Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem straszną zazdrośnicą

Polecane posty

Gość gość

Ciągle czuję się gorsza od innych kobiet, nawet tych, z którymi jestem bliżej. Zazdroszczę im sukcesów, powodzenia u płci przeciwnej, tego, że są ważne i doceniane itp. I ta zazdrość wynikająca z kompleksów powoli mnie wyniszcza. Popadam w depresję, rozmyślam, tracę motywację, a co gorsza, psują się moje stosunki z innymi. Mam bardzo niską samoocenę, i choć od pewnego czasu pracuję nad sobą (stawiam sobie nowe wyzwania, dzięki którym mogłabym pokonać lęki), to ciągle porównuję się z moimi koleżankami. Czuję się na ich tle kompletnie do niczego. W końcu nie od dziś jest tak, że faceci najpierw do nich podbijają, a na mnie zaczynają zwracać uwagę później. To też sprawia, że powątpiewam w swoje możliwości i chowam się w sobie.

Gość gość
Dodam, że właśnie się zakochałam, chciałabym czegoś więcej niż tylko przyjaźni, ale martwię się, że moja zazdrość i niska samoocena sprawią, że unieszczęśliwię tego człowieka.

Gość gość
Proszę, poradźcie mi, co mam zrobić w tej sytuacji? Cierpię strasznie i czuję, że mogą cierpieć też inni. :(

Gość jestęfacetę 22
Wy dziewczyny nie rozumiecie jednej rzeczy. Tak jak wy macie wrzucacie facetów do pudełka "friendzone" lub "facet który mi sie podoba" tak i my mamy swoje 2 pudełka czyli "kobieta z którą chciałbym się przespać" i "kobieta z którą mógłbym se życie ułożyć". Sęk w tym, że wy do pierwszego wrzucacie najbardziej wartościowych facetów a do drugiego największych sku**synów którzy chca w wiekszosci was przeleciec. My mozemy podbijac do niezliczonej ilosc****eknych kobiet. Ale jako facet który tez ma problemy z zazdroscia powiem Ci z ręką na sercu, że wygląd nie jest najważniejszy u dziewczyny z którą chcemy coś stworzyć. Dla mnie np dziewczyna ma byc przecietna lub troche ładna, ale ma nie flirtowac z innymi i miec cos w glowie. Niemal zawsze oceniamy was przez pryzmat tego z iloma facetami spałyście. Twoja zazdrość nic nie da. Jeżeli znajdziesz chu**wego faceta, ktorego chcą wszystkie koleżanki to będziesz o niego zazdrosna. Dlatego my wolimy se przecitne brac za zony by miec wiecej pewnosci ze nikt nam ich nie bedzie chcial odbic. Z drugiejstrony zazdorsc wynika z kompleksów i braku poczucia wlasnej wartosci. Zajmij sie soba, zadbaj o sibie a zobaczysz ze zazdrosc zmaleje ;)

Gość gość
Sama siebie już zdiagnozowałaś - wiesz co powinnaś w sobie zmienić. Dobrze, że sama stawiasz sobie nowe wyzwania. Ale radziłabym Ci skorzystac z pomocy psychologa. Myślę, ze wystarczy jak Cie tylko nakieruje, pokaże sposoby na zmianę myslenia o samej sobie. Jesteś ambitna - jak psycholog Cie "popchnie" to dalej już dasz radę.