Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Toksyczna matka czy ktos tez tak ma?

Polecane posty

Gość gość

Moja matka jest bardzo apodyktyczna i toksyczna (dla mnie) osoba. Cale zycie tresowala mnie jak malpke w klatce. W domu byla przemoc - matka mnie wyzywala, obrazala przy kazdej okazji, lanie tez bylo. Potem wyjechalam za granice, ale chora relacja pozostala. Czesto po naszych telefonicznych rozmowach jestem zdolowana i ogolnie pesymistycznie nastawiona do zycia. Nie moge z nia porozmawiac w sumie na zaden wazny dla mnie temat, jak np. o zwiazku, czy nawet zwyklych blahych sprawach. W sumie rozmowy z moja matka przypominaja slynny dialog Adasia z "dnia swira" z jego matka (przy stole) - ja o jednym, ona o drugim. Do tego od kiedy pamietam jest strasznie zgorzkniala, bez zainteresowan, ma dopiero (albo juz) 62 lata, ale zachowuje sie jakby miala minimum 80. Zero wlasnych celow w zyciu, znajomych itp. - za to ma mnie i moje zycie! Niestety jestem jedynaczka i nie moge totalnie urwac kontaktu (sumienie!), ale tez mam dosyc jej ingerencji w moje zycie. Sama nic nie osiagnela, ale ciagle mi wypomina, ze tyle na mnie poszlo pieniedzy (studia), a ja jestem niewdzieczna i wogole leniwa i malo zaradna w zyciu (bo nie osiagnela tego co ona sobie dla mnie wymarzyla). Czy ktos z was ma taka matke i jak sobie z tym radzicie?

Gość gość
Ciesz się że masz matke. Jak kopnie w kalendarz to ci będzie jej brakować. Zobaczysz i wspomnisz moje słowa.

Gość garnilady
Ja mam matkę bardzo podobną do Twojej. Niestety mój ojciec jest też prawie taki sam, więc zawsze grali w jednej lidze przeciwko mnie. Moje dzieciństwo było pasmem udręk i wiecznej krytyki. Niestety odbiło się to na mojej psychice i pewności siebie. Moje życie zmieniło się w momencie wyprowadzki i założenia własnej rodziny. Z rodzicami kontakt utrzymuję, ale rozmowy wyglądają mniej więcej tak jak z sąsiadami- o pogodzie, jedzeniu itp. Co mogę Ci poradzić? Musisz pogodzić się z tym,że masz taką a nie inną matkę i zaakceptować fakt, że to niezależne od Ciebie, nie masz na to wpływu i nie jesteś winna temu, że jest taką osobą. Pomyśl, że Twoje życie będzie inne i wyciągniesz wnioski z jej życia, jaką matką i człowiekiem NIE być.

Gość garnilady
Gość nie ma pojęcia, co mówi, bo nie wie co to znaczy mieć toksycznego rodzica. Ja mam brata starszego o 14 lat ode mnie- już będzie z jakieś 8 lat, odkąd zerwał wszelkie kontakty z rodzicami i żyje własnym życiem, wcale nie tęskni. Mówi,że zacząć nowe życie odkąd się odciął- ale on miał o wiele gorsze przeprawy z nimi niż ja.

Gość gość
ja kontakt ze swoja zerwalam,bo przez nia nabawilam sie nerwicy i komleksow.Wiecznie obwiniala mnie za swoje niepowodzenia,a to za wielka,a to za chuda,mysle dzis,ze z glowa cos miala i tyle.Odzylam,jak sie wynioslam z domu i kontakt zerwalam.Na miano matki trzeba sobie zapracowac,ona na nie nie zasluzyla

Droga Autorko, jest na forum świeży temat "Co myślicie o zachowaniu mojej matki". Poczytaj wpisy i przemyśl calokształt relacji ze swoją matką. Polecam Ci również książkę "Toksyczni ludzie" Lilian Glass. Pozdrawiam.