Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Taja55

Ropa pod raną co robić

Polecane posty

A więc w czwartek 29.01 ukułam się nożem w rękę i olałam to bo juz duzo razy rany miałam i jakoś się goiło. Rana zamiast sie zmniejszac to ino wieksza sie zrobiła troche ropy sie polało i ogólnie zaczerwienie, obrzęk i ból. Wczoraj juz pojechałam do szpitala potem odesłano mnie do rodzinnego i ten przepisał mi maść sterydową Triderm. Póki co poprawy nie widzę, ale jedynie czuję , że chyba pod raną zebrała się ropa bo jak ścisnę palcami to tak sie przeleje, ale nie tak bardzo wodniste tylko takie jakby gęste . Próbowałam to ściskać no, ale nic nie leci, wydaje mi się, że juz tkanki odgrodziły się od tego i ta ropa się tak jakby " otorbiła " w sensie, że jest juz odgraniczone zdrowe od chorego. No i pytanie co z tym dalej robić ? Bo przekuc już nie mam sama siły bo boli to. Jeszcze dodam, ze wczoraj pojawiła mi się 3 czerwona pręga po czym znikła i nic, więc nie wiem co to było :/ a w szpitalu gadali mi, że trzeba to rozciąć,a rodzinny nic więc o co chodzi :oo ? Jakie powikłania mogą być ??

Gość gość
a ty normalna jesteś? do chirurga i to migiem! to trzeba przeciąć i oczyścić! jak ci zakażenie albo tężec wlezie to się obudzisz?

Pisze, że byłam w szpitalu z tym i tylko tyle mam, że maść sterydową :/ dovczytałam się tylko tego, że czasem może dojść do zakażenia przez takie maśći. Na teżęc byłam szczepiona pół roku temu, więc o to sie nie martwie.

Gość gość
triderm nie jest maścią sterydową... sprawdz sobie w necie. potrzebujesz silnego antybiotyku!

No mniejsza pisało tak w necie. Co do antybiotyku to wiem, że go powinnam dostać ( jestem tehcn. weterynarii wiec co nieco bo medycyna podobna do ludzkiej ) ale lekarze chyba nie :/ ogladało mnie 3 lekarzy i tyla wyszło z tego... Pewnie jak cos się stanie dopiero ( tfu ) to dopiero będzie jakakolwiek reakcja... ach Ci lekarzy -.- oczywiście nie wściskam wszystkich do jednego wora

Gość gość
dobrze, ale zrób coś z tym, tak? jak trzeba idź do czwartego lekarza.

Gość gość
skoro masz ropę to oczywista oczywistość że ranę trzeba oczyścić i przydałaby się maść z konkretnym antybiotykiem i może nawet antybiotyk doustnie

Gość gość
Masc ichtiolowa:-)