Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamy 5 latków

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamusie chciałam was zapytać jak radzicie sobie z nauką pisania waszych pociech. Mi to już ręce opadają, mój synek nie chce wogóle uczyć sie pisać ani ślaczków ani literek. Próbowałam już chyba wszystkiego, kupuje mu przeróżne książeczki do nauki pisania z poataciami z bajek siedze z nim i pisze jego reka a jak puszcze to juz po pisaniu masakra. A jak się przy tym kłuci ze np tylko tą liniję i koniec a przecież zeby wycwiczyc sobie reke musi duzo pisac rysowac a on poprostu nie chce i nie moge go zmusic bo krzyczy i denerwuje sie a ja nie chce go zrazic do nauki. Pomocy moze macie jakies sposoby.

Gość gość
Hmm mój ma 5.5 i lubi pisać, malować i nawet czytać. Bardzo dużo rysuje obrazków i robi z nich jakby komiksy. Sam zaczął tak robić, mi by to do głowy nie przyszło. Może zaproponuj swojemu aby narysował komiks dla Ciebie? Powiedz, że może być o czym tylko chce i jeśli będzie chciał coś napisać niech poprosi Ciebie abyś mu napisała na oddzielnej kartce a on będzie przepisywać. Wydaje mi się ze to dobry pomysł aczkolwiek jeśli dziecko nie lubi to może być ciężko...mój wręcz prosi mnie abym mu kupowała gry i zabawy z pisaniem. Są takie książeczki z dołączonym zmywalnym pisakiem i zadania. Próbowałas dawać mu obrazki z kropkami, które trzeba łączyć? Mój ma również grę Leapfrog elektroniczna i tam cały alfabet do ćwiczenia dla dzieci prawo lub leworęcznych.

Gość gość jjnb
Mój pisze i uczy sie literek chętnie. Wręcz sie fascynuje tym, bardzo by juz chciał dobrze czytać i pisać. Narazie umie sie podpisać i zna te literki ktore poznawali w szkole. Najgorsze dla niego sa szlaczki, nie potrafi załapać tych wywijasow i rysuje cos zupełnie innego niż trzeba ale nie spinam sie, uwazam ze ma czas i powoli dojdzie do wprawy.

Gość gość
A może zainteresuje go tablica do pisania zmywalnymi flamastrami? Albo jakiś substytut np duży papier przypięty do drzwi, szafy lub innej zmywalnej powierzchni? Na takim dużym papierze możecie rysować koło siebie każdy swój własny obrazek. Ja bawiłam się też w rysowanie tak, że jedna osoba: Ty lub syn mówicie co wszyscy mają rysować na swoich kartkach, np. Rysujemy drzewo, teraz drogę, teraz samochód, niebo dom itd. Moje dzieci bardzo lubią tą zabawę

Gość gość
popieram pomysł odnośnie brystolu naklejonego do drzwi ,mój syn dzięki temu porzucił nawet oglądnie bajek TV. Mam trudności uczenia syna pisania ponieważ jest lewo ręczny i wszystkie cyfry czy litery zaczyna pisać prawostronnie :)

Gość gość
Moj syn tez srednio sie garnie do literek umie sie podpisac mama tata ale widze ze sam to za bardzo sie nie garnie tak od siebie lubi rysowac tez robi komiksy jak tu ktos pisal ale nue lubi kolorowac .My mamy taki alfabet ze jest literka A i narysowany aligator i dzieki temu zna juz prawie caly alfabet czesto tez wykropkuje mu jakos litere i on to laczy a najbardziej lubi labirynty tam tez cwiczy dlon

Gość gość
Jestem nauczycielem, pracuję obecnie z 5-latkami i proszę Was drogie mamy - odpuśćcie ;-) na prawdę dzieci mają jeszcze czas a najgorsze co można teraz zrobić to zniechęcić. Jeżeli dziecko nie chce to nie trzeba, rękę można ćwiczyć na milion sposobów. Dla wyćwiczenia małej motoryki ważne są ćwiczenia dużej - rozmachy, zabawy bieżne, wbrew pozorom zabawy ruchowe są bardzo ważne, ważne są też drobne czynności manipulacyjne. Jeżeli synek nie lubi pisać szlaczków, może polubi lepienie z plasteliny czy układanie lego. Zerówka ma przygotować dziecko do nauki, na pisanie jest jeszcze czas. Co do czytania najważniejsza jest umiejętność analizy i syntezy sylabowej, wyrazowej... ćwiczcie z dzieckiem rozróżnianie głosek na początku wyrazów, na końcu wyrazów, dzielenie na sylaby, głoski. Jeżeli to będzie opanowane to już nauka czytania pójdzie jak z płatka.

Gość gość
a jak nauczyc sylabowac.

Gość gość
Moja ma 3,5 roku i już dość ładnie pisze. Ćwiczymy literki i cyferki ale wiadomo dziecko tym wieku dość krótko potrafi skupić uwagę. Max 15 minut i po wszystkim ale grunt to sukcesywnie i codziennie ćwiczyć rękę.

Gość gość
mój pięciolatek nie cierpi rysować, potrafi napisac mama, tata, swoje i brata imie, narysuje kota kwiatka, ludzika ale to wszystko i tylko jak chce się podlizać. jest na takim etapie, ze jak cos co narysuje nie wygląda tak jak widzi to oczami wyobraźni czy w rzeczywistości, konczy się malowanie i zaczyna się wscieklizna i rzucanie kredkami. a o poprawianiu kredki w raczce aby trzymal ja prawidłowo można zapomnieć/ wsciek na maxa.

Gość gość
aha, pochwaly, nie pomagają, mam już cala lodowke oklejona kotami, ludzikami i kartkami z napisem mama z serduszkiem.

Gość gość
wiecie co? mój roczniak pisze swoje imię, taki rezolutny, że hoho jak będę miała kolejne dziecko to dam na korepetycje w wieku pół roku, bo jako roczniak to dla mnie słabiutko, oj słabiutko