Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nowakkjnsnsa

Niecodzienne pytanie o krótkwzroczność

Polecane posty

Gość Nowakkjnsnsa

Czy jeśli któreś z rodziców ma wadę wzroku krótkowzroczność i nosi okulary, to ich dziecko też będzie miało tę wadę i również będzie je nosić? Czy krótkowzroczność można również odziedziczyć po cioci i wujku? Proszę o szczere odpowiedzi.

Gość gość
możliwe jest to że dziecko też będzie miało wadę choć nie ma reguły . moi rodzice nie nosili okularow a ja i siostra mamy krótkwzrocznosc . moja Corka jest dalekowidzem

Gość Katakummba
Na pewno nie ma reguły - moi rodzice mieli wzrok jak żyleta, a ja myślę nad operacją bo mam taki porąbany

Gość Aleksandra1984b
W sumie nie słyszałam o jakimś genetycznym uwarunkowaniu wzroku czy wady wzroku, ale u mnie w rodzinie tato okularnik, ja i siostra też, więc może coś w tym jest. A co do operacji laserowej, to nie myślałam nad tym jeszcze, za to siostra właśnie sporo o tym czyta - m.in w Blikpolu, to taka klinika z Sopotu, bo podobno mają super sprzęt, jakieś lasery bajery ale ja się tym tyle znam co nic. Mi okulary nie przeszkadzają, luzik.

Gość gość
Myślę, ze czynniki genetyczne mają duży wpływ na to, jak wygląda nasze zdrowie. Mój tata ma krótkowzroczność, mama ma dalekowzroczność, ja z siostrą mamy krótkowzroczność, a babcia jest po operacji u http://www.drmichnowski.pl/ na zaćmę. Więc jak widać kłopoty ze wzrokiem w naszej rodzinie są dość powszechne.

Gość gość
U mnie jest podobnie. Rodzice mają problemy ze wzrokiem, a ja jakiś czas temu odebrałam okulary od http://nyczoptyk.pl/. Powoli się przyzwyczajam do ich noszenia, ale nie wiem czy nie zdecyduję się na soczewki.