Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trend na arystokrację...?

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie! Piszę nie bez powodu na forum kafeterii gdyż uważam, że tylko kobiety jako dużo baczniejsi obserwatorzy współczesnych trendów są w stanie mi pomóc. Jak wskazuje już sam tytuł, chciałbym zapytać o współczesny trend na arystokrację. Nie chodzi mi o modę i styl w sztuce bądź designie a o poszukiwanie i dociekanie prawdy o przodkach. O specyficzne zainteresowanie kulturą i sposobem bycia ludzi, w których żyłach płynie "błękitna krew". Z licznych źródeł udało mi się wywnioskować, iż "bum" na klasę próżniaczą zaczynają przeżywać Rosjanie. Może z racji tego, że po latach wyniszczania przez system wszelkich wartości jakim hołdowali szlachetnie urodzeni, niewiele śladów już po nich pozostało. Współczesne młode pokolenie chce w końcu poznać prawdę jak również nadać współczesności tamtejszego polotu i ogłady ludzi z wyższych sfer. Czy w naszym polskim społeczeństwie jest podobnie? Czy zaczynamy przegrzebywać stare dokumenty, akty, fotografie? Czy powoli na stoły znów wracają elementy zastawy po prababciach? Czy ktokolwiek odczuwa tęsknotę za życiem jakie wiedli arystokraci? Czy literatura, styl, smak, poczucie gustu, chęć poznawania świata i życia na poziomie (nie klasowym ale intelektualnym) zaczyna podążać drogą wyznaczoną przez tych dla których wiedza, umiejętności, elokwencja i ogłada były istotne i zawsze warte poszerzania? Ważna jest dla mnie każda szczera na ten temat wypowiedź. Wdzięczny będę również za pokierowanie mnie do znanych Wam artykułów, źródeł, felietonów wspominających cokolwiek na ten temat. Lektura książki Douglasa Smitha "Skazani. Ostatnie dni rosyjskiej arystokracji" okazała się wartościowa, może mi ktoś polecić coś ponad to? Student prosi o pomoc!! Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy mieli cierpliwość by w ogóle przeczytać o co w tym wszystkim chodzi :D

Gość gość
jestem szczęścliwą posiadaczką herbu rodowego. dwa lwy na tarczy. jeden sra , drugi warczy

Gość widz tego cyrku
Można się w to bawić, ale to za bardzo nie ma sensu. Tym bardziej w naszych warunkach, gdzie elitę, nie tylko arystokrację, zastąpiono tym, co Sołżenicyn nazywał obrazowanszcziną. W telewizji pani Tyszkiewicz, autentyczna arystokratka, plecie androny, bierze udział w programach dla ludzi o bardzo niskich potrzebach kulturalnych, na dodatek, była agentem komunistycznej policji politycznej. Nie ma już prawdziwej elity, ani tym bardziej arystokracji. To zostało rozbite i koniec.

Gość gość
Wiem że ten temat bywa dość dziwny... ale jak wiele dziwnych tematów jest elementem dłuższej rozprawy na wykładzie z psychologii społecznej. Potrzebuję rady i jakiejś pomocy. Skoro już ktoś poświęcił się temu wątkowi to może mógłby pokierować mnie dalej :( Proszę

Gość gość
jestem Beatrycze CZARTORYSKA.ZD.Majka Mosiołek.