Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pit 2014

Polecane posty

Gość gość

Może mi ktoś powiedzieć jak to jest z tą ulgą na dzieci .Sama wychowuję 4 dzieci wszystkie do 18 rż.Z PIT 37 wyszło mi 10 zł nadpłaty.Czy dostanę na nie wszystkie tą ulgę przy wypełnieniu tych wszystkich załączników?Pozdrawiam

Gość gość
nikt nie podpowie

Gość gość
"Poza zmianą wysokości odpisu na dzieci pojawiają się nowe zasady, na jakich z nowych ulg będzie można skorzystać. Jeśli wysokość odpisu będzie większa od zapłaconego przez rodzinę podatku, to urząd skarbowy dopłaci brakującą kwotę na takich samych zasadach, jak w przypadku nadpłaty podatku. Na przykład w przypadku pięcioosobowej rodziny, w której jeden z rodziców zarabia 1 680 zł miesięcznie, drugi zaś nie pracuje, odpis na dzieci wyniesie łącznie 4 224,12 zł. Do niedawna taka rodzina mogłaby zaoszczędzić zaledwie 430,93 zł, czyli kwotę równą wysokości wyliczonego podatku. Jednak dzięki nowym zasadom korzystania z ulg nie tylko zaoszczędzi na podatku, ale dostanie od urzędu skarbowego przelew w wysokości 3 793,19 zł, a więc równy pozostałej po odliczeniu podatku kwocie przysługującego rodzinie odpisu. Jednak nie każda rodzina wielodzietna będzie mogła w pełni skorzystać z odpisu, jako że zwrot nie może być większy niż łączna kwota podlegających odliczeniu składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Innymi słowy – fiskus nie odda rodzinie wielodzietnej więcej, niż zostało wpłacone w formie podatków, składek zdrowotnych i na ubezpieczenia społeczne."

Gość gość
dziękuje

Gość gość
Najlepiej sciągnij sobie program, na przykład z http://rozliczeniepit.pl , wypełnij i zobacz co Ci wyjdzie :) W programie nie da się odliczyć więcej niż pozwalają na to przepisy, automatycznie obliczy sie tyle ile możesz odliczyć.

Gość gość
Najlepiej podpowie Ci kompetentna osoba - czytaj doradca podatkowy - ja mam sprawdzonego i sie go trzymam: http://www.omnibusbp.pl/

Gość gość
Ulge na dzieci weźmiesz nawet jeśli nie masz zaliczki. Wprowadzili to w tym roku a wiec na pierwsze i drugie dziecko wezmiesz po 1112 zł a na trzecie iczwartye po 2000 zl co razem daje ponad 6 tysięcy złotych. Trzeba złożyć pit US aby ta ulge dostac

Gość gość
Tak jak poprzedniczka, ja też bym poszła o rozum do głowy i zapytała o to po prostu doradcy podatkowego - mój Typ: Kancelaria Biegłego Rewidenta Anna Obara