Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Domowy sposób na zaparcia dla 2 latki

Polecane posty

Gość gość

Córka ma 27 miesięcy czym ją ratować ? Nie wiem czy to wzdęcie czy nie da rady się opróżnić. Co mogę jej podać ? Córka śpi już od 2h i obudziła się ze strasznym płaczem jak wymasowałam jej brzuch to puściła kilka bąków i zasnęła. Dodam, że od rana ma katar i temperaturę 39 stopni.

Gość gość
z domowych sposobów dałabym dziecku ciasto makowe;jakiekolwiek ze sklepu z dużą ilością maku - kibelek od razu zaliczy. Na rozwolnienia [w podbramkowych sytuacjach]podaję dzieciom szklankę coca coli, na co dzień nie znają tego produktu. W innych przypadkach tylko roztwór wody i mąki ziemniaczanej do picia!!!!!

Gość gość
na rowolnienia mam węgiel, a na wzdęcia znacie jakieś sposoby ?

Gość gość
deserek śliwkowy

Gość gość
Od mąki ziemniaczanej to tylko zaparcia będą większe. Sliwki nawet takie ze słoiczka, i duuużo wody, jabłko jak lubi

Gość gość
w ciązy robiłam sobie herbatke z majernaku, tzn sypalam łyżeczke majernaku i zalewalam wodą, a potem to piłam, tylko nie wiem czy takie male dziecko może i chciałoby pić.

Gość gość
Suszone śliwki, winogrona, mandarynki - to działa u nas (mam w domu trzylatkę) w lżejszych zaparciach, w poważniejszych podajemy orzeszki ziemne (pod nadzorem oczywiście bo łatwo się zaksztusić), w jeszcze gorszych syrop Lactulosum lub mocniejszy Duphalac, w podbramkowych sytuacjach czopek glicerynowy. Raz była konieczna lewatywa, polecam robić w domu w razie konieczności (są w aptece gotowe zestawy, tak też nam polecał pediatra) żeby oszczędzić dziecku stresu wizyty na doraźnej pomocy. A poza tym dieta bogata w błonnik (ale to już jak usunie się zalegające masy z jelita) no i dużo picia, najlepiej wody lub niesłodzonych herbatek - zero cukru, szczególnie białego!!! Miód za to działa dobrze na pracę jelit, przynajmniej u mojej córki, więc słodzę jej picie miodem.

Gość gość
Siemię lniane, można zrobić na nim mm jeśli jeszcze pije lub po prostu dodać do innego posiłku

Gość gość
kawa rozpuszczalna i papieros. heh, nie znam się na dzieciach, ale jeszcze otręby pszenne/owsiane. Na wzdęcia espumisan czy ulgjx , ale nie wiem czy 2 latek może takie tablety. Są nieinwazyjne, espumisan jest mały (lub w proszku), więc raczej ryzyka udławienia nie ma.

Gość gość
Można jeszcze spróbować podać 1/3 dawki Forlaxu, to jest co prawda dla starszych dzieci ale nam pediatra zalecił przy uporczywych zaparciach. Działa podobnie jak siemię i też tworzy w przewodzie pokarmowym taki "kisiel", który ułatwia wydalanie stolca.