Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Byłam dziś na cmentarzu i powiem wam, że rozbawiło mnie kilka rzeczy...

Polecane posty

Gość gość

- zdjęcia na nagrobkach, takie...beznadziejne, bez wyrazu, jak do dowodu osobistego, czesto z młodosci a ktos umarl mając lat 70 :O fajna jest moda na zdjecia zwyczajne, z zycia codziennego, widzialam np nagrobek starszego pana, jakis dziadek z wędką, widac to bylo jego hobby, inna fotka, kobieta w srednim wieku na wycieczce rowerowej, jakis mlody facet w mundurze, byl strazakiem - dziwacznosc i wiellkosc niektorych nagrobków, wręcz grobowców, wymysle ksztalty, potęzne ''budowe'', jedna osoba pod ziemą a grobowiec jak na familie 12 osobową, wysoki, szeroki, zajmowal 2 miejsca, porobione ławeczki, marmur na ziemi, wielki krzyz z kamienia, wszystko takie bogate i kiczowate - teksty na nagrobkach, widzialam grob tygodniowego niemowlaka i tekst BOG TAK CHCIAL :O taa Bog chcial smierci niemowlęcia, co to za bog ? i inne teksty jaka to wspanialą osobą byl zmarly, wiekszosc to teksty religijne, to swoją drogą ciekawe bo 90% religijnych ludzi to zaklamane chamy i bydlo, sory za bezposredniosc, ale taka jest prawda, biednego psem poszują a ksiedzu na tace 100 zl rzucą - problem nadmiernej liczby grobow, u mnie w miescie na tym najwiekszym cmentarzu wyrżnęli juz ogromną cześć lasu ktory otacza neropolie, za kilka lat las calkowicie zniknie, ludzie nie chcą się poddawac kremacji

Gość gość
mnie rozbroiło ...:)

Gość gość
wiesz ile nakremować wszystkich by kosztowało? :O nawet licząc Garniera bez witaminy A i E, czyli najtańszy dla plebsu i miejskiego pospólstwa, bankructwo :O o rolnikach nie wspomnę, na ich chropowatą cerę trzeba by tłustą niveaę, może gdyby nie płacili wyżerającego porfele Krusu byłoby ich stać, a tak... :)

Gość gość
Bo ludzie myślą ze jak postawia taka budowle to świadczy o ich bogactwie,albo na pokaz chcą udowodnić milość do zmarlego, mnie sie podobaja brytyjskie cmentarze, jest tylko plaski pomnik z tablica kto zmarl ile lat zyl,przy tym kwiaty i znicze.

Gość gość
Autor tematu ma wiele racji :O Wiele razy doswiadczam obludy katolikow (nie mam nic do chrzescijanstwa) modli sie pod figura a diabel pod skora(zaklamanie gorsze od niejednego ateisty)

Gość gość
Autorko, brakuje Tobie wiedzy. Skąd wiesz, że ten większy grób jest tylko dla jednej osoby? Nigdy nie słyszałaś o tym, że robi się groby rodzinne, gdzie chowa się po kolei kolejnych członków rodziny, bo miejsce na cmentarzu trudno jest dostać i jest bardzo drogie? Co do kremacji, to też pewnie nie wiesz, że zdarzają się pomyłki w ocenie zgonu pacjenta? I że niektórzy ludzie budzili się w chłodniach lub podczas ekshumacji okazywało się, że ktoś próbował się wydostać. Są np. substancje wywołujące paraliż taki, że człowiek sprawia wrażenie, jakby nie żył, a mimo to żyje nadal. Lekarze orzekną zgon, a ktoś żyje nadal. Jest też taka choroba.

Gość gość
idz się bawić i oceniać gdzie indziej

Gość gość
Ale to przecież Ty w pierwszym poście wszystkich oceniłaś, a dokładniej skrytykowałaś, nie wykazując się ządnym zrozumieniem. Np. tego, że rodzina wolała, żeby ktoś na wiele lat widniał na zdjęciu jako osoba w kwiecie wieku, a nie jako staruszek. A że nie masz dostatecznej wiedzy na temety praktyczne związane z chowaniem ludzi, to już nie moja wina. Dowiedz się więcej i pisz mądrzej. Bo krytykować bez argumentów jest zawsze bardzo łatwo.

Gość gość
idz się bawić i oceniać gdzie indziej było do autorki

Gość gość
A, rozumiem. To sorry.

Gość gość
Albo jak kupia chinski marmur, a po 2 latach sie rozlatuje. No coz. My jak robilismy mamie grob to bralismy stad http://www.kamieniarstwo.pl/ bo to byla jedna z niewielu firm, gdzie iwdzielismy ze rzeczywiscie umieja zrobic nagrobki. A sprawer nagrobka zawsze trzeba przemyslec, bo potem sa takie kwiatki

Gość Patrycja452
Myślę, że niezależnie czy zrobisz tam czy tu: http://tborkowski.pl/wzory_galeria.html to i tak mogą być kwiatki. Chodzi o koncepcję człowieka, który nagrobek zamawia, a nie o wizje kamieniarza. Jak ktoś nie ma gustu i wyczucia to tak właśnie wychodzi.

Gość gość
Ja też jestem zdania, że nagrobek powinien być prosty i stonowany, takie jak robi http://nagrobki-granitex.pl/. Po co wymyślać i udziwniać? Chyba tylko żeby jak najwięcej wydać i ludziom pokazać. Nie rozumiem tego kompletnie...