Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

7m i nie gaworzy

Polecane posty

Gość gość

Czy wasze 7 m dzieci już gaworza? Moja córka kilka dni temu skończyła 7m i nie gaworzy. Gluzy i wydaje różne dźwięki coś typu gie, gik czy wszelkie aaaaa czy eeee, ale mało w tym spółgłosek, nie nowość o sylabach typu mamama czy papapa. Wiem ze dzieci rozwijają sie w swoim tempie ale trochę chyba powinna gaworzyć. Słuch ma dobry. Dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
poczekaj oja zaczela w wieku 8 mies

Gość gość
Mój właśnie mając 7 mies. zaczął gaworzyć

Gość gość
to pozostaje mi tylko czekać, wiem ze sie nakrecam jak głupia, ale koleżanki syn jest od mojej starszy o tydzień i już wcześniej sylabowal a wczoraj pięknie "mówił" mama, mamama. Dziękuję za odpowiedzi. A czy wasze dziecieczki nagle zaczęły gaworzyć czy stopniowo, gluzenie przeszło w gaworzenie?

Gość gość
Mój synek ma sześć miesięcy i prócz gluzenia czasami wyrwie mu mammma-zwłaszcza przy płaczu,ostatnio też wyrywa mu się bu i baba

Gość gość
No właśnie, synkowi koleżanki też na początku wychodziło coś typy mammma przy płaczu, czy gdy był głodny i teraz już ładnie gaworzy. Boże, boje sie ze moja mala opóźniona będzie :( nakrecilam sie jakis czas temu na autyzm i teraz sie dopatruje :(

Gość Agusiaaaa
mój 7 miesięczniak od wczoraj się rozgadał :) bababa i tatata a mama ani widu ani słychu :P wiedziałam, że tak będzie a przecież z mamusią spędza czas głównie :) no i zaczął sam siedzieć :) ale sam się jeszcze nie podniesie tylko musi się czegoś złapać ale i tak fajnie. Spoko każde dziecko inaczej nie ma co się martwić :)

Gość gość
Weź przestań:)każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Ja za to nakręciłam się i wmawiam sobie ze mój ma wzmożone napięcie mięśniowe bo od tygodnia (pisze ta of sześciomiesięcznego szkraba)turla się tylko w lewą stronę a w prawo tylko przekręca...na dodatek nie chce mu się rączek prostować choć wiem że umie bo parę razy mu się zdarzyło.

Gość Agusiaaa86
spoko mój najpierw też tylko na lewą się przekręcał i martwiło mnie to i zaczęłam mu blokować i dawać zabawki żeby miał po prawej stronie i pomagałam na prawą się przekręcić i teraz pięknie na obie strony się przewraca i nawet już umie na plecy się z brzuszka przerwócić więc to mnie cieszy :) a napisz coś wiecej o tym wzmożonym napięciu?

Gość gość
Tu autorka- moja E fizycznie rozwija sie bardzo dobrze, też już stabilnie siedzi, kreci sie w okol osi, turla, bije brawo, tylko to gaworzenie... Dziecko koleżanki ma wnp i to po prostu widać: jest taki jakby spięty, przykurczony, często ma zaciśnięte piastki, szczególnie gdy leży na brzuszku, pozornie, ale tylko pozornie rozwija sie fizycznie szybcjiej: w wieku kilku dni juz obracał sie z pleców nabrzuch i na bok, rwal do siadu, ale to wynika z wnm a nie z super rozwoju. Dziewczyny nie martwcie sie wnm, lekarze zwracają na to uwagę przy wizytach kontrolnych.

Gość gość
Mój też się bardzo dobrze rozwija,rwie się do siadania,bawi się zabawkami kiedy leży na brzuchu,przekłada je z rączki do rączki itd,tylko to turlanie;))może faktycznie potrzebuje czasu jak i Twoja!:))

Gość Agusiaaa86
no własnie nasza pediatra to mam wrażenie, że wszystko bagatelizuje już sama nie wiem albo ja nadgorliwa jestem. U nas jest problem z krtanią bo ma wiotkość i charczy jak stary urus :/ ma minąć do roku ponoć ale martwi mnie to :/

Gość gość
Tez taka jestem,za bardzo panikuję. Boję się że coś może być nie tak. Jeżeli tak uważasz,to może wybierz się do innego?

Gość Agusiaaa86
no byłam prywatnie i też powiedział, że powinno minąć ale jak słyszysz jak Twój maluszek rzęzi, chrapie jak stary to człowiek się i tak martwi :/

Gość gość
A głuży chociaż?

Gość gość
Tu autorka- tak, gluzy

Gość gość
To nie powinnaś się martwic.

Gość gość
synek szybko głużył i czekałam aż zacznie gaworzyć, zaczął mając 7 miesięcy, tak z nienacka a za miesiąc zanim skończył 9 miesięcy zaczął wołać mama i da całkiem świadomie.

Gość gość
mój akurat jak miał 7 miesięcy to mówił mama świadomie.. tylko do mnie.. a ok chyba 10 czy 11 miesiąca świadomie używał słowa tata.. oprócz tego jakieś tam inne sylaby, dźwięki wydawał.. teraz ma 24 miesiące i gada jak najęty.. poczekaj jeszcze miesiąc.. powinno się pojawić jakieś mamama, tatatatata, dadada.. jeśli bardzo się niepokoisz poproś pediatrę o sprawdzenie wędzidełka..

Gość gość
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wiem ze takie porównywania dzieci do niczego dobrego nie prowadzą jednak jak zobaczyłam jak pięknie jej synek mówi "mama , maamaa" to sie zaniepokoiłam.

Gość gość
Tu autorka- no i trzeba bylo poczekać :) moja córeczka zaczęła gaworzyć mając 7,5m. Mamama, i bababa i pod nosem cichutko papa, i coś na kształt nienienie. Nie ma ci sie nakręcać. No i sama usiadła kilka dni temu. Może na tym sie skupiała? :P