Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krole1212

Prosze odpiszcie kobiety

Polecane posty

Gość krole1212

Witajcie! Założyłam już tu na forum jeden wątek teraz zakładam następny. Może zacznę od poczatku tak w skrócie, 3 lata brałam tabletki anty...po czym odstawiłam je ,już mija zaraz 3 lata odkąd ich nie biorę. Od 2l. staram się o dziecko i nic! :( Pózniej pojawiły się problemy z torbielami ,które ciągle nawracały :( Ufff...już ich nie mam póki co? Chodze regularnie na wizyty do gina i właśnie wczoraj wypisał mi lek DUPHASTON . Lekarza mam tego samego już od 5l. Informowałam go nie jedno krotnie o tym, iż staram się o dziecko . Ten lek mam brać przez 10 dni ,po miesiączce następna kontrola. Właściwie ile dni po odstawieniu tego leku pojawia się krwawienie? Cykle mam dosyć regularne . Ciekawa jestem też czy ten lek naprawdę sprzyja zajściu w ciążę jak piszą inne kobiety na forach . Bo swoją drogą dlaczego dopiero teraz gin...dał mi ten lek?

Gość gość
dopiero teraz bo ten lek to progesteron, a progesteron to hormon ciążowy, wiec po co ci był wczesiej? bierz jak kazał i zobaczysz czy beda efkty, na jednych dziala na innych nie.... ja go brałam w ciazy na podtrzymanie bo mialam torbiel i jajnik nie produkowal progesteronu, ale szybko zmienilam na utrogestan bo ten byl za słaby, ale do zajscia w ciaze wystarczy. daja go tez w ciazy bo podobno po nim sie nie wymiotuje i nie ma mdłosci. no ja nie mialam tych przykrych objawow ale nie wiem czy to przez branie progesteronu czy taka moja uroda...

dobrze, że ci go dał. To wspomoże ewentualny zarodek. Rozumiem, że masz go brać w drugiej części cyklu. Zakup paski owulacyjne, to dobre rozwiązanie przy wspomaganiu progesteronem (duphaston). Powinnaś go zażywać po wystąpieniu owulacji, jeśli lekarz kazał 10 dni - bierz 10. potem czekasz na miesiączkę. Jeśli się pojawia, to następny cykl to samo. Jeśli nie, to robisz test. Jeśli się potwierdzi ciąża - bierzesz dupka dalej :)

choć, swoją drogą, starania o ciążę od dwóch lat, i zastanawiam się czemu gin dopiero teraz wprowadził wspomaganie progesteronem. Robiłaś jakieś badania? coś ci gin zlecał? ufasz mu? trochę ociąga się w sumie z działaniem ten twój gin. Robiłaś AMH?

Gość gość
wlasnie jeszcze to chciałam dodać, nie myslalas o zmienie lekarza? troche późna jego reakcja. a po pierwsze to pozwolil ci brac tabl ant przez 3 lata bez zadnej przerwy???!!!! i teraz wszyscy sa zdziwieni. jak dla mnie to go dyskwalifikuje. nie wolno brac anty bez przerwy, bo "usypia" sie jajniki, jesli trwa to za długo to sie mogą juz nie obudzić.... i potem wlasnie duzo koiet nie moze zajsc w ciaze. generalnie zasada brania ant jest ze: 3mies - 1mies przerwy lub poł roku - 3 mies przerwy lub 1rok - pół roku przerwy. nie można dłużej ciągiem!!! także nie dziwie sie że są problemy...

Być może i tu racja i powinnam zmienić lekarza gina :( Jak pisałam już dopiero teraz dał mi ten lek ,a jeszcze wcześniej zwlekał i kazał czekać więc czekałam . Badań żadnych nie miałam ,takie profilaktyczne i tyle ,może dlatego mam być zaraz po miesiączce na kontroli. Miałam jedynie badania na tarczyce. A co to za badanie AHM ,gdzie go mogę wykonać ?

