Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rybka w morzu

macierzynski

Polecane posty

Gość rybka w morzu

Podpisała dziś u mowę o prace.wczesniej pracowała pol roku na umowie 1/2 etatu i 2 miesiące na cały etat.jeśli zajde teraz w ciążę przysługuje mi urlop macierzyński i ew chorobowe? Nie wiem jak te sprawy wyglądają czy trzeba rok przepracował czy w chwili obecnej mogę się juz o dziecko starac

Gość gość
jaka to umowa? na czas określony czy nie określony? Jeśli na czas określony to do kiedy?

Gość rybka w morzu
Na określony do 2025 roku.a co to za różnica?

Gość gość
no to w tej chwili żadna. Gdyby była umowa krótsza to mogłoby to mieć znaczenie. W twoim przypadku należy się macierzyński. Staż pracy nie ma znaczenia w przypadku macierzyńskiego w ogóle. Chorobowe należy się po 30 dniach podlegania ubezpieczeniu.

Gość rybka w morzu
A jeśli dodatkowo ubezpieczeń się prywatnie? Albo ubezpueczy mnie maz?Chodzi o to ze mam 27 lat chyba juz czas na ciążę a państwo polskie to utrudnia....myslalam popracowac z pol roku a potem się starać...w mecie malo informacji konkretnych....

Gość gość
A nie jest tak ze jak umowa jest krótsza pracodawca ma prawo przedłużyć umowę do porodu? A co wtedy z macierzyński?

Gość gość
wypłaty z tytułu urodzenia dziecka są z ubezpieczeń grupowych w pracy więc zapisz się od razu bo zazwyczaj jest okres karencji od 9 -12 mies. zależy od ubezpieczyciela. A jak c***aństwo ciążę utrudnia?? Co do krótszych umów to owszem przedłuża się do dnia porodu ale tylko w przypadku umów wygasających po 12tc. i nie dotyczy to umów na zastępstwo. Umowa przedłużona do dnia porodu daje prawo do zasiłku macierzyńskiego.