Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

będę mamą ale co z pracą i czy należy mi się L4

Polecane posty

Gość gość

witajcie od 9 msc pracuję nie jest to jakaś dobrze płatna praca (1700brutto) do ręki biorę 1500 zależy od premi. umowę o pracę mam do 31 marca. i co teraz ? wczoraj dowiedziałam się że jestem w ciąży będzie to moje 2 dziecko czy nalezy mi się zwolnienie ? 1 ciążę miałam zagrożoną od 6 tygodnia (dostałam plamień) praktycznie przeleżalam całą ciążę w poniedizałek idę do lekarza. i tak naprawdę od razu chciałabym zwolnienie bo boję sie że poronię. (pracuję w sklepie) czy dodtanę jakieś pieniądze z zusu ?

Gość gość
dostaniesz L4 a potem macierzyński, umowe przedłużą ci do dnia porodu. Dostaniesz tyle ile masz na umowie.

Gość gość
a jaka to będzie kwota ? ile jest za dzień zwolnienia ? przez jaki czas będę dostawała te pieniądze ? proszę wyjaśnijcie mi wszystko

Gość gość
Zwolnienie L4 jest 100% płatne do 33 dni płaci pracodawca a potem ZUS, umowa przedłuża ci się do dnia porodu a potem ZUS wypłaca ci zasiłek macierzyński

Gość gość
doczytaj przepisy, przedłużenie umowy z automatu przysługuje tylko po którymś tygodniu ciąży (12 tygodniu?). Jestem pracodawcą, ale jeżeli nie jesteś jakimś super niezbędnym pracownikiem na Twoim miejscu póki co bym nie mówiła że jesteś w ciąży i nie szła na zwolnienie, dopiero w okresie chronionym