Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zasiłek dla bezrobotnych a ciąża

Polecane posty

Gość gość

w 2013 roku urodzilam dziecko do konca 2013 mialam umowe o prace a do maja 2014 bylam na macierzyńskim i od maja 2014 na rok dostalam kuroniowke i teraz ponownie jestem w ciąży. czy w zwiazku z tym musze informowaćurzad pracy, albo czy mi przedluza zasilek a moze moge sie starac o jakieś inne pieniądze? Pierwszy raz jestem zarejestrowana w up i nie wiem jak to jest

Gość gość
Poinfotmowac powinnas a wszelkich innych informacji szukaj w urzedzie pracy.

Gość gość
Brak mię słów...

Gość gość
To ja autorka i nie życzę sobie jakiś dziwnych komentarzy. Mam 33 lata i odkad skończyłam studia to pracowałam płaciłam zusy podatki i inne p*****lety a teraz wyszło jak wyszło. Jeśli boicie się o moje finanse to nie musicie bo mam meza który pracuje i zarabia i mamy trochę oszczędności. Po prostu chce wiedzieć czy mogę coś wyciągnąć od nich. Ja przez 6 lat nie byłam u lekarza na nfz a jak poszłam zrobić sobie krew i mocz i lekarz dal mi skierowanie z łaski. A dzieci są zaplanowane! Tylko nie wiedziałam że tak mnie w pracy potraktuja....

Gość gość
jak potraktuja?

Gość wifigdańsk
no hcyba ci nie przedłuzą zasilku dla bezsrobotnuych ani w UP nic nie wyciagniesz. jeszcze jest szansa jeslibys podjeła naukę policealną to mozesz dostac stypendium o wartosci zasilku. ja tak dostawalam przez rok ale musialam miec dochody ponizej najgorszego kryterium czyli 351 na osobę i takie mialam niestety bylam bardzo biedna.oczywiscie nie bylam w tedy w ciaży to bylo kiedys ale to nei ma znaczenia pytasz co mozesz wyciagnac od UP. ale tez mozesz cos popytac w MOPSie. pod warunkiem ze masz bardoz niskie dochody. poza tym najlepiej by było gdybys szybciutko podjela prace albo jesli jest taka mozliwosc zatrudnila sie jako współpracująca z meżem ale to maz musiałby miec firmę.wtedy bylabys ubezpieczona i potem po porodzie dosrtalabys przez rok zasilek macierzynski.

Gość gość
Dzięki wifigdansk. Zatrudnienie odpada bo szukanie niani mi zajmie pół miesiąca a mąż pracuje na umowę o pracę wiec tez nie może mnie zatrudnić no i przewyzszamy ten próg wiec lipa. Mnie najbardziej wkurza to ze ja przez tyle lat płaciłam na państwo a teraz państwo nie ma nic dla mnie.

moze trzeba podzwonić i się popytać bo faktycznie skoro mogą dać to czemu nie wziąć :) a jeśli chodzi o leczenie na nfz to tez nie uczęszczam a jak się zjawiam po 3 latach to lekarz nawet głupioego skierowania nie chce dac

Gość gość
Powinnas dostarczyc zaswiadczenie o ciazy od lekarza i ewentualne l4, zasilek dla bezrobotnych ci przysluguje oczywiscie, a po porodzie nawet urlop macierzynski

Gość gość
nie ma urlopu macierzyńskiego gdy jesteś bezrobotną. co do zasiłku to: "W przypadku, gdy kobieta urodzi dziecko w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu, to okres wypłaty zasiłku ulega przedłużeniu o czas, przez który przysługiwałby jej (zgodnie z przepisami) zasiłek macierzyński." Do kiedy przysługuje ci zasiłek a kiedy rodzisz?