Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nauka pływania

Polecane posty

Gość gość

W jakim wieku wasze dzieci nauczyły się pływać? Kiedy najlepiej zapisać dziecko na basen? Chodzi mi o naukę pływania, nie o zabawę w wodzie od 3 miesiąca życia

Gość gość
moja córka chodziła na basen na zasadzie zabawy od pierwszego roku życia. Do szkoły pływania z instruktorem zapisałam ją na początku zerówki, teraz chodzi już drugi rok (pierwsza klasa) i super pływa.

Gość gość
nie zgodzę się, na tę zabawę, jak to określiłaś.. mój syn skończył właśnie 2 lata, na basen chodzi odkąd miał 8,5 miesiąca, raz w tygodniu, na zajęcia zorganizowane.. na dzień dzisiejszy robi w wodzie młynek rękoma, świetnie pracuje nogami, nie boi się nurkowania, skacze do wody z pozycji siedzącej, z pozycji na czworakach oraz z chodu/biegu, pływa na plecach lekko podtrzymywany za kark, niedawno wprowadzono dzieciom deski do pływania. W ciągu 3 semestrów dzieci nauczyły się bardzo dużo. Jeśli zaś dziecko nie uczęszczało na tego typy zajęcia, to można zacząć naukę pływania- w Twoim rozumieniu- ok 4 roku życia, ale to raczej dla dzieci sprawnych ruchowo, które nie boją się wody, będą słuchały poleceń, będą chętne do pływania itp.

Gość gość
ale autorce chodzi raczej o takie pływanie fachowe, dwulatka tego na pewno nie nauczysz. Wiadomo sport to zdrowie i na basen warto chodzić jak najwcześniej ale ma to na celu oswojenie z wodą, zabawę a nie stricte trening, wykonywanie poleceń instruktora. zrozumiesz jak wiele jeszcze potrzeba nauki za kilka lat :)