Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niby proste angielskie słowa a wszyscy wymawiają je źle. Sprawdź się

Polecane posty

Gość gość
bardzo fajny artykul, szkoda ze nie ma tu wiecej takich ciekawych tematow,

Gość gość
zrobione!

Gość gość
calkiem proste cwiczenie, wiekszosc dobrze, fajnie ze takie tematy tez sie pojawiaja

Gość gość
Widzialam juz ten temat jakis czas temu, ciekawe ze zrobilam teraz dokladnie te same bledy. a wiec czlowiek nie uczy sie jednak na bledach ;)

Pamiętam jak na lekcjach angielskiego uczyły nas panie z Białorusi, które z nieznanych powodów mówiły "senk ju". Wiele z tych lekcji nie wyniosłam niestety. Prawdziwe efekty odnoszę dopiero teraz ucząc się sama i szukając takich ciekawostek jak w temacie. Też widzę teraz jak wiele błędów w wymowie mam "dzięki" nauczycielom z podstawówki. To co mi pomogło je zwalczyć, to kurs metodą Emila Krebsa (Krebsmethod.com), który uczy konwersacji :) Jest to chyba jeden z niewielu kursów, gdzie panuje wymowa amerykańska. Według mnie na prawdę świetny.

Gość gość
bardzo ciekawe, 10 dobrze, ale troche tak strzelajac ;)

Gość gość
Jak sie trafia na zlych lektorow to tak jest. Ja mam tu 9/10. Nie mam zadnego certyfiaktu (swoja droga jak zrobiliscie CAE wymawiajac zle takie slowa jak debt albo answer to nie wiem). Ja chodzilam do Akademii Językowej na taką metodę Direct (czyli skupioną na mówienie) i moze tez dlatego nie mialam wiekszych problemow :)

Gość Anetka80
Też się dziwie, że osoby z CAE nie wiedzą jak się wymawia takie proste rzeczy. Ale zapewne ma to wynik w tym, że podstaw się uczyły w szkole, gdzie nie ma dobrych lektorów. Ja na przyklad całą przygodę z angielskim zaczynałam w szkole jezykowej, dokładnie w Lincolnie w Krakowie. I zaczynałam doslownie od 0. I muszę powiedzieć, że uczyli bardzo dobrze, skoro mając FCE dopiero dobrze wypowiedzialam wszystko :P

Gość gość
przydałaby się kontynuacja i kolejne 10

Gość gość
wczoraj na zajęciach pokazałam pani od angielskiego ten artykuł http://www.e-angielski.com/slownictwo-tematyc zne/10-najczesciej-zle-wymawianych-slow-przez-obcokrajowcow a ta uparcie twierdzi że woman się wymawia inaczej. sprawdziłam na innych stronach i słownikach i wniosek jest jeden. naucza nas banda debili, którzy najpierw powinni sami się uczyć, a potem nauczać w szkołach

Gość gość
Każdy może się pomylić, ale to że ludzie wymawiają źle AREN'T czy WOMEM to już wina nauczycieli, którzy albo sami wprowadzają w błąd, albo w ogóle nie zwracają uwagi na wymowę.

Gość gość
eee i tak by mnie zrozumieli ;)

Gość gość
widzialam wczesniej, chyba z rok temu, teraz zrobilam i 1 blad. czyli nie jest zle ;)

Gość gość
aren't poległam....

Gość gość
wg mnie dosc oczywiste

Gość gość
"Łimin" wymawia się, gdy chodzi o kobiety w liczbie mnogiej, a jeśli jest kobieta w liczbie pojedynczej to wymawia się normalnie "łomen". Pisze się tak samo, ale jest różnica w wymowie, więc jeśli chodzi o ten wyraz to trochę pomyłka.