie zmienia, mandat to mandat, nie ważne jaki to chyba nie ma wpływu na sprawe sądową

Gość gość
Ale mialas prawo do ulgi ???

Gość gość
No piszę ze nie miałam

Gość gość
I brawo. Łamiesz przepisy masz sprawę. Dostaniesz kare typu pokrycie rozprawy i jeszcze pieniężna taką jaką sąd uzna

Gość gość
Dobra super. Ale pytam się, czy jak nie dostałam pisma z sądu to czy faktycznie sprawa została tam skierowana czy tylko tak straszą ?

Gość gość
ja dostalam tez mandat razem z kosztami sadowymi wyszlo 140zl. sam mandat to koszt chyba 80 badz 90 zl

Gość gość
Musisz się mocno ukorzyć przed sądem żeby ci dużo nie dowalili. No trudno, jechałaś na gapę, bo do ulgi prawa nie miałaś, złapali cię, to musisz zapłacić i się mocno potłumaczyć dlaczego nie zapłaciłaś od razu i muszą się teraz aż w sądzie taką sprawą zajmować :O

Gość gość
z sadu mozesz dostac pismo np za rok. u mnie tak bylo.

upierdliwi :P ja dostalam mandat i do tej pory szaaaa jak makiem zasial a to 7 lat temu bylo :P kolezanka po 3 latach dostala wezwanie do sadu, i musiala zaplacic cos kolo 1000 zl :) mandat, odsetki i koszty sadowe :) nie zwlekaj, lec do kzk gop i zapytaj czy mozesz zaplacic, bo nim wezwanie przyjdzie to jeszcze Ci odsetki podrosna. a moze jeszcze nie zdazyli Ci sprawy zalozyc. a i jeszcze jedno. Jak masz bilet np. ulgowy a nie masz dokumentu albo masz miesieczny a nie podpisany to ten mandat powinien byc nizszy w chwili gdy okazujesz podpisany bilet lub legitymacje. ale niezaplacilas wtedy kiedy powinnas to nie wiem czy Ci obniza. ja raz wlasnie za niepodpisany bilet 12zl placilam mandatu.

Gość gość
a tak poza tym to na taka rozprawe nie bedziesz wzywana. ja mialem 3 i na zadna nie dostalem zawiadomnienia. rozprawa pewnie trwa 20min.

Gość gość
21:50 racja ale pewnie te 1000zl to plus jeszcze koszty komornicze. Ja mialam 500. Z czego 140 to mandat i koszty sadowe a 360 usluga komornicza.przyszli po 5 latach

k***a komunikacja publiczna powinna być opłacana z podatków a nie żeby im jeszcze jakies bilety bulić. to sa kpiny k****. mnie kiedyś złapali w tramwaju dwa razy jednego dnia. akurat jechałem po kasę. p*****le ich w d**e niecch s********ją. jak mnie jeszcze raz jakiś kanar dotknie to mu wyjebe w ryj

Gość gość
Dziekuję bardzo za te pozytywne odpowiedzi. Inni chyba nie potrafią czytać ze zrozumieniem. JA nie chcę się migać od płacenia, zwyczajnie zapomniałam. Teraz jezdze na bilecie miesięcznym CAŁYM a nie połówce i nie mam juz problemów z biletami. Ale nie chce zeby mi dowalili 400zl bo ja nie mam takich pieniędzy.. a do KZK Gopu pojade jutro z samego rana. Też dostałam własnie mandat w wysokosci 83 zl. Inni przez kilka lat nie dostawali wezwan do zapłaty i jest ok a ja od razu do sądu... za taką małą kwotę

tory szyny, wagony itd zostały zkupion za naszą kasę i teraz jeszcze mam za to płacić? i jeszcze mafia komornicza sie spikła z cwaniakami z zarządów i kombinują jakby tu okradać ludzi. w tym kraju rządzą bandyci

Gość gość
Gosc 21.51 I co, musiałes coś zapłacic czy Ci sciągneli z wypłaty czy jak to było ?

Gość gość
co jest w tym piśmie, jak to sformułowali?

Gość gość
złodziejpowinni byś już nie okradała komunikacji miejskiej k***ino, ukarać cię powinni surowo

Gość gość
Piszesz że to było we wrześniu , prawa do ulgi wygasają 30.09 , jeśli przed wakacjami miałaś ulgę to we wrześniu ona działała .

Gość gość
" KZK GOP kieruje sprawę do sądu rejonowego wg miejsca zamieszkania dłużnika co w konsekwencji moze doprowadzić do egzekucji komorniczej. Koszty takiego postępowania obciążają dłużnika, stąd zadłuzenie może wzrosnąc o około 380.00 zł" To ostatnie zdanie mnie martwi :(

Gość gość
Ale ja zrezygnowałam ze studiów w czerwcu i przy wypisaniu zabrali mi legitke wiec nie miałam ulgii. Nie miałam przy sobie innego biletu wiec myślałam ze uda mi się przejechać te dwa przystanki. Rzadko kiedy sprawdzają legitymacje