jest wiele badań, które możesz sobie zrobić na własną rękę. przy tak długotrwałym braniu tabletek anty sprawdziłabym to AMH, to jest sprawdzenie rezerwy jajnikowej, normalne badanie z krwi. Podzwoń po labach w twojej okolicy, zorientuj się co do ceny, bo mnie np w diagnostyce krzykneli za to 280 zł, a zrobilam gdzie indziej 3x taniej :) skąd jesteś? może ktos poleci ci jakiegoś gina wartego uwagi, bo widząc opieszałość twojego to jeśli nie zajdziesz teraz to o stymulacji twój w tym tempie pomyśli może po 5 latach... troche szkoda kasy na bezproduktywne wizyty, nie uważasz? ja w sumie jezdziłam 200 km do ginki, ale okazała się tak godną zaufania i taka świetna w działaniu, że właściwie wyszłam na tym taniej, niż bym chodziła do miejscowego gina jak ty, z jednym badankiem albo wcale i właściwie nie wiadomo po co. Masz w ogóle potwierdzoną owulację? czujesz ją? miałaś jakiś monitoring cyklu? gin wie o tym, czy ona występuje, czy nie? Wydaje mi się, że badanie AMH to u ciebie podstawa, pozwoli przede wszystkim stwierdzić, czy masz czas na to by tak się bujać i szczypać, czy nie ma czasu i trzeba np stymulować to co zostało po antkach.

przy duphastonie i w ogole progesteronach różnej maści należy uważać. One będą działać w dobrą stronę pod warunkiem że wiesz kiedy masz owulację, że ona wystąpiła i dopiero włączasz wspomaganie nim. Inaczej, jeśli za wcześnie weźmiesz to progesteron ja wręcz zblokuje, a z pęcherzyka może zrobić się tylko torbiel, więc warto zainwestować w paski owulacyjne i kontrolować owulację w dniach w której się jej spodziewasz, włączyć progesteron po jej wystąpieniu. inaczej może być tak, że to znów będzie na nic.

paski owu kupsisz za grosze na allegro. jeśli będziesz poważnie zdecydowana na zakup to ci ewentualnie podeślę sprzedawcę od którego ja brałam i działały. Ale sama też myślę bez problemu wybierzesz :)

Gość gość
Ja biorąc duphaston w ciąży to miałam maskare! MDŁOŚCI okropne! podwójnie! więc co ty chrzanisz że lekarze go wypisują na mdłości :D jeżeli już to czopki torecan ale i to nie za bardzo !bo są szkodliwe dla płodu!!! Duphaston jest na podtrzymanie i przed zajściem go biorą ze względu na progesteron, ale na mdłości to totalna bzdura!!!

Gość krole1212
bardzo chętnie skorzystam z tych pasków owulacyjnych ,jeśli mogłabyś mi podesłać namiary będę wdzięczna :) dziękuję

Co do leku jutro wezmę pierwszą tabletkę ,mam nadzieję że obejdzie się bez żadnych dziwnych objawów :( nie wiem też na jakiej podstawie lekarz wyliczył mi branie tego leku skoro okres teraz miałam przesunięty o kilka dni zaczął się 20-25 koniec i lekarz o tym wiedział. Z moich wyliczeń wynika że 4 .02 to dzień owulki bedzie. Dni pł.powinnam mieć od 30-5.02 ,tyle że ten okres był z opóznieniem . Prowadzę specjalny kalendarzyk ,który pomaga mi wyliczać te dni . A ja już dziś czuję ból jajnika lewego jak przed @?

Gość gość
JA brałam na podtrzmanie a nie na mdłości, a ze mdłości nie miałam to może zbieg okoliczności. mowie tylko ze moja bratowa rzygala jak kot i jej gin kazal to brac ze to pomoże i faktycznie przestała wymiotować, więc...? co gin to inna szkoła, co organizm to inaczej reaguje, proste! Autorko co do tego kiedy wziąć to sama nie wiem, ale może leć do apteki po te paski owu i sprawdz co i jak, bo skoro masz cykl w caly świat to moze faktycznie mozesz sobie bardziej zaszkodzic niż pomóc....

wpisz sobie na allegro paski / testy owulacyjne i ci wyskoczą. ten sprzedający od którego ja brałam już nie prowadzi tego konta, przed chwilą sprawdzałam. Na pewno bardziej opłaca się na necie, ale kupisz je i w aptece i w rossmanie widziałam, skoro czujesz kłucie jajnika teraz to bardzo możliwe że masz owu, na twoim miejscu zrobiłabym test owu dzis jutro i dopiero wziela tabletke. A jeżeli jesteś z okolic Katowic lub mogłabyś tam dojeżdżać raz na jakiś czas to mogłabym polecić Ci swoją gin która jest bardzo konkretna w działaniu. Ja po 3 wizytach miałam wykonany komplet istotnych badań i dostaliśmy zielone światło do starań :)

Gość gość
hanusiak jak sie nazywa ten lekarz??