Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie obrażać pyr!

Polecane posty

Gość gość

"Ziemniaki są niskokaloryczne. 100 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach to zaledwie 77 kcal. Gotowanych bez skórki - 86 kcal. Problem w tym, że my Polacy kochamy ziemniaki okraszone skwarkami, smażone lub zalane dużą ilością sosu. Wtedy znacznie podnosimy ich wartość kaloryczną. Stąd też przekonanie, że ziemniaki tuczą. Tymczasem 100 g ugotowanego ryżu to około 115-120 kcal, bez żadnych dodatków. Rachunek wydaje się więc prosty. "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zgadzam sie, ja bardzo lubie ziemniaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dokladnie ziemniaki to bogate warzywo Ziemniaki: lekkie i wartościowe Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu (ok. 0,1 proc.) i dostarczają mało kalorii (średnio 77 kcal w 100 g). Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy. Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C. Szare bulwy mają nieco witamin A, B1, B2, B3, B6 i PP. Wprawdzie nie ma ich zbyt wiele, ale – jako że jadamy ziemniaki często i w sporych ilościach – są ich ważnym źródłem. Poza tym kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Mają wprawdzie niewiele białka (2 proc.), ale gdy uzupełnimy je pełnowartościowym białkiem zwierzęcym (czyli w zestawie ziemniaki plus porcja mięsa), zostanie ono najefektywniej wykorzystane Poza tym ziemniaki są źródłem energii, której dostarcza skrobia (14–25 proc.). Warto wiedzieć, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mniam-uwielbiam podziemne pomarańcze!!!!:D w każdej postaci-fryteczki, smażone ,gotowane ,kluchy, pyzy ,w każdej potrawie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Też jestem fanką ziemniaka! I chociaż to śmieszne, to zawsze troszkę złoszczą mnie te "pomówienia" jakoby był tuczący. Jem ziemniaczki pod każda postacią i to codziennie, bo dzień bez bulwy to dzień zmarnowany a przy 164 cm ważę 53 kg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×