Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

cukrzyca w pierwszym trymestrze ciąży :(

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamusie , bardzo się martwię, czy któraś z Was miała cukrzycę w pierwszym trymestrze ciąży ??

Gość mimimomo
tak, ja mialam od 10 tc. byl cukier w moczu (sladowe ilosci) ale lekarz tak czy siak kazal zrobic na wszelki wypadek obciazenie glukoza. i wyszlo.

Gość hanuśka
mnie dopadło pod koniec, w trzecim, wlasnie czekam aż w końcu się od niej uwolnię :) jakie miałaś wyniki?

Gość gość
Ja jestem w 7 tg.wyszla mi ckurzyca i martwie sie wlasnie dlatego, ze tak wczesnkw.podobno ten okres ciazy jest bardzo wazny dla rozwoju narzadow wewn.i dlatego tam sie martwie...ze az 7 tyg.nie pilnowalam cukru i przez to cos moze byc mojemu dziecku.podobmo wlasnie tak wczesna cukrzyca zdarza sie zadko-zazwyczaj 24-26 tydz.:/

Gość mimimomo
w 24-26 tc roni sie badanie, co nie znaczy ze cukrzyca mogla sie wczesniej pojawic niz w tych akurat tygodniach.

Gość gość
Grunt że masz wykrytą. Dieta albo dieta+insulina i bedzie dobrze. A myślisz że kiedyś kobiety to badały? Nie. I jakoś dzieci niepełnosprawne się nie rodziły częściej niż teraz. A odnośnie pojawienia się tej choroby u ciężarnej to nie znasz dnia i godziny. Standardowo mierzy się glukozę na czczo na poczatku ciąży i jak jest dobra to test po 24 tyg. A myślisz że przez ten czas u niektórych ona się nie pojawia wczesniej? Pojawia, ale nikt tego nie wie. Poza tym trafiają sie dziewczyny, które glukoze na czczo mają super a po posiłkach bardzo wysoką. Nikt tego nie sprawdza na początku i też rodzą zdrowe dzieci.