Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerazonaa87

Nerwica Lękowa. Pomocy

Polecane posty

Gość przerazonaa87

Witam... Zacznę od tego, że mój ojciec leczy się na nerwice lękową i depresje. Ja mam 27 lat. Pierwsze objawy zaczęłam odczuwać w wieku 11 lat. Pamiętam doskonale. To był dzien pogrzebu mojego dziadka, który zmarł na serce- bardzo nagle. Tuż przed pogrzebem zaczęłam odczuwać mocne bóle serca. Miałam 11 lat i bałam się, że umrę. Poza objawami somatycznymi jako nastolatka miałam też różne dziwne obawy np strasznie bałam się o mojego tatę, codziennie wystawałam w oknie patrząc czy wraca z pracy dosłownie z sercem w gardle. Na studiach zaczęły wracać kłucia w sercu i pojawiały się duszności. Jednakże od ponad roku moje zachowanie mnie męczy. Mieszkam niedaleko domu rodziców i dziadków. Jak tylko słyszę jadącą karetkę dosłownie zamieram i pocę się jak mysz. Codziennie obawiam się, że ktoś z mojej rodziny umrze, albo coś się komuś stanie. Ciągle się właściwie boje, a kiedy 'zrzuciłam' tragizowanie z członków mojej rodziny przerzuciłam je na siebie. Miałam już wszystko w głowie, jak zabolał mnie zawias szczęki obawiałam się, że to rak szczęki, przy słabszych dniach przed okresem kiedy zakręciło mi się w głowie wkręcam sobie białaczkę, jak bolą mnie jajniki to wyliczam owulację 15 razy czy to na pewno ona czy rak jajników. W grudniu zaczęla mnie boleć noga- chodzący ból od uda do stopy, czasem i w lędzwiach - oczywiście w głowie mam raka kości. Poszłam zrobić sobie kontrolnie badania krwi, OB i morfologia zeby sprawdzić, czy nie wskażą, że coś nie gra- wszystko w normie. Jak odebrałam zaczęłam się zastanawiać czy ich nie pomylili. Jestem w rozsypce . Niedługo mam brać ślub a ciąle myślę, że umrę...Codziennie szukam symptomów.. Czy ktoś z Was ma podobnie? Co Wam pomaga? Ja niby jestem po studiach, które dają mi wiedzę o zaburzeniach psychicznych, ale mimo próby racjonalizacji nie umiem przestać ....

Gość mozejednak
pomoc będzie kosztować, ale stoudia też kosztują, wiec nie lepiej zaliczyć studia z 'życia' na całe życie? więcpolecam tak: terapię poznawczo behawioralną (najskuteczniejszy nurt terapii w leczeniu m in depresji), polecam również metody , które nie mają związku z teorią, ale mają zastosowanie praktyczne np NLP , Hipnoza, Huna i tu polecam Mchała Jankowiaka, gość miał taką fobię społeczną, że miał stan przedzawałowy, ale odpowiednie techniki mu pomogły, dziś sam pomaga innym zawodowo http://michaljankowiak.pl/michal-jankowiak/ mam nadzieję, że to co napisałm, przyda ci się i będzie tobie momocne, trzymaj się i pozdr

Gość gość
nerwica, hipochondria błędne koło bo zaawansowana nerwica daje symptomy chorobowe a te z kolei nasilają lęk tak więc strach powoduje różne bóle a one powodują nasilenie lęków i nerwicy szukaj sposobów by się zrelaksować i nie badaj się obsesyjnie np. wyznacz sobie że robisz np. morfologię raz na pół roku i tyle nie słuchuj się przesadnie w swoje ciało i nie szukaj symptomów chorób niestety udowodniono że osoby których rodzice cierpieli na nerwicę i depresję, również mają skłonności do tych chorób nie wiadomo czy to wynika z dziedziczenia czy raczej wzorców zachowania

Gość przerazonna87
miałam na myśli to, że niby mam wiedzę , ktora powinna mi pomóc- jestem po pracy socjalnej, ale nie umiem racjonalizować sobie tych zachowań. staram się ostatnio relaksowac metodą jacobsona. szukam osób, które mają podobny problem... może to głupie ale chyba poszukuję grupy wsparcia

Gość gość
miałam podobnie, gdy miałam problemy ginekologiczne lekarze nie mogli mnie zdiagnozować a ja miałam bóle na szczęście po kilku latach trafiłam na lekarkę która znalazła przyczynę i częściowo usunęła moje dolegliwości nadal nie jestem w pełni zdrowa, ale tak jak napisałam wyżej: ustaliłam sobie harmonogram badań kontrolnych, ufam mojej lekarce i nie badam się non stop wyszukując sobie chorób uprawiam sport i staram się myśleć pozytywnie

Gość gość
na wszelkie "problemy z głową" dobre jest zajęcie się czymś czymś co jest dla nas ważne, przyjemne, pasjonujące aktywny człowiek nie ma czasu na wyszukiwanie sobie problemów dobrze znaleźć sobie jakieś hobby, ćwiczyć, uczyć się nowych rzeczy ważny jest regularny tryb życia, odpowiednia ilość snu, regularne zdrowe posiłki

Gość gośćprzerazonaa87
Jaak mam szal w pracy albo sesje, projekty- to nie mam czasu myslec i nie mam dolegliwosci, albo ich nie obserwuje w takim nmatezeniu. ale w wolnej chwili zamiast poczytac ksiazke czy porysowac zaczynam sie fiksowac i analizowac np odczucia bolu w nodze, choc do konca nie wiem juz czy ten bol jest albo czy nie jest wynikiem jakiegos urazu - zeby sobie pomoc zaczęłam ćwiczyć jogę i oczywiście z zastania mam wszędzie zakwasy teraz...

Gość mozejednak
'moze to głupie, ale szukam grup wsparcia'- to nie jest głupie! ja Ci polecam grupy oparte na 12 stu krokach, bo są skuteczne- np w tym przypadku Anonimowych Depresantów -znajdziesz w necie najważniejsze, żebyś isę nie poddawała i szukała różnych form pomocy i dopiero po wypróbowaniu wielu, przekonała się, które Ci pomagają, bo wiedza teoretyczna , to jest pikuś, a wiedzę teoretyczną często przekazują ludzie, którzy uogólniają, to tak jakby uczyć się o konstrukcji auta, zasadach dzialania- nigdy nie wsiadając za kółko!!

BlackAngel jesteś? Leki u mnie zaczęły działać , jest dobrze . Afobam odstawiłam 3 dni temu a brałam 20 dni i nie uzależniłam się wiec chyba i u Ciebie będzie Ok !